Är det vegansk?
Med vänlig hälsning,
Liselotte
En tumregel när man väljer rosévin är hålla utkik efter de blekrosa vinerna från Provence. Côtes de Provence i det sydöstra hörnet av Frankrike där Alperna kastar sig ner mot Medelhavet brukar beskrivas som rosévinets Champagne. Många menar att världens bästa roséviner görs just här. Vinerna från denna fabulöst vackra region svettas i Medelhavssolen och svalkas av mistralen. Härifrån kommer den svagt rosafärgade Marius Peyol från Grands Chais de France, Frankrikes största privatägda vinproducent.
Marius Peyol är ett torrt rosaskimrande rosévin med stråk i rosenrött. I doften kommer färska jordgubbar och hallon tillsammans med lätta exotiska frukter. Smaken är aromatisk med välbalanserad struktur, fyllig och frisk med en kvardröjande fruktig avslutning.
Marius Peyol passar utmärkt som aperitif och sällskapsvin. Det är ett perfekt vin till en somrig sallad och till grillat, såväl kallt som varmt. Det är ett rosévin som är friskt och fräscht och som kan drickas genom en hel måltid från välkomstdrink till dessert. Marius Peyol bör serveras svalt, gärna kylskåpskallt. Vinet bör drickas nu, men förlorar ingenting på något års lagring.
Druvor: 40% grenache, 15% syrah, 15% carignan, 10% cinsault, 10% mourvèdre + 10% blandning av cabernet sauvignon, rolle och ugni blanc
Odlingsläge: Upp till 200 meter över havet
Jordmån: Kalksten och kristallin
Socker: 1,6g/l
2021 var ett krävande år för vinodlingen i Provence. Natten mellan den 7 och 8 april sjönk temperaturerna dramatiskt. På de kallaste platserna i Sainte Victoire-bergen sjönk den till nästan tio minusgrader. Frosten höll i sig i åtta timmar innan soluppgången kom. Den kalla frostnatten satte sina spår på i vingårdarna, särskilt på de äldre plantorna. Frosten slog dock ojämnt, vissa vingårdar var mer skyddade och vissa plantor skadades bara delvis. Utöver detta drabbades Provence av mögelangrepp och svår torka. Sammantaget innebar det att att skördeuttaget blev små och att druvornas tillväxt begränsades. Särskilt hårt drabbade blev de gröna druvorna och flera producenter måste dra tillbaka vissa varumärken från marknaden.
Vindlingen i Provence har mycket speciella förutsättningar. De varma och torra somrarna når över 3 000 stekheta soltimmar årligen. Det är mer än dubbelt så mycket som i många andra vinområden. Samtidigt är kvällarna kalla, Medelhavet svalkar, mistralen sveper in och tar med sig både moln och sand – och på senvåren, som 2021, hotar den förödande frosten. Landskapet är mycket varierat med berg, skyddande dalar och mjuka svepande kullar med mineralrika kalkjordar, men också sandjordar och till och med vulkaniska jordmåner.
Marius Peyol har fått macerera mycket lätt och sedan omedelbart kallpressats innan vinet fått jäsa i kar.
Hur man gör rosévin kan du lära dig om i vår vinskola här.
Grands Chais de France, eller GCF Groupe, grundades 1979 av den då 23-årige Joseph Helfrich. Den unge Helfrich gjorde en enastående karriär. Han började som vinhandlare i Alsace med 5 000 franc på fickan, strax därpå satte han igång med vintillverkning och 1984 skapade han varumärket J.P. Chenet som nu säljs i 177 länder. I dag äger familjen Helfrich 75 vingods, mestadels i Frankrike men också i Spanien och Chile, med sammanlagt 3 600 hektar odlingar. Företaget har 3 300 anställda världen över och omsättningen närmar 1, 3 miljarder euro. Joseph Helfrich är känd för sin frispråkighet och är en tacksam person att intervjua för franska journalister.
Är det vegansk?
Med vänlig hälsning,
Liselotte
Har ni något liknande som är ekologiskt/naturligt framställt och inte innehåller så mycket socker? (Fast rosé kanske iofs är sötat överlag – eller?)
Vad innebär det att denna rosé har framställts med gelatin? Silas det genom gelatin och/eller finns gelatin kvar i vinet?
Tack på förhand!
Vänligen
Carina
Toppen
Les Grands Chais de France, eller GCF Groupe, grundades 1979 av den då 23-årige Joseph Helfrich. Den unge Helfrich gjorde en enastående karriär. Han började som vinhandlare i Alsace med 5 000 franc på fickan, strax därpå satte han igång med vintillverkning. I dag äger familjen Helfrich 75 vingods, mestadels i Frankrike men också i Spanien och Chile, med sammanlagt 3 600 hektar odlingar. Företaget har 3 300 anställda…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.