en flaska rött vin men fågel på etiketten

Aves del Sur Carmenère 2022

75 cl

Smakbeskrivning

Aves del Sur – Carmenère är ett rubinrött vin med stråk i violett. I doften kommer bäriga toner, björnbär, skogsbär, blå plommon och en liten antydan av svartpeppar. Smaken är silkeslen och mjuk med viss sötma och kryddighet där torkade örter och muskot känns igen. Där finns också choklad och gräddig toffee. Eftersmaken är lång och smakrik med mjuka tanniner och bäriga toner.

Passar till

Carmenère är en druva som passar mycket bra till fläsk- och nötkött, som klassiska stekar och rejäla biffar. Aves del Sur – Carmenère är ett förträffligt grillvin, men det går också mycket bra till pasta och lagrade hårdostar. Prova det till en lammrostbiff med potatisgratäng, en gräddig tagliatelle med färskriven tryffel, eller till ugnsstekt kyckling med risotto. Det står sig också bra till många av det chilenska kökets rätter som köttfärspiroger, majsrätter och avokadoröror. Vinet är färdigt att dricka men vinner på lagring i upp till fem år. Bör serveras runt 18 grader.

Korta fakta

 • Ursprung: Chile,Valle del Loncomilla, Maule
 • Odlingssätt: Spaljé, vertikala skott
 • Jordmån: Kalkrik lerjord
 • Restsocker: 3,54 g/l
 • Syra, total: 3,11 g/l
 • PH-värde: 3,66

Gott att veta

Carmenère är Chiles nationaldruva. Den betraktas i den närmaste som inhemsk även om den ursprungligen kommer från Bordeaux. Carmenère försvann nästan helt från Europa i och med vinlusen. Man trodde länge att carmenère var mer eller mindre utrotad och det blev en stor nyhet på 1990-talet när chilenska DNA-analyser visade att den druva som alla trott var merlot var den ursprungliga carmenère. Förväxlingen är dock förståelig, både merlot och carmenère har likartade egenskaper, men carmenère mognar senare och har därför aldrig återplanterats i Europa mer än undantagsvis. Carmenère är en känslig druva, den vill ha sol och värme, men inte för mycket, den vill ha svalka och regn, men inte för mycket. Minsta lilla vädret slår fel kan resultatet bli obalanserade viner. Carmenère används till både lättare viner med kort eklagring och betydligt tyngre och kryddigare viner som lagras länge. Det är ingen enkel druva att handskas med och resultaten varierar stort beroende på var i Chile den odlas. Dessutom är årgångsvariationerna stora. Carmenère odlas nästan bara i Chile, där druvan är mycket populär, men den förekommer även i USA, Nya Zeeland och i någon mån i Bordeaux och Italien. Aves del Sur, Söderns fåglar, är en serie med viner från Viña del Pedregal där Chiles ”nationalfåglar” pryder etiketterna. Det finns 24 viner i serien och de olika fågelarterna representerar mångfalden i Pedegrals vinportfölj. Aves del Sur Carmenère skördades i april 2022, efter kallmacerering i tre dagar har vinet fått jäsa i temperaturkontrollerad miljö med en total skalkontakt på 15 dagar.

Kort om del Pedegral

År 1825 emigrerade spanjoren Carlos Adolfo del Pedregal till Chile. Som så många andra emigranter slog han sig ned i en av de bördiga dalgångarna. Han fann vad han sökte vid Loncomillafloden i Maule, strax söder om Valparaiso och Santiago. Carlos Adolfo del Pedregal kom från en spansk vinodlarfamilj och hade en dröm om att börja odla vin i det nya landet. Med sig på resan över Atlanten hade han malbec-, cabernet sauvignon- och merlotdruvor från Bordeaux. Loncomilla-dalen hade perfekta förutsättningar för vinodling. Carlos Adolfo del Pedregal blev en av de första som introducerade europeiska druvor i  Chile och betraktas alltjämt som en de pionjärerna i den chilenska vinodlingen. 200 år senare drivs Viña del Pedregal av samma familj. I dag ansvarar sjunde och åttonde generationen, José Manuel och Matias Gutiérrez, för vinodlingen. Man arbetar målmedvetet för att utveckla högklassiga reserva- och premiumviner, vilket man lyckats mycket väl med. Flertalet av del Pedegrals vinner har fått internationella utmärkelser och samtliga viner exporteras. Viña del Pedregal anses vara en av Chiles absolut främsta producenter.

 • Loncomilla-dalen där del Pedregal odlar sina viner sträcker sig från hög höjd i Anderna till stilla havets kust
 • Maule är den sydligaste underregionen i Valle Central, som är Chiles största vindistrikt
 • En stor del av del Pedegrals odlingar är ekologiska
 • Viña del Pedregal är ett modernt vineri som förenar gamla traditioner med modern teknologi
 • Viña del Pedregal rankas som topp tio av Chiles 300 producenter
 • Nästan hela den omfattande produktionen exporteras till vinkonsumenter över hela världen

 

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

vingård i chile i solnedgång

Viña del Pedregal

Mer om producenten

Historien År 1825 emigrerade Carlos Adolfo del Pedregal till Chile. Han kom från Asturias i Spanien och slog sig som många av emigranterna ner i någon av dalarna där smält- och regnvatten från de väldiga Anderna letade sig fram på sin väg mot Stilla havet. Han kom från en spansk vinodlarfamilj och hade en dröm om att börja odla vin i det nya landet. Med sig på resan över Atlanten tog han malbec-, cabernet sauvignon- och…

en flaska mousserande vin av aves del sur

Aves del Sur Brut (Ch)

Det mousserande Aves del Sur har en gyllengul färg med rosa stråk. Moussen har små och livliga bubblor. Doften är...
Pris: 99:- (75 cl)
carta vieja vitt vin en flaska

Carta Vieja Sauvignon Blanc 2020 (Ch)

Sauvignon Blanc är ett vin med härliga toner av grapefrukt, krusbär och sommarsköna aromer av gräs, svarta...
Pris: 79:- (75 cl)

Inspiration

Vingård i Chile

Om vinlandet CHILE

vingård i chile - casablanca

Casablanca – vindistriktet som föddes på 80-talet

Relaterade viner

BIB bag in box rödvin Castano Monastrell
Ekologisk

Castaño Organic Monastrell 2021 (Sp)

Mörk, röd färg. Ung, fruktig doft med inslag av mörka bär och örtkryddor. Fyllig, fruktig smak med balanserad...
Pris: 219:- (300 cl)
Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2016 Parallèle 45
Ekologisk

Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2020 Parallèle 45 (Fr)

Medelfylligt vin med kryddig smak av mörka bär, peppar och lakrits. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter...
Pris: 129:- (75 cl)
en flaska luna di mezzanotte barbera

Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba DOC 2020 (Pi)

Luna di Mezzanotte är gjort på 100 % barbera. Det har en ungdomlig stil med en markerad och bärig doft. I smaken...
Pris: 139:- (75 cl)
en flaska barolo

Luna di Mezzanotte Barolo DOCG 2018 (Pi)

Luna di Mezzanotte Barolo är gjort på 100 % Nebbiolo. Det har en granatäppelröd färg med inslag av purpur. Stilen...
Pris: 189:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close