en liten flaska rosevin petit 25

Petit 25 Cinsault Rosé

25 cl
29:-

Många av de allra bästa rosévinerna i världen görs i södra Frankrike. Inte minst i Languedoc-Roussillon som är Frankrikes sydligaste vindistrikt med gräns mot Spanien i söder och Medelhavet i öster. Härifrån kommer Paul Sapins Petit 25, ett klassiskt rosa vin gjort på den blå druvan cinsault.

Languedoc-Roussillon är Frankrikes största och kvantitativt viktigaste vinregion. Här finns mer än dubbelt så många vingårdar som i Bordeaux. I distriktet produceras mer än en tredjedel av allt vin i Frankrike. Det gör Languedoc-Roussillon till världens största vinregion. Languedoc-Roussillon har länge vart en region i skuggan av de berömda granndistrikten, mest känt för enklare bordsviner. Men detta har förändrats, produktionen har blivit mer kvalitetsinriktad, antalet DOC-klassade områden har ökat och distriktets viner möter ett numera ett stort och växande intresse.

Languedoc-Roussillon är porten till vinvärlden. Det var här som greker, fenicier, romare och kanske folkslag före dem, planterade de första vinodlingarna i Frankrike. Härifrån spred sig kunskapen upp längs floderna och vidare ut över världen. Det som främst sätter sin prägel på vinet från Languedoc-Roussillon är det varma klimatet, Medelhavet och de torra somrarna. I hög grad odlas värmeälskande druvsorter. En annan specialitet är macération carbonique, en form av naturlig kolsyrejäsning under tryck, vilket utvecklar mycket fruktiga viner. I  Languedoc-Roussillon görs viner i alla stilar, men sommarlätta roséviner är ett av regionens signum, inte minst gjorda av den blå druvan cinsault. Ett sådant vin är Petit 25 från Paul Sapin, ett fruktigt och elegant rosévin buteljerat på 25-centiliters flaska.

Kort fakta

Appellation: Rosé Pays d’oc IGP
Druvsort: Cinsault
Klimat: Torrt, varma sommar, milda vintrar, kalla nätter, Medelhavsklimat
Jordmån: Kalkrik lerjord
Jäsning: temperaturkontrollerad (18°C) ståltank
Lagring: Färdigt att drickas

Färg: Rosa, nästan orange
Doft: Elegant, röda frukter, jordgubbar och hallon  med blommiga toner
Smak: Livlig och fruktig

Passar till

Petit 25 Cinsault är en utmärkt aperitif och ett drickvänligt sällskapsvin. Det går också mycket bra till grillat, till barbecue, sallader, gazpacho och pizza, och inte minst till utflyktsmat och sommarbufféer. Den lilla flaskan gör den lämplig för den som vill dricka lite mindre, eller för den som vill packa med något lätt i utflyktskorgen. Bör serveras runt 8–10 grader.

Kort om Paul Sapin

Paul Sapin är en stor fransk vinhandlare och uppköpare som grundades i södra Bourgogne 1889, samma år som Eiffeltornet invigdes. Företaget startades av bröderna Lucien och Paul Sapin i staden Lancié i hjärtat av Beaujolais. Pauls Sapin är främst en negociant, alltså ett bolag som köper upp och buteljerar viner åt producenter, men man buteljerar också vin under egna varumärken. 1996 köptes familjeföretaget av Thierry Coulon som påbörjade en särskild satsning på vin i små flaskor, 18,7 och 25 centiliter. Paul Sapin har blivit världsberömt för att man, tillsammans med ett forskningscenter, har utvecklat ett unikt flaskmaterial av PET och nylon som man kör i tre toppmoderna buteljeringslinjer.

  • Languedoc-Roussillon kallas också Midi, i betydelsen mitt på dan eftersom värmen här gör att man tar siesta några timmar mitt på dagen
  • Cinsault är en mycket vanlig rosévinsdruva
  • I dag har Languedoc-Roussillon omkring 20 DOC-klassade appellationer
  • Petit 25 är klassat som Pays d’oc IGP, och beskrivs som en ny generations lantvin
Läs mer

Kommentarer

pic nic flaskor

Länge sålde familjen enbart sina viner till den franska marknaden. Paul Sapin odlar inte vin på egna vingårdar utan köper upp viner ifrån framförallt Frankrike, men även andra delar av världen, som de sedan buteljerar under egna etiketter. Paul Sapin förfogar över en av världens modernaste tappningsanläggningar, där man buteljerar cirka 38 miljoner flaskor vin årligen. En stor del av tappningen sker på PET-flaska. I…

en flaska rhonevin

Le Grand Roi Côtes du Rhône 2020 (Fr)

Le Grand Roi Côtes du Rhône 2020 är ett medelfylligt och smakrikt vin med toner av björnbär, blåbär och lakrits...
Pris: 89:- (75 cl)

Paul Sapin Chardonnay Organic 2020 (Fr)

Paul Sapin är ett ekologiskt vin från södra Frankrike. Dessutom tappat på den miljövänliga PET-flaskan.Tydlig doft...
Pris: * 89:- (75 cl)

Inspiration

vinskola om vinlandet frankrike

Allt om vinlandet Frankrike

Hur gör man rosévin?

Relaterade viner

riscal rose vin nigab

Marques de Riscal Viñas Viejas 2017 (Sp)

Frisk, komplex och intensiv med aromer av jordgubbar, hallon och med blommigt inslag. Frisk och mycket smakrik...
Pris: 349:- (75 cl)

Marqués de Riscal Rosado 2019 (Ri)

Ett friskt och elegant rosévin från den kanske mest klassiska producenten i Rioja. Den ljust rosa färgen följs upp...
Pris: 99:- (75 cl)
Mediterranico Rosé 2018

Mediterranico Rosé 2020 (It)

Fruktig och generös doft av solmogna hallon, jordgubbar och körsbär. Torrt med en liten sötma. Fruktigt vin med smak...
Pris: 75:- (75 cl)
Kanonkop Kadette Pinotage Rosé

Kanonkop Kadette Rosé Pinotage 2021 (Sy)

En mjuk och fräsch rosé med tydliga och typiska inslag av skogsbär, hallon, jordgubbar och körsbär. Vinet har en...
Pris: 99:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close