Albert Bichot Fixin 1er Cru ”Clos de la Perrière” Monopol 2016 nigab

Albert Bichot Fixin 1er Cru ”Clos de la Perrière” Monopol 2020

Smakbeskrivning

Albert Bichot Clos de la Perrière Fixin har tydliga dofter av färska örter, smultron och körsbär. Smaken är silkesmjuk med balanserade tanniner och mörkare frukt, plommon och skogshallon. En stiltypisk bourgone-pinot noir med mogen frukt och inslag av lakrits, tobak och enbär i eftersmaken. ”Clos de la Perrière” är vinet som ackompanjerar nötkött som är tillagat i sås och särskilt då rödvinsåser, matchar även vilt och fina ostar. Serveringstemperatur 16-17°C.

Maison Albert Bichot

Maison Albert Bichot grundades redan 1831 och är fortfarande familjeägt. De äger egna vingårdar runt om i Bourgogne där dessa vinifieras på plats i de olika områdena – i egna vinerier och med olika egna vinmakare. Vingårdsnamnen sätts alltid ut på etiketten. Familjen känner en stark samhörighet med Bourgogne och dess jord. Under företagets hela historia har vinproduktionens ”savoir-faire” ärvts från far till son och företaget drivs idag av Alberic som är sjätte generationen Bichot. Företaget fungerar både som vinodlare och négociant och dessa båda verksamheter ser man som ett mycket bra komplement till varandra.

Clos de la Perrière

Från den berömda senapsstaden Dijons utkanter, till strax söder om Nuits-Saint-Georges, sträcker sig Côte de Nuits, en östlig sluttning som består av tio kommuner där vinerna från Fixin tillhör några de allra mest hyllade. I Fixin byggde munkar ett kloster redan på 1300-talet och började odla vin på det blott fem hektar stora området. Fixin är idealiskt för pinot noir. Albert Bichots Clos de la Perrière – Monopole är ett exempel på detta.

Det som en gång var ett hem för munkar är i dag en ”Manoir”, ett ståtligt lanthus. Det ryktas att benediktmunkarna just här bevarade reliker från en av Jesu lärjungar. Mer belagt är dock att benedikterna var de första som upptäckte vilken potential området hade för vinodling. Lilla Fixin, det uttalas Fissin, besår av fem premiere cru där Clos de la Perrière anses vara en av de allra bästa. Fixin ligger alldeles intill Gevrey-Chambertin där de stora röda bourgognerna börjar på allvar. Fixin brukar i sina bästa stunder jämföras med dessa

Fixin har samma jordmån som sin berömda granne. Kalkstenen i berggrunden har genom årmiljonerna skapat en kalkrik sandjord. Odlingarna ligger tämligen högt, närmare 400 meter över havet. På vissa ställen är jordlagren endast några decimeter tjocka och rötterna får kämpa för att finna sin näring. Vinerna härifrån brukar folket i trakten kalla för vinterviner eftersom de ofta mognar på flaska över vintern.

Bichots Clos de la Perrière Fixin har tillnamnet Monopole, det innebär att Bichot är den enda tillverkaren vid den aktuella vingården.

Vinet

Druvsort: 100% pinot noir.
Jordmån: Kalkrik lerjord.
Vinifiering: Vinet jäser på temperaturkontrollerade koniska ekfat i 20 till 28 dagar.
Lagring: 100% ekfat varav 30% nya ekfat 14 till 16 månader

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

chablis vingård med hus

Albert Bichot

Mer om producenten

Albert Bichot är ett av de största och mest berömda vinhusen i Bourgogne. Få andra franska vinodlarfamiljer är i närheten när det gäller anor. Bichots vinodlarrötter går antagligen tillbaka till början av 1200-talet. Under alla förhållanden är det belagt att ätten Bichot odlade vin i Bourgogne långt före medeltiden då familjens namn dyker upp i vinhistoriska dokument för första gången. Dock ska vi fram i historien…

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2017 BIO
Ekologisk

Albert Bichot Bourgogne Origines Chardonnay BIO 2020 (Bo)

Torrt, medelfylligt med balanserad syra. Citrus, honung och torkad frukt.
Pris: 189:- (75 cl)
en flaska vitt vin från chablis
Nyhet
Ekologisk

Albert Bichot Chablis Bio 2020 (Ch)

Chablis Bio är ett friskt och elegant vin med citrustoner och hög mineralitet. Doften är blommig med vitsippor och...
Pris: 269:- (75 cl)

Inspiration

Boeuf bourguignon med trattkantareller och pressad potatis

Halstrad tartar

Bourgogne nigab vingård vin

Bourgogne – nyansfulla viner

pinot noir druvor nigab

Pinot Noir – vinvärldens diva

Relaterade viner

BIB bag in box rödvin Castano Monastrell
Ekologisk

Castaño Organic Monastrell 2021 (Sp)

Mörk, röd färg. Ung, fruktig doft med inslag av mörka bär och örtkryddor. Fyllig, fruktig smak med balanserad...
Pris: 219:- (300 cl)
Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2016 Parallèle 45
Ekologisk

Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2020 Parallèle 45 (Fr)

Medelfylligt vin med kryddig smak av mörka bär, peppar och lakrits. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter...
Pris: 129:- (75 cl)
en flaska luna di mezzanotte barbera

Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba DOC 2020 (Pi)

Luna di Mezzanotte är gjort på 100 % barbera. Det har en ungdomlig stil med en markerad och bärig doft. I smaken...
Pris: 139:- (75 cl)
en flaska barolo

Luna di Mezzanotte Barolo DOCG 2018 (Pi)

Luna di Mezzanotte Barolo är gjort på 100 % Nebbiolo. Det har en granatäppelröd färg med inslag av purpur. Stilen...
Pris: 189:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close