12 Linajes Roble 2018

12 Linajes Roble 2018

75 cl
149:-

Smakbeskrivning

Vinet har en tät, röd färg med purpurkant. Doften är stor, mycket fruktig med inslag av mörka körsbär, viol, lagerblad och kryddnejlika. Smaken är fyllig, med mogna tanniner, mörk fruktighet, balanserad fatkaraktär och lång eftersmak med elegant kryddighet.

Viñedos y Bodegas Gormaz

Viñedos y Bodegas Gormaz grundades 1972, vilket gör det till en av pionjärerna som producent av kvalitetsvin i Ribera del Duero, och man var också en av de bodegor som ingick i gruppen som skapade DO Ribera del Duero 1982. Vingårdarna som tillhör Viñedos y Bodegas Gormaz ligger runt byn Sant Esteban de Gormaz i den östra delen av Ribera del Duero, och är högt belägna, på mellan 850 och 950 meter över havet. Denna höjd ger en tydligare kontinental prägel på klimatet, vilket gör vinerna både mer kraftfulla och eleganta. Den totala vingårdsarealen, uppdelad på en mängd små vingårdar, är 520 hektar.

Vinmakare sedan 1999 är Maria José García, vilket gör henne till en av de kvinnliga pionjärerna området.

Namnet ”12 Linajes”
12 Linajes betyder ”tolv ätter” och går tillbaka på en legend från medeltiden, där de tolv främsta adelsfamiljerna i spanska Kastillen samlades som jämlikar under ett tak. En legend i samma tradition som den om Kung Artur och hans riddare av det runda bordet. De tolv ätternas vapensköldar återfinns på etiketten av varje flaska 12 Linajes. Och det korrekta spanska uttalet för doce – tolv – är ungefär ”dåsse” på svenska!

Ribera del Duero

Vin har producerats i Ribera del Duero sedan romartiden, men vinodling som vi känner den kom till området med benediktinermunkar på 1100-talet. Trots den långa traditionen var det först 1982 som Ribera del Duero blev ett skyddat ursprung, DO – Denominacion de Origen. Området ligger i den norra delen av den spanska högplatån på en höjd av 800 meter över havet. Heta somrar, svala vintrar, måttligt med regn och sandiga/leriga jordar med inslag av kalk ger perfekta förhållanden att göra mustiga viner på tinto fino, det lokala namnet på tempranillo – Spaniens klassiska rödvinsdruva.

Vinet

Roble betyder helt enkelt ”ek” på spanska, och är beteckningen på ett vin som har lagrats mindre än ett år på fat. Detta för att man skall få ett vin med en tydlig, ung fruktighet och samtidigt en tydlig, men balanserad fatkaraktär.

Årgång 2018 var på många sätt en comeback efter året innan, då frosten reducerade skörden till mindre än hälften av den normala. En lång och varm period under hösten 2018 gav välbalanserad viner, med kryddiga aromer och mogna tanniner.

Vinmakare: María José García
Druvor: 100% tempranillo (lokalt känd som tinto fino)
Vinstockar: mer än 60 år gamla
Jordmån: sandig, med inslag av kalkhaltig lera
Vingårdar: 845 meter över havet
Vinifikation: 12 Linajes Roble har genomgått en traditionell vinifiering vid 24 grader för att bevara de druvtypiska aromerna. 50% av vinet har genomgått malolaktisk jäsning på nya amerikanska ekfat.
Lagring: 100% av vinet har sedan lagrats fem månader på 225-liters fat av amerikansk ek, 15% nya och 85% andra fyllningen. Efter buteljering har det lagrats sex månader på flaska innan försäljning.
Skördeuttag: 35 hektoliter/hektar
Skörd: 100% för hand

 

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Viñedos y Bodegas Gomaz

Viñedos y Bodegas Gormaz

Mer om producenten

Viñedos y Bodegas Gormaz grundades 1972, vilket gör dem till en av pionjärerna som producenter av kvalitetsvin i Ribera del Duero. De var också en av de bodegor som ingick i gruppen som skapade DO Ribera del Duero 1982. Vingårdarna som tillhör Viñedos y Bodegas Gormaz ligger runt byn Sant Esteban de Gormaz i den östra delen av Ribera del Duero, och är högt belägna, på mellan 850 och 950 meter över havet. Denna höjd ger en…

12 Linajes Roble 2018

12 Linajes Crianza 2016 (Sp)

Denna Crianza är på många sätt det mest typiska spanska vinet – rött, från ett av de klassiska urpsrungen, gjort...
Pris: 189:- (75 cl)

Inspiration

Örtstekt lammracks med krämig paprikasås och dill- och citronrostad potatis

Örtstekt lammracks med krämig paprikasås och dill- och citronrostad potatis

maträtt med vingflaska

Lammkotletter med grönkålssallad

vingård i ribera del duera med Castle of Penafiel

Ribera del Duero – det unga vindistriktet med de gamla traditionerna

teckand bild över vinframställning

Hur gör man rött vin?

Relaterade viner

BIB bag in box rödvin Castano Monastrell
Ekologisk

Castaño Organic Monastrell 2020 (Sp)

Mörk, röd färg. Ung, fruktig doft med inslag av mörka bär och örtkryddor. Fyllig, fruktig smak med balanserad...
Pris: 209:- (300 cl)
Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2016 Parallèle 45
Ekologisk

Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2020 Parallèle 45 (Fr)

Medelfylligt vin med kryddig smak av mörka bär, peppar och lakrits. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter...
Pris: 124:- (75 cl)
villa puccini helflaska

Villa Puccini Toscana 2018 (It)

Villa Puccini har en tydligt fruktig doft av körsbär, viol och färska kryddor. Inslag av ek, vanilj och lite lätt...
Pris: 89:- (75 cl)
en flaska beronia ecologico spansk rioja
Ekologisk

Beronia Ecológico 2019 (Ri)

Vinet har en klar, röd färg. Klassisk genröst doft av röda bär, vanilj, dill och tobak. Ett medelfylligt vin med...
Pris: 99:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close