riscal rose vin nigab

Marques de Riscal Viñas Viejas 2017

75 cl
349:-

Smakbeskrivning

Frisk, komplex och intensiv doft med aromer av jordgubbar, hallon och med blommigt inslag. Smaken är frisk och koncentrerad, välbalanserad med lång och komplex eftersmak med karaktär av jordgubbar och med ton av brioche.

Marques de Riscal Viñas Viejas är en riktigt matig och komplex rosé, som förutom att den passar utmärkt att dricka på egen hand även utan problem matchar en smakrik stekt eller grillad fisk.

Marques de Riscal

Få vinproducenter har den status i vinvärlden som Marques de Riscal har. Inte så konstigt kanske, då det var hos Marques de Riscal som det moderna Rioja-vinet föddes för 160 år sedan. Att Marques de Riscal sedan på 1970-talet var absolut först med att göra kvalitetsvin i Rueda, gör ju inte stjärnstatusen mindre. Nämnde vi det ikoniska boutique-hotellet i Rioja, ritat av Frank Gehry och uppfört 2006 för den ringa kostnaden av 700 miljoner kronor? Marques de Riscal har aldrig varit en producent som vilat på lagrarna.

Vinet

Viñas Viejas Rosado är ytterligare ett exempel på att Marques de Riscal alltid bryter ny mark, och hellre skapar trender än följer dem. Den typ av druvor som används till Viñas Viejas har sällan eller aldrig använts till ett rosévin tidigare i Spanien. De har växt på oympade vinstockar i de stenigaste, oländigaste gamla vingårdar längs med floden Dueros flöde, nära gränsen till Portugal. Normalt hade man gjort ett mörkt och koncentrerat rödvin på dessa druvor, men Marques de Riscal valde att gå mot strömmen. Gjort på 100% självrunnen must, och lagrat efter jäsningen på fällningen från ett sauvignon blanc-vin uppvisar Viñas Viejas en smakrikedom och komplexitet som man mycket sällan hittar i ett rosévin.

För att markera att detta är ett rosévin utöver det vanliga, levereras vinet i ett elegant metallrör, och köper man fyra flaskor får man dem i en unik och supersnygg hattask!

Fakta

  • Vinmakare: Luis Hurtado
  • Druvor: 75% garnacha, 25% tinto de toro
  • Årgång: 2016 var på många sätt en idealisk årgång, med riklig nederbörd under vintern, mycket torr och varm sommar och en höst med svala nätter som gav druvor med perfekt mognad och mängder av aromer.
  • Vinstockar: Mycket gamla, oympade stockar från högt belägna terrasser ovanför floden Duero.
  • Jordmån: Granit med inslag av skiffer.
  • Vinifikation: Gjord på 100% självrunnen must utan pressning. Efter avslutad jäsning har vinet vilat tre månader på fällningen från ett högklassigt sauvignon blanc-vin för att ge ytterligare komplexitet. Vinet är sedan buteljerat utan ytterligare lagring.
  • pH: 3,25
  • Totalsyra: 5,4 gr/l
  • Socker: <2 gr/l
Läs mer

Kommentarer

rosevin från riscal

Marqués de Riscal

Mer om producenten

Det var diplomaten, journalisten, fritänkaren, vinodlaren och vivören med det minst sagt imponerande namnet Don Camilo Hurtado de Amézaga Marqués de Riscal som grundade Marqués de Riscal i mitten av 1800-talet. Han var tidvis bosatt i Bordeaux, men ägde vingårdar i Rioja. 1858 beslutade han sig för att ta lärdom av hur vinet producerades i Bordeaux och han såg till att 9 000 vinstockar av högsta kvalitet, bland annat finaste…

en halvflaska marques de riscal

Marqués de Riscal Reserva 2016 – halvflaska (Ri)

Marqués de Riscal Reserva har många av de typiska smakerna som vi förknippar med riojaviner. Här finns vaniljen...
Pris: 89:- (75 cl)
riscal rueda halvflaska

Marqués de Riscal Rueda 2020 – halvflaska (Sp)

Doften är mycket frisk och fruktig med inslag av fläder, lindblom och kamomill. Smaken är torr och frisk av gröna...
Pris: 59:- (37,5 cl)

Inspiration

Carpaccio på hälleflundra med äpple, citronolja och körvel

Carpaccio på hälleflundra med äpple, citronolja och körvel

Räktoast med fänkål

Räktoast med fänkålssallad

Relaterade viner

Marqués de Riscal Rosado 2019 (Ri)

Ett friskt och elegant rosévin från den kanske mest klassiska producenten i Rioja. Den ljust rosa färgen följs upp...
Pris: 99:- (75 cl)
Mediterranico Rosé 2018

Mediterranico Rosé 2020 (It)

Fruktig och generös doft av solmogna hallon, jordgubbar och körsbär. Torrt med en liten sötma. Fruktigt vin med smak...
Pris: 75:- (75 cl)
en liten flaska rosevin petit 25

Petit 25 Cinsault Rosé (Fr)

Många av de allra bästa rosévinerna i världen görs i södra Frankrike. Inte minst i Languedoc-Roussillon som är...
Pris: 29:- (25 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close