Hur mycket socker är det i dett vin oavsett förpackning?
Black Mountain har en rubinröd, mörk Deep Purple-färg. Doften är en rockig resa längs Tobacco Road med mörka frukter, björnbär, eukalyptus och vibrerande toner av kryddnejlika och tanniner. Det är ett vin som bara skriker efter en välrubbad flankstek eller kolgrillade grönsaker. Samtidigt är eftersmaken vanilj-len som en smäktande rockballad. Black Mountain är ett ”aussievin” som gjort för Midnight Oil och mörka kvällar vid grillen. Shiraz och cabernet headbangar smaklökarna och flyttar oss till sommarens grillfester och rockfestivaler. Ett klockrent vin till allt som legat i en marinad, perfekt till nöt, fläsk, grönsaker och mer därtill – let’s burn out loud, all year round!
Australien är känt för sina fruktiga och fylliga viner på shiraz och cabernet med mörka, dova smaker och med ett rejält tryck i kryddbasen. Australiska viner står pall för vilken heavy metal-grill som helst. Black Mountain är generöst tappat på literflaska och designat för att inte blåsas omkull av glödande kol och chilivassa marinader. Black Mountain är ett vin som inte bryr sin om det blåser styv kuling och regnar småspik vid grillen. Det är ett vin för grillartister som skruvar upp volymen, vrider ur skägget, drar ned sydvästen och trotsar väder, vind och årstider vid glöden. Kort sagt ett året-runt-vin gjort för kol och hickory. Med Black Mountain gör du både vardag och lördag till en Black Sabbath och din entrecote får det sällskap den längtat sig blodig efter.
För Black Mountain föll valet på en kombination av shiraz, med sin kraftfulla frukt, och cabernet sauvignon med sin strama elegans. En druv-duo som sparkar in dörren med ett bullrigt skratt och ett vänligt leende. När vi tog fram Black Mountain utgick vi från det geografiska läget. Vi sökte en plats där inte bara kolgrillarna sjunger året runt. utan där klimatet ger perfekt antal soltimmar och där jorden pumpar upp kraft och mineraler i varje skörd. Det blev precis den rockiga, sköna muskelvinaren vi tänkt oss – och etiketten – ja den talar sitt eget språk, är man en rocker så är man.
Kingston Estate ligger i Sydöstra Australien ett ambitiöst stenkast öster om Adelaide. Företaget grundades av Nina och Steve Moularadellis, två grekiska emigranter som träffade varandra 1961 när de plockade druvor i Riverland. Snart köpte det unga paret en gård på landet och 1965 skördade de sina första druvor från sin lilla plantage. Den äldsta sonen Bill växte upp bland vinerna på gården och 1985, sedan han utbildat sig till oenolog, grundade han en egen vingård intill föräldrarnas. När intresset för australiska viner ökade blev Kingston Estate snart framgångsrika och familjens export växte, särskilt till Storbritannien och Kanada. I dag är Kingston Estate en av Australiens mest betydande vinexportörer vars rykte om kvalitet och den röda jordens mystik ständigt växer. Numera odlar man vin över hela South Australia och Victoria. Kingston Estate är i allra högsta grad en family business. Steve Moularadellis är fortfarande aktiv i vingården, Bill och med fru Ivanka driver verksamheten tillsammans med sina tre döttrar, som också har etablerat en egen vinproduktion ”Mo Sisters Vineyard”. Kingston Estate producerar cirka 14 miljoner liter vin årligen, till stor del från egna vingårdar som ligger i Riverland, där det varma och soliga klimatet gör att även sent mognande druvsorter, som cabernet sauvignon, uppnår maximal mognad.
Cheers mate!
Vinmakare: Steve Warnes
Druvor: 60% shiraz 40% cabernet sauvignon
Klimat: 2021 ett mycket bra år utan torka
Alkohol: 13,5%
pH: 3,47
Totalsyra: 6,2 gr/L
Socker: 0,6 gr/100ml
Läs mer
Hur mycket socker är det i dett vin oavsett förpackning?
Toppen gott o milt rödvin.
Kingston Estate ligger i Sydöstra Australien ett ambitiöst stenkast öster om Adelaide. Företaget grundades av Nina och Steve Moularadellis, två grekiska emigranter som träffade varandra 1961 när de plockade druvor i Riverland. Snart köpte det unga paret en gård på landet och 1965 skördade de sina första druvor från sin lilla plantage. Den äldsta sonen Bill växte upp bland vinerna på gården och 1985, sedan han utbildat…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.