FÃ¥ inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Ett friskt och elegant rosévin från den kanske mest klassiska producenten i Rioja. Den ljust rosa färgen följs upp av en frisk och kryddig doft med inslag av viol och persika. Smaken är torr, frisk och fruktig med kryddig ton, inslag röda vinbär och med lång, livfull eftersmak. Det är ett smakrikt vin, så kallat matrosé, som passar utmärkt till brödsallad med helgrillad kyckling och chorizosmör. Ett annat spännande alternativ är fiskgryta med kokosmjölk och lime. Rekommenderad serveringstemperatur 10-12°C.
Att Rioja kan leverera röda viner som ger mycket smak för pengarna har vi svenskar vetat sedan länge. Det är dock först de senaste åren som vi även har börjat få upp ögonen för de högklassiga rosévinerna från Rioja – elegantare och kryddigare än rosévinerna från andra delar av Spanien. Marques de Riscal Rosado är ett av de allra bästa exemplen på detta. Efter många års väntan finns det nu äntligen tillgängligt i Sverige.
Man kan inte prata om vinregionen Rioja utan att nämna vinproducenten Marques de Riscal. Det var i den lilla byn Elciego som den dåvarande markisen av Riscal 1858 lade grunden till hela den moderna vinnäringen i Rioja. Inspirerad av ett besök i Frankrike tog han med sig både idéerna och hantverkarna för att kunna börja göra vin efter samma principer som i Bordeaux – världens mest kända vindistrikt. De nya idéerna innebar allt från nya vinpressar och jäsning på stora ekfat till själva vineriets layout. Den största förändringen var kanske lagringen på små ekfat – något som med tiden har blivit Riojas särskilda adelsmärke. Marques de Riscal är fortfarande ägt av ättlingar till samma familj och ligger fortfarande i Elciego, granne med det välbevarade vineriet från 1858.
Marqués de Riscal Rosado är gjort på 80% garnacha, 10% viura, 7% malvasia och 3% garnacha blanca. Detta ger ett ljust och elegant rosévin med en frisk syra och fin fruktighet. Vinet jäser vid 14-16 grader på tankar av rostfritt stål, och lagras sedan på ståltank fram till buteljeringen. Marques de Riscal Rosado är ett härligt vin att dricka ungt, och skall drickas sommaren efter skörden.
Läs merDet var diplomaten, journalisten, fritänkaren, vinodlaren och vivören med det minst sagt imponerande namnet Don Camilo Hurtado de Amézaga Marqués de Riscal som grundade Marqués de Riscal i mitten av 1800-talet. Han var tidvis bosatt i Bordeaux, men ägde vingÃ¥rdar i Rioja. 1858 beslutade han sig för att ta lärdom av hur vinet producerades i Bordeaux och han sÃ¥g till att 9 000 vinstockar av högsta kvalitet, bland annat finaste…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.