Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Tegelröd färg. Stor, elegant, kryddig doft med inslag av nypon, körsbär och viol. Komplex, frisk smak med ursprungstypisk, balanserad strävhet, tydlig kryddighet och inslag av fat, hasselnötter och pomeransskal.
Burlotto Gian Carlo är ett familjeföretag, grundat i början på 1900-talet, som sedan 2013 drivs av Gian Carlo Burlotto och hans son Gianluca. Totalt förfogar de över 10 hektar vingårdar runt Verduno, i hjärtat av Barolo, och vinerna säljs under varumärket Cascina Massara. Förutom nebbiolo odlar man även barbera, dolcetto, favorita och pelaverga. Av den sistnämnda är man en av endast 11 producenter.
Från Verduno, en av de främsta byarna som ingår i Barolo DOCG. Området Verduno kommer ofta i skuggan av det angränsande La Morra när det gäller Barolo, vilket är lite synd, då Verduno ger elegantare och mer tillgängliga viner än muskelbergen från La Morra. Druvorna till detta vin kommer från tre olika kullar i Verduno: Massara som ger frukt och lite mjukare tanniner, Castagni som ger syra och ryggrad och Neirare som ger rejält av de tanniner som en riktig barolo skall ha.
Årgång 2013 inleddes av en kall vår och en maj med extrema mängder regn. Det sistnämnda var dock välkommet efter många års torka, och med den erfarenhet odlarna i Barolo har, lyckades de flesta bemästra mjöldaggen som alltid trivs i vätan. En mild juni och en lagom varm juli avlöstes av en hyfsat varm augusti, och då det aldrig blev riktigt varmt och torrt krävdes noggrann tillsyn av vingårdarna. En lagom varm september och oktober gav en lång period för mognad och en relativt sen skörd. 2013 gav i slutändan eleganta och strukturerade viner. Ingen muskelårgång, men ändå med mogna tanniner som gav viner som nu börjar blomma ut med eleganta aromer.
Druvsort: 100% nebbiolo
Jordmån: Lerjordar med mycket inslag av kalk för den bästa barolon!
Skörd: Druvorna är skördade för hand i små korgar.
Vinifiering och lagring: Vinet är jäst på tankar av rostfritt stål och sedan lagrat 36 månader på 1500-liters ekfat
Burlotto Gian Carlo är ett familjeföretag, grundat i början på 1900-talet, som sedan 2013 drivs av Gian Carlo Burlotto och hans son Gianluca. Totalt förfogar de över 10 hektar vingårdar runt Verduno, i hjärtat av Barolo, och vinerna säljs under varumärket Cascina Massara. Förutom nebbiolo odlar man även barbera, dolcetto, favorita och pelaverga. Av den sistnämnda är man en av endast 11 producenter.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.