12 Linajes Roble 2018

12 Linajes Crianza 2016

Smakbeskrivning

Vinet har en tät, röd färg. Doften är stor och kraftfull, med tydligt inslag av fat, mörka körsbär, kryddnejlika och viol. Smaken är kraftigt fruktig, med balanserade tanniner, mörka körsbär, vanilj och kryddnejlika. Lång eftersmak med koncentrerad frukt.

Viñedos y Bodegas Gormaz

Viñedos y Bodegas Gormaz grundades 1972, vilket gör det till en av pionjärerna som producent av kvalitetsvin i Ribera del Duero, och man var också en av de bodegor som ingick i gruppen som skapade DO Ribera del Duero 1982. Vingårdarna som tillhör Viñedos y Bodegas Gormaz ligger runt byn Sant Esteban de Gormaz i den östra delen av Ribera del Duero, och är högt belägna, på mellan 850 och 950 meter över havet. Denna höjd ger en tydligare kontinental prägel på klimatet, vilket gör vinerna både mer kraftfulla och eleganta. Den totala vingårdsarealen, uppdelad på en mängd små vingårdar, är 520 hektar.

Vinmakare sedan 1999 är Maria José García, vilket gör henne till en av de kvinnliga pionjärerna området.

Namnet ”12 Linajes”
12 Linajes betyder ”tolv ätter” och går tillbaka på en legend från medeltiden, där de tolv främsta adelsfamiljerna i spanska Kastillen samlades som jämlikar under ett tak. En legend i samma tradition som den om Kung Artur och hans riddare av det runda bordet. De tolv ätternas vapensköldar återfinns på etiketten av varje flaska 12 Linajes. Och det korrekta spanska uttalet för doce – tolv – är ungefär ”dåsse” på svenska!

Ribera del Duero

Vin har producerats i Ribera del Duero sedan romartiden, men vinodling som vi känner den kom till området med benediktinermunkar på 1100-talet. Trots den långa traditionen var det först 1982 som Ribera del Duero blev ett skyddat ursprung, DO – Denominacion de Origen. Området ligger i den norra delen av den spanska högplatån på en höjd av 800 meter över havet. Heta somrar, svala vintrar, måttligt med regn och sandiga/leriga jordar med inslag av kalk ger perfekta förhållanden att göra mustiga viner på tinto fino, det lokala namnet på tempranillo – Spaniens klassiska rödvinsdruva.

Vinet

Årgång 2016 var på sitt sätt definitionen av en bra årgång i Ribera del Duero – en mild vinter följdes av en sval och blöt vår, en het sommar och en höst med kalla nätter och varma dagar. Resultatet blev koncentrerade, fruktiga viner med välbevarade aromer och balans.

Denna Crianza är på många sätt det mest typiska spanska vinet – rött, från ett av de klassiska urpsrungen, gjort på tempranillo och lagrat precis lagom länge på fat för att ge den perfekta balansen mellan mörk frukt och kryddig fatkaraktär. Enligt lag måste en Crianza vara lagrad minst två år på vineriet, varav minst ett år på fat.

Vinmakare: María José García
Druvor: 100% tempranillo (lokalt känd som tinto fino)
Vinstockar: 80 år gamla
Jordmån: sand, lerjord och kalk
Vingårdar: Små vingårdar i Villalvaro, Matanza de Soria, Quintanilla de Tres Barrios och Ines på 845-960 meter över havet
Vinifikation: 12 Linajes Crianza har genomgått en traditionell vinifiering vid 26 grader, där de olika ingående vinerna har varierande längd på kontakten med skalen, beroende vilken vingård det kommer från. 25% av vinet har genomgått malolaktisk jäsning på nya fat av amerikansk ek.
Lagring:
14 månader på 225-liters ekfat, varav 25% nya franska fat och 75% amerikanska, andra fyllningen. Efter buteljering har det lagrats minst tolv månader på flaska innan försäljning.
Alkohol: 14,5%
Skördeuttag: 18 hektoliter/hektar
Skörd: 100% för hand

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Viñedos y Bodegas Gomaz

Viñedos y Bodegas Gormaz

Mer om producenten

Viñedos y Bodegas Gormaz grundades 1972, vilket gör dem till en av pionjärerna som producenter av kvalitetsvin i Ribera del Duero. De var också en av de bodegor som ingick i gruppen som skapade DO Ribera del Duero 1982. Vingårdarna som tillhör Viñedos y Bodegas Gormaz ligger runt byn Sant Esteban de Gormaz i den östra delen av Ribera del Duero, och är högt belägna, på mellan 850 och 950 meter över havet. Denna höjd ger en…

Inspiration

Lammfilé med rödvinssås, bakad spetskål, tryffelmanchego och hasselnöt

Lammfilé med rödvinssås, bakad spetskål, tryffelmanchego och hasselnöt

Recept Caesarsallad med Grillad Iberico Secreto

Caesarsallad med Grillad Secreto Iberico

vingård i ribera del duera med Castle of Penafiel

Ribera del Duero – det unga vindistriktet med de gamla traditionerna

teckand bild över vinframställning

Hur gör man rött vin?

Relaterade viner

BIB bag in box rödvin Castano Monastrell
Ekologisk

Castaño Organic Monastrell 2021 (Sp)

Mörk, röd färg. Ung, fruktig doft med inslag av mörka bär och örtkryddor. Fyllig, fruktig smak med balanserad...
Pris: 219:- (300 cl)
Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2016 Parallèle 45
Ekologisk

Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2020 Parallèle 45 (Fr)

Medelfylligt vin med kryddig smak av mörka bär, peppar och lakrits. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter...
Pris: 129:- (75 cl)
en flaska luna di mezzanotte barbera

Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba DOC 2020 (Pi)

Luna di Mezzanotte är gjort på 100 % barbera. Det har en ungdomlig stil med en markerad och bärig doft. I smaken...
Pris: 139:- (75 cl)
en flaska barolo

Luna di Mezzanotte Barolo DOCG 2018 (Pi)

Luna di Mezzanotte Barolo är gjort på 100 % Nebbiolo. Det har en granatäppelröd färg med inslag av purpur. Stilen...
Pris: 189:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close