mateus rose flaska

Mateus Rosé Original – 37,5 cl

Smakbeskrivning

Mateus Rosé är ett torrt, lätt mousserande, friskt och behagligt rosévin med smak av röda bär, smultron och geléhallon. Där finns också en äpplig friskhet med färska jordgubbar och en lätt bitter nyans som balanserar mot de söta smakerna innan de mynnar ut i en blommig final. Det är ett aperitif- och sällskapsvin, okomplicerat, men samtidigt trendigt och elegant. Mateus Rosé kan mycket väl kan drickas såväl på stranden, som på mingelpartyt eller som entrédryck på en bättre middag. Passar till lättare måltider, fisk och skaldjur, till medelhavsmat och asiatiska rätter.

Om Mateus

Mateus är själva grundstenen i det stora portugisiska vinföretaget Sogrape. Mateus är modern klassiker som blivit en förebild för en hel vinkategori och som mer eller mindre startat den rosévinstrend som i betydande grad förändrat 2000-talets vinmarknad. Idén till Mateus föddes under en middag i början av 1940-talet. Samtalet kretsade kring svårigheterna att sälja vin i det krigshärjade Europa och att man istället borde exportera till Brasilien som stod utanför kriget och hade portugisiska som nationalspråk. För att bredda försäljningen ytterligare borde man också ta fram ett vin som attraherade kvinnor i höge grad än vad andra viner gjorde. Fernando Van Zeller Guedes, började fundera och tanken på ett rosévin tog form. Namnet fick han från Matteuspalatset, ett greveslott i Douro, där en del av druvorna odlades. Han tänkte att en bild av palatset skulle vara en trevlig etikett. Vinet buteljerade han i en rund knubbig flaska som skulle påminna om de dryckeskärl som soldaterna bar under första världskriget. Guedes gjorde upp ett avtal med slottsgreven om en liten provision på varje såld flaska som tack för användningen av slottsbilden. Dagen därpå ändrade sig greven. Han trodde inte att ett rosévin skulle sälja i Portugal så han ville ha ett litet engångsbelopp istället. Hade han hållit fast vid sitt första avtal hade hans ättlingar numera kunnat räkna in omkring en miljard kronor i årlig provision. Mateus blev snart en storsäljare i länder som Storbritannien, USA, Japan, Hong-Kong och Australien, för att senare bli 1960-talet främsta jetsetvin. Kändisar, skådespelare, astronauter och fotomodeller figurerade gärna med en flaska Mateus. Sogrape tog gladeligen emot all PR för vinet och försäljningen ökade för varje år.

Tillverkning och fakta

Mateus görs på samma sätt som vita viner. Sedan skalen skiljts från musten får vinet jäsa långsamt i rostfria ståltankar vid en temperatur på 16 grader. Vinet klarnas och stabiliseras i kyla innan det filtreras och buteljeras. Hela processen sker med största omsorg för att säkra konstant färg, smak och fräschör.

Druva: Baga, Rufete, Tinat Barocca, Touriga Franca
Kolsyra: 2,8 g/l
Restsocker: 15 g/l
pH: 3,2 – 3,3

Kort om Sogrape

Familjeföretaget Sogrape grundades 1942 av Fernando van Zeller Guedes. Sograpes historia är direkt sammankopplad med Mateus. Tack vara Mateus har Sogrape kunnat expandera och involvera sig i en rad olika projekt i hemlandet och utomlands.

Sogrape producerar viner i nästan samtliga Portugals vinstilar och från de flesta regioner i landet. Företaget är också verksamt i länder som Spanien, Chile, Argentina och Nya Zeeland. Sogrape har vuxit genom förvärv och satsningar. Familjeföretaget har haft stor betydelse för att Portugal blivit ett allt intressantare vinland och numera ses som ett land (tidigare nästan enbart var känt för sina portviner) som kan visa upp ett pärlband av både vita och röda kvalitetsviner. Sogrape har mycket högt ställda ekologiska ambitioner, man strävar efter att vara ett hållbart företag i alla aspekter och lägger mycket energi på att vara branschledande inom klimat-, miljö- och socialt arbete.

  • I dag leds Sogrape av fjärde generationen Guedes
  • Sogrape är Portugals största vinföretag, har fler än 1 000 anställda och arbetar med över 30 varumärken i närmare 130 länder
  • Företaget äger 19 vinerier och 25 egendomar i tolv av Portugals vinregioner
  • Sogrape odlar vin på mer än 1 600 hektar
  • Portugisiska viner kännetecknas av en mångfald med druvsorter, varav en stor del lokala, Sogrape har hela 77 sorter i sina odlingar
Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

vingård i solnedgång

Familjeföretaget Sogrape är den portugisiska vinindustrins ledande företag. Sogrape producerar viner från de flesta av Portugals regioner, men är också etablerade i länder som Spanien, Chile, Argentina och Nya Zeeland. Vinerna som Sogrape arbetar med är allt ifrån enklare bordsviner till världsberömda storsäljare som Matues Rosé och till mycket exklusiva och dyrbara viner, som exempelvis Portugals mest omskrivna vin Barca…

en flaska rosevin mateus liten rackare

Mateus Rosé Original – 18,75 cl (Po)

Mateus Rosé är ett torrt, lätt mousserande, friskt och behagligt rosévin med smak av röda bär, smultron och...
Pris: 35:- (18,75 cl)
vinho verde flaska gazela

Gazela Vinho Verde (Po)

Gazela Vinho Verde har en klar ljusgul färg, med ett liten mousse som förstärker doft, smak och fräschör. Det har...
Pris: 69:- (75 cl)

Inspiration

vinlandet portugal

Allt om vinlandet Portugal

tecknad bild på rödvin med människor

Hur gör man rosévin?

Relaterade viner

en flaska rosevin från Marius Peyol

Marius Peyol 2021 – Côtes de Provence (C)

En tumregel när man väljer rosévin är hålla utkik efter de blekrosa vinerna från Provence. Côtes de Provence i...
Pris: 129:- (75 cl)
en flaska rosévin från spanien riscal

Marqués de Riscal Rosado 2021 (Ri)

Ett friskt och elegant rosévin från den kanske mest klassiska producenten i Rioja. Den ljust rosa färgen följs upp...
Pris: 109:- (75 cl)
Mediterranico Rosé 2018
Ekologisk

Mediterranico Rosé 2021 (Vi)

Fruktig och generös doft av solmogna hallon, jordgubbar och körsbär. Torrt med en liten sötma. Fruktigt vin med smak...
Pris: 89:- (75 cl)
en flaska rose mateus

Mateus Rosé Original (Po)

Mateus Rosé är ett torrt, lätt mousserande, friskt och behagligt rosévin med smak av röda bär, smultron och...
Pris: 79:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close