Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Fyllig, välbalanserad och sammetslen. Ett komplext vin med lång eftersmak med toner av ceder och mineral. ”Les Murots” är ett elegant vin som matchar eleganta maträtter på nötkött, småvilt, ankbröst och till fina klassiska ostar.
Maison Albert Bichot grundades redan 1831 och är fortfarande familjeägt. De äger egna vingårdar runt om i Bourgogne där dessa vinifieras på plats i de olika områdena – i egna vinerier och med olika egna vinmakare. Vingårdsnamnen sätts alltid ut på etiketten. Familjen känner en stark samhörighet med Bourgogne och dess jord. Under företagets hela historia har vinproduktionens ”savoir-faire” ärvts från far till son och företaget drivs idag av Alberic som är sjätte generationen Bichot. Företaget fungerar både som vinodlare och négociant och dessa båda verksamheter ser man som ett mycket bra komplement till varandra.
Gevrey Chambertin en av de stora appellationer i Côte de Nuits både vad det gäller storlek och rykte. Gevrey Chambertin kännetecknas av en mängd olika jordmåner. Inga vita viner tillverkas här. Endast pinot noir druvan odlas. Les Murots är belägen längst ner på en väldränerad sluttning. Jordmånen är lera och kalksten där den senare dominerar. Den lätta och väldränerade jordmånen ger viner med en palett av röda frukter samt mineral.
Pinot noir druvorna skördas för hand i 25 kilos lådor. De transporteras snabbt till vineriet för att fräschören i de mycket känsliga druvorna ska bevaras. Macerationen och jäsningen varar 20 till 28 dagar i temperaturreglerade koniska ekfat. Vinet lagras av Bichot därefter på fransk ek i över ett år varav 30 till 35% på nya fat. Det varierande ursprunget på faten (från Tronçais, Allier och Vosges skogar), samt olika grad av rostning bidrar till att skapa den aromatiska komplexitet som denna speciella terroir har att erbjuda.
Läs merAlbert Bichot är ett av de största och mest berömda vinhusen i Bourgogne. Få andra franska vinodlarfamiljer är i närheten när det gäller anor. Bichots vinodlarrötter går antagligen tillbaka till början av 1200-talet. Under alla förhållanden är det belagt att ätten Bichot odlade vin i Bourgogne långt före medeltiden då familjens namn dyker upp i vinhistoriska dokument för första gången. Dock ska vi fram i historien…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.