bourgogne vin eko från bichot av pinot noir

Albert Bichot Bourgogne Pinot Noir Origines Bio 2020

Smakbeskrivning

Albert Bichot Pinot Noir Bio 2020 har en insmickrande och lite kryddig doft med mogna röda bär, smultron, körsbär, lätt rostade fat och lakrits. Smaken är fylligt balanserad och följer aromerna med svarta vinbär, plommon och ektoner. I den friska och angenäma eftersmaken kommer skogsbär, lite tobak och vildhallon.

Passar till

Albert Bichot Pinot Noir Bio 2020 är ett utmärkt vin till grillat eller ugnsstekt kött, till fågel och vilt, grillade grönsaker och milda ostar. Prova det exempelvis till rosastekt anka, lasagne eller rätter med chilitoner. Vinet är färdigt att drickas, men fruktigheten utvecklas under lagring under åtminstone 3–5 år. Bör serveras något kylt 14–15 grader.

Korta fakta

 • Ursprung: Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune och Côte de Nuits.
 • Druva: 100 % pinot noir
 • Odlingssätt: Ekologiskt
 • Exponering: öst- och sydsluttning
 • Odlingsläge: skiftande
 • Lagring: 3–5 år på flaska
 • Jordmån: kalkhaltig lerjord

Gott att veta

Vinodlingen i Bourgogne är mycket gammal. Redan på 300-talet blev staden Beaune ett centrum för vinhandel. Den nordligaste delen av Bourgogne kallas Côte d’Or, den gyllene sluttningen. Côte d’Or är egentligen en högplatå med en serie kullar på vars öst- och sydsida några av världens allra främsta viner odlas. Côte d’Or är indelat i två distrikt, Côte de Nuits och Côte de Beaune. De mest berömda vingårdarna ligger på rad utmed den 50 kilometer långa öst- och sydsluttningen ner mot floden Saône. Huvudorten i Côte d’Or är den berömda senapsstaden Dijon. Särskilt eftertraktade är pinot noir-vinerna från Côte de Nuits. Côte de Nuits tar sin början strax söder om Dijon och Côte de Beaune tar vid ytterligare längre söderut. Bourgogne är starkt förknippat med pinot noir och chardonnay. Antalet tillåtna druvsorter är få, men kvaliteten desto högre. De flesta vinkännarna håller med om att det är från Côte d’Or som många av världens bästa pinot noir-viner kommer. På grund av den exceptionella kvaliteten på Bourgognes viner instiftades tidigt vinlagar som reglerade regionens odlingar. Bland annat är endast ett fåtal druvor tillåtna. I Côte d’Or odlas nästan uteslutande pinot noir och chardonnay. Albert Bichots Bourgogne Pinot Noir Origines Bio har jäst temperaturkontrollerat på både ekfat och ståltank mellan 18 och 25 dagar. Därefter har 20–30 % av vinet mognat på ekfat och resterande del på ståltank under 8–12 månader.

Kort om Albert Bichot

Albert Bichot är ett av de främsta vinhusen i Bourgogne. Familjen Bichot har urgamla anor och tros ha odlat vin redan på 1200-talet. Det var dock inte förrän 1831 som familjen började handla med viner, då som negociant, det vill säga att man köpte upp viner från odlare och sålde dem under egen etikett. I dag har företaget vuxit till ett av de fyra största i Bourgogne och man har förvärvat egendomar över stora delar av distriktet, främst i Chablis, men också i Côte d’Or. Albert Bichot samarbetar med många vinmakare och vinerier och skapar på så sätt särskiljande viner trots att druvsorterna är få. Vinerna säljs till allra största delen under namnet Albert Bichot. I dag drivs företaget i sjätte generationen. Sedan 1996 ansvarar vin-nestorn Albéric Bichot för verksamheten. Albéric Bichot är en legendarisk person i den franska vinvärlden. Han är en av landets, och hela vinvärldens, främsta förespråkare för ekologisk odling, han har ett stort miljöintresse och är känd för sina forskningsresor och sitt engagemang för hotade djurarter, liksom för kulturen och vinodlingen i Bourgogne.

 • Albert Bichot har omkring 50 ekologiskt certifierade appellationer
 • Bichot producerar omkring 150 olika viner, ofta vintage och från specifika vingårdar
 • Albéric Bichot är en passionerad vinsamlare. 2019 köpte han Bourgogneviner för 30 miljoner kronor på den historiska vinauktionen Hospices de Beaune Wine Auction
 • Albert Bichot är huvudsponsor för vin- och musikfestivaler i Bourgogne
 • Företaget har sitt huvudkontor och vineri i den lilla medeltida staden Beaune, Bourgognevinernas huvudstad
 • Förutom att vara en föregångare inom ekologisk odling arbetar Bichot även med klimatanpassade transporter och lättviktsflaskor
Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

chablis vingård med hus

Albert Bichot

Mer om producenten

Albert Bichot är ett av de största och mest berömda vinhusen i Bourgogne. Få andra franska vinodlarfamiljer är i närheten när det gäller anor. Bichots vinodlarrötter går antagligen tillbaka till början av 1200-talet. Under alla förhållanden är det belagt att ätten Bichot odlade vin i Bourgogne långt före medeltiden då familjens namn dyker upp i vinhistoriska dokument för första gången. Dock ska vi fram i historien…

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2017 BIO
Ekologisk

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2018 BIO (Bo)

Torrt, medelfylligt med balanserad syra. Citrus, honung och torkad frukt.
Pris: 189:- (75 cl)
en flaska vitt vin från chablis
Nyhet
Ekologisk

Albert Bichot Chablis Bio 2020 (Ch)

Chablis Bio är ett friskt och elegant vin med citrustoner och hög mineralitet. Doften är blommig med vitsippor och...
Pris: 269:- (75 cl)

Inspiration

albert bichot bourgogne

Albert Bichot – Bourgognes främsta eko-producent

pinot noir druvor nigab

Pinot Noir – vinvärldens diva

Relaterade viner

BIB bag in box rödvin Castano Monastrell
Ekologisk

Castaño Organic Monastrell 2021 (Sp)

Mörk, röd färg. Ung, fruktig doft med inslag av mörka bär och örtkryddor. Fyllig, fruktig smak med balanserad...
Pris: 219:- (300 cl)
Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2016 Parallèle 45
Ekologisk

Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2020 Parallèle 45 (Fr)

Medelfylligt vin med kryddig smak av mörka bär, peppar och lakrits. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter...
Pris: 129:- (75 cl)
en flaska luna di mezzanotte barbera

Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba DOC 2020 (Pi)

Luna di Mezzanotte är gjort på 100 % barbera. Det har en ungdomlig stil med en markerad och bärig doft. I smaken...
Pris: 139:- (75 cl)
en flaska barolo

Luna di Mezzanotte Barolo DOCG 2018 (Pi)

Luna di Mezzanotte Barolo är gjort på 100 % Nebbiolo. Det har en granatäppelröd färg med inslag av purpur. Stilen...
Pris: 189:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close