Albert Bichot Vosne-Romanée 1er cru “Les Malconsorts” Domaine du Clos Frantin 2016

Albert Bichot Vosne-Romanée 1er cru “Les Malconsorts” Domaine du Clos Frantin 2018

Smakbeskrivning

Vosne-Romanée 1er Cru ”Les Malconsorts har en mycket elegant och fruktig karaktär med inslag av ek, körsbär, svarta vinbär och en mogen kryddighet. Med tid kommer dofter av mynta, exotiskt trä och smultron. Smaken är mycket rik av mogna bär, plommon, färska örter och mjuka silkiga tanniner. Utsökt till rosastekt ytterfilé av renkalv eller lamm, palsternackspuré, en rödvinskokt palsternacka, brysselkål, lök, rimmat och rökt sidfläsk och lingon som dekoration. Rekommenderad serveringstemperatur ca 18°C.

Maison Albert Bichot

Maison Albert Bichot grundades redan 1831 och är fortfarande familjeägt. De äger egna vingårdar runt om i Bourgogne där dessa vinifieras på plats i de olika områdena – i egna vinerier och med olika egna vinmakare. Vingårdsnamnen sätts alltid ut på etiketten. Familjen känner en stark samhörighet med Bourgogne och dess jord. Under företagets hela historia har vinproduktionens ”savoir-faire” ärvts från far till son och företaget drivs idag av Alberic som är sjätte generationen Bichot. Företaget fungerar både som vinodlare och négociant och dessa båda verksamheter ser man som ett mycket bra komplement till varandra.

Les Malconsorts

I appellationen Côte de Nuits finns några av Bourgognes och därmed världens bästa rödvinsbyar. En av dem är lilla Vosne-Romanée med 400 invånare. Här äger Albert Bichot Domain du Clos Frantin, en fantastisk 1700-talsgård vars marker pryds av en exceptionell premiere cru, Les Malconsorts. 

Albert Bichot äger 1,75 hektar i Les Malconsorts. Läget är ett av vinvärldens allra förnämsta. Bara 400 meter från legendariska odlingar som Grand Cru Romanée-Conti och 600 meter från Richebourg. Pinot noir-vinerna från dessa områden brukar räknas till världens bästa röda viner och även om Les Malconsorts ännu inte har samma status så är renommén på god väg dit. Domain du Clos Frantin ligger i ett mycket soligt och varmt läge. Egendomen uppfördes på samma plats där byggnader stått sedan medeltiden och vin har med all säkerhet odlats i Les Malconsorts längre än så. Därom skvallrar det märkliga namnet. Franskans ”mal” är ett prefix som betyder dåligt eller fel, precis som i svenskans ”malplacerad”. Betydelsen är höljd i dunkel. Den kan ha sin förklaring i konflikter mellan folk som levde på platsen för mycket länge sedan. Det har föreslagits att taggig och ogenomtränglig vegetation är ursprunget och att marken en gång i tiden beboddes och brukades av ”mal” personer, det vill säga människor som inte hade rätt att göra det.

Mycket tidigt, redan vid 1800-talets mitt fick vinerna från Les Malconsorts rykte om sig att vara bland de bästa som gick att finna i Bourgogne. När cru-klassificeringen infördes så var det andra omständigheter, kanske just det ”dåliga” prefixet ”mal”, som gjorde att någon Grand cru-stämpeln inte föll över Les Malconsorts.

Albert Bichot förvärvade Les Malconsorts 1964. Den lilla odlingen är typisk för Bourgogne. Under franska revolutionen konfiskerades adelns och kyrkans stora egendomar. De styckades sönder och delades ut till småbönder i trakten.

Vinet

Vosne-Romanée 1er Cru ”Les Malconsorts” Domain du Clos Frantin har odlats i ett varmt och soligt, östligt och sydostligt läge. Druvorna har vuxit på cirka 40 år gamla stockar i en kalkrik och sandig lerjord så kallad rendzina (samma jordtyp som på Ölands och Gotlands alvar). Vinet har plockat för hand, fått jäsa på ek och därefter lagrats mellan 14 och 18 månader på ekfat, med ett förhållandevis stort inslag av ny ek (upp till 30 %).

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

chablis vingård med hus

Albert Bichot

Mer om producenten

Albert Bichot är ett av de största och mest berömda vinhusen i Bourgogne. Få andra franska vinodlarfamiljer är i närheten när det gäller anor. Bichots vinodlarrötter går antagligen tillbaka till början av 1200-talet. Under alla förhållanden är det belagt att ätten Bichot odlade vin i Bourgogne långt före medeltiden då familjens namn dyker upp i vinhistoriska dokument för första gången. Dock ska vi fram i historien…

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2017 BIO
Ekologisk

Albert Bichot Bourgogne Origines Chardonnay BIO 2020 (Bo)

Torrt, medelfylligt med balanserad syra. Citrus, honung och torkad frukt.
Pris: 189:- (75 cl)
en flaska vitt vin från chablis
Nyhet
Ekologisk

Albert Bichot Chablis Bio 2020 (Ch)

Chablis Bio är ett friskt och elegant vin med citrustoner och hög mineralitet. Doften är blommig med vitsippor och...
Pris: 269:- (75 cl)

Inspiration

Boeuf bourguignon med trattkantareller och pressad potatis

Halstrad tartar

pinot noir druvor nigab

Pinot Noir – vinvärldens diva

albert bichot bourgogne

Albert Bichot – Bourgognes främsta eko-producent

Relaterade viner

BIB bag in box rödvin Castano Monastrell
Ekologisk

Castaño Organic Monastrell 2021 (Sp)

Mörk, röd färg. Ung, fruktig doft med inslag av mörka bär och örtkryddor. Fyllig, fruktig smak med balanserad...
Pris: 219:- (300 cl)
Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2016 Parallèle 45
Ekologisk

Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2020 Parallèle 45 (Fr)

Medelfylligt vin med kryddig smak av mörka bär, peppar och lakrits. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter...
Pris: 129:- (75 cl)
en flaska luna di mezzanotte barbera

Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba DOC 2020 (Pi)

Luna di Mezzanotte är gjort på 100 % barbera. Det har en ungdomlig stil med en markerad och bärig doft. I smaken...
Pris: 139:- (75 cl)
en flaska barolo

Luna di Mezzanotte Barolo DOCG 2018 (Pi)

Luna di Mezzanotte Barolo är gjort på 100 % Nebbiolo. Det har en granatäppelröd färg med inslag av purpur. Stilen...
Pris: 189:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close