Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Aves del Sur – Carmenère är ett rubinrött vin med stråk i violett. I doften kommer bäriga toner, björnbär, skogsbär, blå plommon och en liten antydan av svartpeppar. Smaken är silkeslen och mjuk med viss sötma och kryddighet där torkade örter och muskot känns igen. Där finns också choklad och gräddig toffee. Eftersmaken är lång och smakrik med mjuka tanniner och bäriga toner.
Carmenère är en druva som passar mycket bra till fläsk- och nötkött, som klassiska stekar och rejäla biffar. Aves del Sur – Carmenère är ett förträffligt grillvin, men det går också mycket bra till pasta och lagrade hårdostar. Prova det till en lammrostbiff med potatisgratäng, en gräddig tagliatelle med färskriven tryffel, eller till ugnsstekt kyckling med risotto. Det står sig också bra till många av det chilenska kökets rätter som köttfärspiroger, majsrätter och avokadoröror. Vinet är färdigt att dricka men vinner på lagring i upp till fem år. Bör serveras runt 18 grader.
Carmenère är Chiles nationaldruva. Den betraktas i den närmaste som inhemsk även om den ursprungligen kommer från Bordeaux. Carmenère försvann nästan helt från Europa i och med vinlusen. Man trodde länge att carmenère var mer eller mindre utrotad och det blev en stor nyhet på 1990-talet när chilenska DNA-analyser visade att den druva som alla trott var merlot var den ursprungliga carmenère. Förväxlingen är dock förståelig, både merlot och carmenère har likartade egenskaper, men carmenère mognar senare och har därför aldrig återplanterats i Europa mer än undantagsvis. Carmenère är en känslig druva, den vill ha sol och värme, men inte för mycket, den vill ha svalka och regn, men inte för mycket. Minsta lilla vädret slår fel kan resultatet bli obalanserade viner. Carmenère används till både lättare viner med kort eklagring och betydligt tyngre och kryddigare viner som lagras länge. Det är ingen enkel druva att handskas med och resultaten varierar stort beroende på var i Chile den odlas. Dessutom är årgångsvariationerna stora. Carmenère odlas nästan bara i Chile, där druvan är mycket populär, men den förekommer även i USA, Nya Zeeland och i någon mån i Bordeaux och Italien. Aves del Sur, Söderns fåglar, är en serie med viner från Viña del Pedregal där Chiles ”nationalfåglar” pryder etiketterna. Det finns 24 viner i serien och de olika fågelarterna representerar mångfalden i Pedegrals vinportfölj. Aves del Sur Carmenère skördades i april 2022, efter kallmacerering i tre dagar har vinet fått jäsa i temperaturkontrollerad miljö med en total skalkontakt på 15 dagar.
År 1825 emigrerade spanjoren Carlos Adolfo del Pedregal till Chile. Som så många andra emigranter slog han sig ned i en av de bördiga dalgångarna. Han fann vad han sökte vid Loncomillafloden i Maule, strax söder om Valparaiso och Santiago. Carlos Adolfo del Pedregal kom från en spansk vinodlarfamilj och hade en dröm om att börja odla vin i det nya landet. Med sig på resan över Atlanten hade han malbec-, cabernet sauvignon- och merlotdruvor från Bordeaux. Loncomilla-dalen hade perfekta förutsättningar för vinodling. Carlos Adolfo del Pedregal blev en av de första som introducerade europeiska druvor i Chile och betraktas alltjämt som en de pionjärerna i den chilenska vinodlingen. 200 år senare drivs Viña del Pedregal av samma familj. I dag ansvarar sjunde och åttonde generationen, José Manuel och Matias Gutiérrez, för vinodlingen. Man arbetar målmedvetet för att utveckla högklassiga reserva- och premiumviner, vilket man lyckats mycket väl med. Flertalet av del Pedegrals vinner har fått internationella utmärkelser och samtliga viner exporteras. Viña del Pedregal anses vara en av Chiles absolut främsta producenter.
Läs mer
Historien År 1825 emigrerade Carlos Adolfo del Pedregal till Chile. Han kom från Asturias i Spanien och slog sig som många av emigranterna ner i någon av dalarna där smält- och regnvatten från de väldiga Anderna letade sig fram på sin väg mot Stilla havet. Han kom från en spansk vinodlarfamilj och hade en dröm om att börja odla vin i det nya landet. Med sig på resan över Atlanten tog han malbec-, cabernet sauvignon- och…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.