en flaska rosévin

Château Gigery 2021 Côtes de Provence

Smakprofil

Château Gigery är ett torrt och svagt färgat rosévin med violetta och rosenröda stråk. Doften är rik på citrustoner som lime och grapefrukt. Smaken är uppfriskande med en elegant struktur, delikat och komplex, samtidigt som den har en välbalanserad sötma med bäriga inslag som mynnar ut i en eftersmak med jordgubbar och skogsbär.

Château Gigery är ett frisk och spänstigt rosévin som kommer från Côtes de Provence Pierreufeu AOP, ett av Provence allra bästa odlingslägen. Appelationen rankas som en av de fyra främsta i Provence. Vinerna härifrån produceras av den unga talangfulla vinmakerskan Solange Dremiere som är hantverkaren bakom flera av regionens främsta roséviner.

Passar till

Château Gigery är ett finstämt och elegant rosévin som passar som en uppfriskande välkomstdrink eller som mingelvin. Det är utmärkt till antipasti och plockmat, eller till sallader, och mindre kryddiga grillrätter. Perfekt till fisk som lax och lätthalstrad tonfisk. Château Gigery bör serveras svalt, gärna kylskåpskallt. Vinet bör drickas nu, men förlorar ingenting på något års lagring.

Korta fakta

Ursprung: Frankrike, Provence Côtes de Provence Pierreufeu AOP
Druvor: 27% carignan, 20% grenache, 15% syrah, 12% mourvèdre, 12% vermentino, 11% tibouren, 3% clairette
Jordmån: Stenig kalk och lerjord

Idylliska Château Gigery ligger i hjärtat av Provence en timmes bilfärd från Saint Tropez. På egendomen odlas vin på 44 hektar, framförallt grenache, som är en populär druva för just roséviner och i rosévinsblandningar. Provence anses vara ett av världens allra främsta rosévinsdistrikt. Vinodlingen är mycket gammal och metoderna är ofta ålderdomliga. Provence är ett mycket varmt och soligt vindistrikt med i genomsnitt 300 soltimmar årligen. Vissa dagar är solen brännande het, men mistralen sveper in från Medelhavet och bjuder på välkommen svalka. På våren hotar frosten med mycket låga temperatur och i den fuktiga morgondimman. Provence är ett krävande område för vinodling årgångsvariationerna är stora och skördarnas storlek varierar. På Château Gigery skördas druvorna maskinellt på natten för att de ska behålla så mycket av sin fräschör som möjligt. Nattetid är temperaturen som svalast och druvorna löper minst riska att skadas. Efter skörd får de macerera nåra få timmar innan de pressas. Jäsningen sker i tankar av rostfritt stål vid 14 graders temperatur.

Kort om Château Gigery och GCdF Groupe

Château de Gigery är ett anrikt vingods som köptes av GCdF Groupe (Les Grands Chais de France) 2019. Förvärvet gjorde att den stora franska vinproducenten fick ett nytt fäste i berömda Provence. GCdF Groupe, grundades 1979 i Alsace av den då 23-årige Joseph Helfrich. Från en mycket liten verksamhet har GCdF växt till att bli Frankrikes största familjeägda vinföretag. I dag är GCF en ledande producent i Alsace, Jura, Rhône, Languedoc, Bordeaux, Val de Loire, Bourgogne och Provence. Familjen Helfrich äger 75 vingods, mestadels i Frankrike men också i Spanien och Chile, med sammanlagt 3 600 hektar odlingar. Företaget har 3 300 anställda världen över och omsättningen närmar 1, 3 miljarder euro. Uppskattningsvis tillverkar GCdF 150 miljoner liter vin årligen.

  • Provence anses vara Frankrikes främsta appellation för roséviner, särskilt de försiktigt macererade bleka och torra vinerna
  • Intresset för roséviner är sedan flera år på stark frammarsch
  • GCdF:s ägare Joseph Helfrich är känd för sin frispråkighet och är en tacksam person att intervjua för franska journalister
  • I Provence och andra delar av Frankrike planteras ofta en ros i änden av varje vinrad. Rosbusken sägs skydda mot mjöldagg och värma odlarens hjärta
Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

ett bord med glas med rosevin och tallrikar med mat

Les Grands Chais de France

Mer om producenten

Les Grands Chais de France, eller GCF Groupe, grundades 1979 av den då 23-årige Joseph Helfrich. Den unge Helfrich gjorde en enastående karriär. Han började som vinhandlare i Alsace med 5 000 franc på fickan, strax därpå satte han igång med vintillverkning. I dag äger familjen Helfrich 75 vingods, mestadels i Frankrike men också i Spanien och Chile, med sammanlagt 3 600 hektar odlingar. Företaget har 3 300 anställda…

en flaska vitt vin från loire med grej i glaset
Nyhet

Marcel Martin Haut-Poiteau 2021 (Fr)

Marcel Martin Haut-Poiteau 2021 påminner om de stora Loirevinerna Sancerre och Pouilly Fumé. Färgen är halmgul med...
Pris: 141:- (75 cl)
en flaska rosevin från Marius Peyol

Marius Peyol 2021 – Côtes de Provence (C)

En tumregel när man väljer rosévin är hålla utkik efter de blekrosa vinerna från Provence. Côtes de Provence i...
Pris: 121:- (75 cl)

Inspiration

skaldjursrätt på tallrik

Medelhavspasta med bläckfisk, musslor och räkor

Grillad avokado med tonfisk, soja, sesammajonnäs, stenbitsrom och shisokrasse

Grillad avokado med tonfisk, soja, sesammajonnäs, stenbitsrom och shisokrasse

tre såser till fisken

Tre såser till din grillade fisk

en tonfiskmacka med ett glas öl

Halstrad tonfisk på surdegsbröd med fänkål och tigermajjo

Relaterade viner

en flaska rosevin från Marius Peyol

Marius Peyol 2021 – Côtes de Provence (C)

En tumregel när man väljer rosévin är hålla utkik efter de blekrosa vinerna från Provence. Côtes de Provence i...
Pris: 121:- (75 cl)
en flaska rosévin från spanien riscal

Marqués de Riscal Rosado 2021 (Ri)

Ett friskt och elegant rosévin från den kanske mest klassiska producenten i Rioja. Den ljust rosa färgen följs upp...
Pris: 111:- (75 cl)
Mediterranico Rosé 2018
Ekologisk

Mediterranico Rosé 2021 (It)

Fruktig och generös doft av solmogna hallon, jordgubbar och körsbär. Torrt med en liten sötma. Fruktigt vin med smak...
Pris: 89:- (75 cl)
en flaska rose kanonkop

Kanonkop Kadette Rosé Pinotage 2021 (Sy)

En mjuk och fräsch rosé med tydliga och typiska inslag av skogsbär, hallon, jordgubbar och körsbär. Vinet har en...
Pris: 101:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close