Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Vinet är rubinröd med stråk av granatäpple. Intensivt fruktig doft med inslag av viol, plommon och körsbär. Smaken är sammetsmjuk, fruktig med balanserade mjuka tanniner.
Baffo Rosso är ett vin som förgyller vardagen. Det är ett pizza- och pastavin som ger en äkta italiensk känsla. Det går hand i hand med kryddiga smaker, som oregano och vitlök, till grillade grönsaker, till risotto, och i all sin enkelhet till en lufttorkad skinka och vitt bröd doppat i färskpressad olivolja. Rekommenderad serveringstemperatur 16-18°C. Buon appetito!
Baffo Rosso – den röda mustaschen – är en hyllning till Umberto Castellani, som började sälja sitt vin i Toscana vid 1900-talets början. Redan då var han övertygad om det krävs en praktfull mörsare om man ska göra bra vin. Det hade han verkligen farfar Umberto vars Chianti, Baffo Rosso, nu pryder de svenska fredagsborden.
I Toscana är vin en lika självklar som okomplicerad del av vardagen. I synnerhet på landet, som i Montecalvoli öster om Pisa där Umberto Castellani odlade sitt vin. På landsbygden i Toscana är maten enkel, rustik och alldeles underbar. Kring de små bergsbyarna klamrar sig vinodlingarna fast längs sluttningarna, olivträden dignar utmed bygatorna och från vedugnarna sprids de mest förföriska dofter från jäsande bröd och puttrande kaningrytor. Toscana är lantligt och äkta, och traktens vin är likadant.
De typiska Toscana-vinerna, är inte de berömda supertuscans som serveras på stjärnkrogarna och som får vinvärlden att gå på tå i sina välputsade lackskor. Det är det lantligt genuina som är Toscana, mat gjord på några få naturliga råvaror och ett lättdrucket okomplicerat rött vin därtill.
Kanske är det därför som Baffo Rosso blivit mångas favoritvin. Det fruktiga vinet med den röda mustaschen tar dig till en solvarm trattoria i det innersta av Chianti där du beställt in en tallrik med lokala charkuterier, några ostar och nybakat bröd. Njutningen blir inte större.
Druvsort: 85 % sangiovese, 10 % canaiolo, 5 % ciliegiolo
Sockerhalt: 6,5 g/l (torrt)
Klimat: Medelhavsklimat, varma somrar, lite regn
Läge: Odlingar i Chianti DOCG
Jordmån: Sandig och kalkrik lerjord
Vinifiering: Temperaturkontrollerad ståltank
Jäsning: 12 dagar, samt malolaktisk
Lagring: Ståltank, fyra till sex månader
Hållbar: Färdigt att drickas men kan lagras några år
Toscana är på många sätt vinvärldens Paradisträdgård. Det var här som etruskerna planterade de första druvorna och tog konsten att odla vin över haven till galler och andra kulturer. Det italienska kökets storhet har också sin vagga i Toscana, och flera av världshistoriens största genier kommer härifrån: Michelangelo, Leonardo Da Vinci, Boccaccio, Dante, Petrarca och inte minst Giacomo Puccini; kompositören till flera…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.