Albert Bichot Fixin 1er Cru ”Clos de la Perrière” Monopol 2016 nigab

Albert Bichot Fixin 1er Cru ”Clos de la Perrière” Monopol 2017

75 cl
489:-

Smakbeskrivning

Albert Bichot Clos de la Perrière Fixin har tydliga dofter av färska örter, smultron och körsbär. Smaken är silkesmjuk med balanserade tanniner och mörkare frukt, plommon och skogshallon. En stiltypisk bourgone-pinot noir med mogen frukt och inslag av lakrits, tobak och enbär i eftersmaken. ”Clos de la Perrière” är vinet som ackompanjerar nötkött som är tillagat i sås och särskilt då rödvinsåser, matchar även vilt och fina ostar. Serveringstemperatur 16-17°C.

Maison Albert Bichot

Maison Albert Bichot grundades redan 1831 och är fortfarande familjeägt. De äger egna vingårdar runt om i Bourgogne där dessa vinifieras på plats i de olika områdena – i egna vinerier och med olika egna vinmakare. Vingårdsnamnen sätts alltid ut på etiketten. Familjen känner en stark samhörighet med Bourgogne och dess jord. Under företagets hela historia har vinproduktionens ”savoir-faire” ärvts från far till son och företaget drivs idag av Alberic som är sjätte generationen Bichot. Företaget fungerar både som vinodlare och négociant och dessa båda verksamheter ser man som ett mycket bra komplement till varandra.

Clos de la Perrière

Från den berömda senapsstaden Dijons utkanter, till strax söder om Nuits-Saint-Georges, sträcker sig Côte de Nuits, en östlig sluttning som består av tio kommuner där vinerna från Fixin tillhör några de allra mest hyllade. I Fixin byggde munkar ett kloster redan på 1300-talet och började odla vin på det blott fem hektar stora området. Fixin är idealiskt för pinot noir. Albert Bichots Clos de la Perrière – Monopole är ett exempel på detta.

Det som en gång var ett hem för munkar är i dag en ”Manoir”, ett ståtligt lanthus. Det ryktas att benediktmunkarna just här bevarade reliker från en av Jesu lärjungar. Mer belagt är dock att benedikterna var de första som upptäckte vilken potential området hade för vinodling. Lilla Fixin, det uttalas Fissin, besår av fem premiere cru där Clos de la Perrière anses vara en av de allra bästa. Fixin ligger alldeles intill Gevrey-Chambertin där de stora röda bourgognerna börjar på allvar. Fixin brukar i sina bästa stunder jämföras med dessa

Fixin har samma jordmån som sin berömda granne. Kalkstenen i berggrunden har genom årmiljonerna skapat en kalkrik sandjord. Odlingarna ligger tämligen högt, närmare 400 meter över havet. På vissa ställen är jordlagren endast några decimeter tjocka och rötterna får kämpa för att finna sin näring. Vinerna härifrån brukar folket i trakten kalla för vinterviner eftersom de ofta mognar på flaska över vintern.

Bichots Clos de la Perrière Fixin har tillnamnet Monopole, det innebär att Bichot är den enda tillverkaren vid den aktuella vingården.

Vinet

Druvsort: 100% pinot noir.
Jordmån: Kalkrik lerjord.
Vinifiering: Vinet jäser på temperaturkontrollerade koniska ekfat i 20 till 28 dagar.
Lagring: 100% ekfat varav 30% nya ekfat 14 till 16 månader

Läs mer

Kommentarer

Albert Bichot

Mer om producenten

Maison Albert Bichot som grundades redan 1831 är fortfarande helägt av familjen Bichot och drivs nu av sjätte generationen. Familjen känner en stark samhörighet med Bourgogne och dess jord. Under företagets hela historia har vinproduktionens ”savoir-faire” ärvts från far till son. Albert Bichot fungerar både som vinodlare och négociant och dessa båda verksamheter ser man som ett mycket bra komplement till varandra. Man…

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2017 BIO

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2018 BIO (Bo)

Torrt, medelfylligt med balanserad syra. Citrus, honung och torkad frukt.
Pris: 139:- (75 cl)
Albert Bichot Chablis Domaine Long-Depaquit 2016

Albert Bichot Chablis Domaine Long-Depaquit 2019 (Bo)

Frisk doft av grönt äpple, citrus och mineral. Torr, mycket frisk, blommig och fruktig
Pris: 189:- (75 cl)

Inspiration

Boeuf bourguignon med trattkantareller och pressad potatis

Halstrad tartar

Bourgogne nigab vingård vin

Bourgogne – nyansfulla viner

pinot noir druvor nigab

Pinot Noir – vinvärldens diva

Relaterade viner

BIB bag in box rödvin Castano Monastrell

Castaño Organic Monastrell 2020 (Sp)

Mörk, röd färg. Ung, fruktig doft med inslag av mörka bär och örtkryddor. Fyllig, fruktig smak med balanserad...
Pris: 199:- (300 cl)
Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2016 Parallèle 45

Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2019 Parallèle 45 (Fr)

Medelfylligt vin med kryddig smak av mörka bär, peppar och lakrits. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter...
Pris: 119:- (75 cl)
villa puccini helflaska

Villa Puccini Toscana 2016 (It)

Villa Puccini har en tydligt fruktig doft av körsbär, viol och färska kryddor. Inslag av ek, vanilj och lite lätt...
Pris: 89:- (75 cl)
villa puccini governo nigab

Villa Puccini Governo 2018 (It)

Villa Puccini Governo all'uso Toscana är ett rubinrött och kraftfullt vin med en fyllig körsbärsdoft och toner av...
Pris: 99:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close