en flaska rödvin till grillen black mountain

Black Mountain Shiraz Cabernet 1L

Smakbeskrivning

Black Mountain har en rubinröd, mörk Deep Purple-färg. Doften är en rockig resa längs Tobacco Road med mörka frukter, björnbär, eukalyptus och vibrerande toner av kryddnejlika och tanniner. Det är ett vin som bara skriker efter en välrubbad flankstek eller kolgrillade grönsaker. Samtidigt är eftersmaken vanilj-len som en smäktande rockballad. Black Mountain är ett ”aussievin” som gjort för Midnight Oil och mörka kvällar vid grillen. Shiraz och cabernet headbangar smaklökarna och flyttar oss till sommarens grillfester och rockfestivaler. Ett klockrent vin till allt som legat i en marinad, perfekt till nöt, fläsk, grönsaker och mer därtill – let’s burn out loud, all year round!

Australien och Black Mountain

Australien är känt för sina fruktiga och fylliga viner på shiraz och cabernet med mörka, dova smaker och med ett rejält tryck i kryddbasen. Australiska viner står pall för vilken heavy metal-grill som helst. Black Mountain är generöst tappat på literflaska och designat för att inte blåsas omkull av glödande kol och chilivassa marinader. Black Mountain är ett vin som inte bryr sin om det blåser styv kuling och regnar småspik vid grillen. Det är ett vin för grillartister som skruvar upp volymen, vrider ur skägget, drar ned sydvästen och trotsar väder, vind och årstider vid glöden. Kort sagt ett året-runt-vin gjort för kol och hickory. Med Black Mountain gör du både vardag och lördag till en Black Sabbath och din entrecote får det sällskap den längtat sig blodig efter.

För Black Mountain föll valet på en kombination av shiraz, med sin kraftfulla frukt, och cabernet sauvignon med sin strama elegans. En druv-duo som sparkar in dörren med ett bullrigt skratt och ett vänligt leende. När vi tog fram Black Mountain utgick vi från det geografiska läget. Vi sökte en plats där inte bara kolgrillarna sjunger året runt. utan där klimatet ger perfekt antal soltimmar och där jorden pumpar upp kraft och mineraler i varje skörd. Det blev precis den rockiga, sköna muskelvinaren vi tänkt oss – och etiketten – ja den talar sitt eget språk, är man en rocker så är man.

Kort om Kingston Estate

Kingston Estate ligger i Sydöstra Australien ett ambitiöst stenkast öster om Adelaide. Företaget grundades av Nina och Steve Moularadellis, två grekiska emigranter som träffade varandra 1961 när de plockade druvor i Riverland. Snart köpte det unga paret en gård på landet och 1965 skördade de sina första druvor från sin lilla plantage. Den äldsta sonen Bill växte upp bland vinerna på gården och 1985, sedan han utbildat sig till oenolog, grundade han en egen vingård intill föräldrarnas. När intresset för australiska viner ökade blev Kingston Estate snart framgångsrika och familjens export växte, särskilt till Storbritannien och Kanada. I dag är Kingston Estate en av Australiens mest betydande vinexportörer vars rykte om kvalitet och den röda jordens mystik ständigt växer. Numera odlar man vin över hela South Australia och Victoria. Kingston Estate är i allra högsta grad en family business. Steve Moularadellis är fortfarande aktiv i vingården, Bill och med fru Ivanka driver verksamheten tillsammans med sina tre döttrar, som också har etablerat en egen vinproduktion ”Mo Sisters Vineyard”. Kingston Estate producerar cirka 14 miljoner liter vin årligen, till stor del från egna vingårdar som ligger i Riverland, där det varma och soliga klimatet gör att även sent mognande druvsorter, som cabernet sauvignon, uppnår maximal mognad.

  • Kingston Estate är känt för sina kraftfulla och eleganta viner som vinner ädla medaljer i tävlingar på alla kontinenter
  • Kingston Estate odlar viner över stora områden, såväl i kalla och torra klimat, som i havsnära och heta inlandsklimat
  • Ansvarig vinmakare är den prisbelönade Steve Warnes
  • Familjens stora moderna vineri där alla viner skapas ligger i Kingston on Murray
  • Kingston Estate odlar bland annat sauvignon blanc, chardonnay, shiraz och cabernet sauvignon

Cheers mate!

Fakta

Vinmakare: Steve Warnes
Druvor: 60% shiraz 40% cabernet sauvignon
Klimat: 2021 ett mycket bra år utan torka
Alkohol: 13,5%
pH: 3,47
Totalsyra: 6,2 gr/L
Socker: 0,6 gr/100ml

 

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

man mot vägg med planscher

Kingston Estate Wines

Mer om producenten

Kingston Estate ligger i Sydöstra Australien ett ambitiöst stenkast öster om Adelaide. Företaget grundades av Nina och Steve Moularadellis, två grekiska emigranter som träffade varandra 1961 när de plockade druvor i Riverland. Snart köpte det unga paret en gård på landet och 1965 skördade de sina första druvor från sin lilla plantage. Den äldsta sonen Bill växte upp bland vinerna på gården och 1985, sedan han utbildat…

en tetra med rött vin
Klimatsmart förpackning

Black Mountain Shiraz Cabernet 2021 (Au)

Black Mountain görs på cabernet och shiraz, som är sent mognande druvor, väl anpassade för det varma australiska...
Pris: 72:- (100 cl)

Inspiration

Grillad entrecôte och blomkål med tryffelbearnaise

Grillad entrecôte och blomkål med tryffelbearnaise

grillat kött med grönsaker och en flaska vin

Grillad biff och champinjoner med melon- och ricottasallad

hamburgare med sallad och på ett papper

”Le Burger”

en tallrik med sötpotatis

Sötpotatispommes med chilimajonnäs, salladslök och krasse

Relaterade viner

BIB bag in box rödvin Castano Monastrell
Ekologisk

Castaño Organic Monastrell 2021 (Sp)

Mörk, röd färg. Ung, fruktig doft med inslag av mörka bär och örtkryddor. Fyllig, fruktig smak med balanserad...
Pris: 219:- (300 cl)
Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2016 Parallèle 45
Ekologisk

Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2020 Parallèle 45 (Fr)

Medelfylligt vin med kryddig smak av mörka bär, peppar och lakrits. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter...
Pris: 129:- (75 cl)
en flaska luna di mezzanotte barbera

Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba DOC 2020 (Pi)

Luna di Mezzanotte är gjort på 100 % barbera. Det har en ungdomlig stil med en markerad och bärig doft. I smaken...
Pris: 139:- (75 cl)
en flaska barolo

Luna di Mezzanotte Barolo DOCG 2018 (Pi)

Luna di Mezzanotte Barolo är gjort på 100 % Nebbiolo. Det har en granatäppelröd färg med inslag av purpur. Stilen...
Pris: 189:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close