Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Albert Bichot Clos de la Perrière Fixin har tydliga dofter av färska örter, smultron och körsbär. Smaken är silkesmjuk med balanserade tanniner och mörkare frukt, plommon och skogshallon. En stiltypisk bourgone-pinot noir med mogen frukt och inslag av lakrits, tobak och enbär i eftersmaken. ”Clos de la Perrière” är vinet som ackompanjerar nötkött som är tillagat i sås och särskilt då rödvinsåser, matchar även vilt och fina ostar. Serveringstemperatur 16-17°C.
Maison Albert Bichot grundades redan 1831 och är fortfarande familjeägt. De äger egna vingårdar runt om i Bourgogne där dessa vinifieras på plats i de olika områdena – i egna vinerier och med olika egna vinmakare. Vingårdsnamnen sätts alltid ut på etiketten. Familjen känner en stark samhörighet med Bourgogne och dess jord. Under företagets hela historia har vinproduktionens ”savoir-faire” ärvts från far till son och företaget drivs idag av Alberic som är sjätte generationen Bichot. Företaget fungerar både som vinodlare och négociant och dessa båda verksamheter ser man som ett mycket bra komplement till varandra.
Från den berömda senapsstaden Dijons utkanter, till strax söder om Nuits-Saint-Georges, sträcker sig Côte de Nuits, en östlig sluttning som består av tio kommuner där vinerna från Fixin tillhör några de allra mest hyllade. I Fixin byggde munkar ett kloster redan på 1300-talet och började odla vin på det blott fem hektar stora området. Fixin är idealiskt för pinot noir. Albert Bichots Clos de la Perrière – Monopole är ett exempel på detta.
Det som en gång var ett hem för munkar är i dag en ”Manoir”, ett ståtligt lanthus. Det ryktas att benediktmunkarna just här bevarade reliker från en av Jesu lärjungar. Mer belagt är dock att benedikterna var de första som upptäckte vilken potential området hade för vinodling. Lilla Fixin, det uttalas Fissin, besår av fem premiere cru där Clos de la Perrière anses vara en av de allra bästa. Fixin ligger alldeles intill Gevrey-Chambertin där de stora röda bourgognerna börjar på allvar. Fixin brukar i sina bästa stunder jämföras med dessa
Fixin har samma jordmån som sin berömda granne. Kalkstenen i berggrunden har genom årmiljonerna skapat en kalkrik sandjord. Odlingarna ligger tämligen högt, närmare 400 meter över havet. På vissa ställen är jordlagren endast några decimeter tjocka och rötterna får kämpa för att finna sin näring. Vinerna härifrån brukar folket i trakten kalla för vinterviner eftersom de ofta mognar på flaska över vintern.
Bichots Clos de la Perrière Fixin har tillnamnet Monopole, det innebär att Bichot är den enda tillverkaren vid den aktuella vingården.
Druvsort: 100% pinot noir.
Jordmån: Kalkrik lerjord.
Vinifiering: Vinet jäser på temperaturkontrollerade koniska ekfat i 20 till 28 dagar.
Lagring: 100% ekfat varav 30% nya ekfat 14 till 16 månader
Albert Bichot är ett av de största och mest berömda vinhusen i Bourgogne. Få andra franska vinodlarfamiljer är i närheten när det gäller anor. Bichots vinodlarrötter går antagligen tillbaka till början av 1200-talet. Under alla förhållanden är det belagt att ätten Bichot odlade vin i Bourgogne långt före medeltiden då familjens namn dyker upp i vinhistoriska dokument för första gången. Dock ska vi fram i historien…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.