Marqués de Riscal Rosado 2022

en flaska rosévin från spanien riscal

Marqués de Riscal Rosado 2022

Ett friskt och elegant rosévin från den kanske mest klassiska producenten i Rioja. Den ljust rosa färgen följs upp av en frisk och kryddig doft med inslag av viol och persika. Smaken är torr, frisk och fruktig med kryddig ton, inslag röda vinbär och med lång, livfull eftersmak. Det är ett smakrikt vin, så kallat matrosé, som passar utmärkt till brödsallad med helgrillad kyckling och chorizosmör. Ett annat spännande alternativ är fiskgryta med kokosmjölk och lime. Rekommenderad serveringstemperatur 10-12°C.

Sötma
Fyllighet
Friskhet

Passar till

Betyg (1 röst)
5
Skriv ut
Art. nr.
79295
Storlek
75 cl
Alkohol
12 %
Druva
Garnacha Garnacha Blanca Malvasia Viura
Land/Region
Rioja Spanien
Passande mat
Aperitif Fågel Fisk Vegetariskt
Typ
Rosévin
Producent
Marqués de Riscal

Om Riscal

Att Rioja kan leverera röda viner som ger mycket smak för pengarna har vi svenskar vetat sedan länge. Det är dock först de senaste åren som vi även har börjat få upp ögonen för de högklassiga rosévinerna från Rioja – elegantare och kryddigare än rosévinerna från andra delar av Spanien. Marques de Riscal Rosado är ett av de allra bästa exemplen på detta. Efter många års väntan finns det nu äntligen tillgängligt i Sverige.

Man kan inte prata om vinregionen Rioja utan att nämna vinproducenten Marques de Riscal. Det var i den lilla byn Elciego som den dåvarande markisen av Riscal 1858 lade grunden till hela den moderna vinnäringen i Rioja. Inspirerad av ett besök i Frankrike tog han med sig både idéerna och hantverkarna för att kunna börja göra vin efter samma principer som i Bordeaux – världens mest kända vindistrikt. De nya idéerna innebar allt från nya vinpressar och jäsning på stora ekfat till själva vineriets layout. Den största förändringen var kanske lagringen på små ekfat – något som med tiden har blivit Riojas särskilda adelsmärke. Marques de Riscal är fortfarande ägt av ättlingar till samma familj och ligger fortfarande i Elciego, granne med det välbevarade vineriet från 1858.

Vinet

Marqués de Riscal Rosado är gjort på 80% garnacha, 10% viura, 7% malvasia och 3% garnacha blanca. Detta ger ett ljust och elegant rosévin med en frisk syra och fin fruktighet. Vinet jäser vid 14-16 grader på tankar av rostfritt stål, och lagras sedan på ståltank fram till buteljeringen. Marques de Riscal Rosado är ett härligt vin att dricka ungt, och skall drickas sommaren efter skörden.

Det var diplomaten, journalisten, fritänkaren, vinodlaren och vivören med det minst sagt imponerande namnet Don Camilo Hurtado de Amézaga Marqués de Riscal som grundade Marqués de Riscal i mitten av 1800-talet. Han var tidvis bosatt i Bordeaux, men ägde vingårdar i Rioja. 1858 beslutade han sig för att ta lärdom av hur vinet producerades i Bordeaux och han såg till att 9 000 vinstockar av högsta kvalitet, bland annat finaste cabernet sauvignon, merlot och pinot noir planterades på ägorna utanför den lilla byn Elciego.

I och med detta lade han grunden till hela den moderna vinnäringen i Rioja. Marqués de Riscal införde metoder och principer från Bordeaux, han initierade nya vinpressar, ny sorteringsteknik, jäsmetodik och framförallt började man långlagra viner på små ekfat. Tidigare hade traktens viner mest lagrats på lerkrus. I dag är ekfatslagring Riojas signum. Marqués de Riscal ägs alltjämt av ättlingar till grundaren och i de mörka källarvalven i det som kallas katedralen lagras 10 000-tals viner, vaktade av spindlar och ombespunna av spindelväv.

 

 

 

Inspiration