Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Albert Bichot Pinot Noir Bio 2020 har en insmickrande och lite kryddig doft med mogna röda bär, smultron, körsbär, lätt rostade fat och lakrits. Smaken är fylligt balanserad och följer aromerna med svarta vinbär, plommon och ektoner. I den friska och angenäma eftersmaken kommer skogsbär, lite tobak och vildhallon.
Albert Bichot Pinot Noir Bio 2020 är ett utmärkt vin till grillat eller ugnsstekt kött, till fågel och vilt, grillade grönsaker och milda ostar. Prova det exempelvis till rosastekt anka, lasagne eller rätter med chilitoner. Vinet är färdigt att drickas, men fruktigheten utvecklas under lagring under åtminstone 3–5 år. Bör serveras något kylt 14–15 grader.
Vinodlingen i Bourgogne är mycket gammal. Redan på 300-talet blev staden Beaune ett centrum för vinhandel. Den nordligaste delen av Bourgogne kallas Côte d’Or, den gyllene sluttningen. Côte d’Or är egentligen en högplatå med en serie kullar på vars öst- och sydsida några av världens allra främsta viner odlas. Côte d’Or är indelat i två distrikt, Côte de Nuits och Côte de Beaune. De mest berömda vingårdarna ligger på rad utmed den 50 kilometer långa öst- och sydsluttningen ner mot floden Saône. Huvudorten i Côte d’Or är den berömda senapsstaden Dijon. Särskilt eftertraktade är pinot noir-vinerna från Côte de Nuits. Côte de Nuits tar sin början strax söder om Dijon och Côte de Beaune tar vid ytterligare längre söderut. Bourgogne är starkt förknippat med pinot noir och chardonnay. Antalet tillåtna druvsorter är få, men kvaliteten desto högre. De flesta vinkännarna håller med om att det är från Côte d’Or som många av världens bästa pinot noir-viner kommer. På grund av den exceptionella kvaliteten på Bourgognes viner instiftades tidigt vinlagar som reglerade regionens odlingar. Bland annat är endast ett fåtal druvor tillåtna. I Côte d’Or odlas nästan uteslutande pinot noir och chardonnay. Albert Bichots Bourgogne Pinot Noir Origines Bio har jäst temperaturkontrollerat på både ekfat och ståltank mellan 18 och 25 dagar. Därefter har 20–30 % av vinet mognat på ekfat och resterande del på ståltank under 8–12 månader.
Albert Bichot är ett av de främsta vinhusen i Bourgogne. Familjen Bichot har urgamla anor och tros ha odlat vin redan på 1200-talet. Det var dock inte förrän 1831 som familjen började handla med viner, då som negociant, det vill säga att man köpte upp viner från odlare och sålde dem under egen etikett. I dag har företaget vuxit till ett av de fyra största i Bourgogne och man har förvärvat egendomar över stora delar av distriktet, främst i Chablis, men också i Côte d’Or. Albert Bichot samarbetar med många vinmakare och vinerier och skapar på så sätt särskiljande viner trots att druvsorterna är få. Vinerna säljs till allra största delen under namnet Albert Bichot. I dag drivs företaget i sjätte generationen. Sedan 1996 ansvarar vin-nestorn Albéric Bichot för verksamheten. Albéric Bichot är en legendarisk person i den franska vinvärlden. Han är en av landets, och hela vinvärldens, främsta förespråkare för ekologisk odling, han har ett stort miljöintresse och är känd för sina forskningsresor och sitt engagemang för hotade djurarter, liksom för kulturen och vinodlingen i Bourgogne.
Albert Bichot är ett av de största och mest berömda vinhusen i Bourgogne. Få andra franska vinodlarfamiljer är i närheten när det gäller anor. Bichots vinodlarrötter går antagligen tillbaka till början av 1200-talet. Under alla förhållanden är det belagt att ätten Bichot odlade vin i Bourgogne långt före medeltiden då familjens namn dyker upp i vinhistoriska dokument för första gången. Dock ska vi fram i historien…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.