amarone riserva casalforte flaska svart etikett

Casalforte Amarone Riserva 2016

Smakbeskrivning

Som etiketten indikerar är vinet sammetslent och kraftfullt dock utan att bli svulstigt och pompöst. Här har vinmakare Marchiotto kalibrerat förhållandet mellan frukt och syra med precision. Russinfrukt följs harmoniskt av en lätt kryddighet och fina toner av tobak. Smaken är mjuk med runda vaniljtoner och en len bärighet med drag åt mogna moreller.

Casalforte

Amarone är utan tvekan en av vinvärldens tungviktare. Ett välbevakat varumärke som står för yppersta kvalitet, tradition och big business. Vanligast är vinhus med fina vapensköldar och gods med utsikt över Valpolicellas böljande vingårdar men Casalforte och Cantine Riondo går med stolta steg mot strömmen.

En väloljad orkester behöver som alla vet en bra dirigent, i det här fallet består orkestern av 2 200 vinodlare och dirigenten heter Giorgio Marchiotto! Giorgio är kooperativets chefsvinmakare som med stor erfarenhet och utvecklad passion leder arbetet med att förädla odlarnas skördar till välsmakande perfektion. Målet med Casalforte har alltid varit att erbjuda stora vinupplevelser till överkomliga priser oavsett valör. Nyckeln till framgångarna heter noggrant urval och rigorös metodik.

Vinet

Här berättar vinmakaren Giorgio Marchiotto hur tillverkningen av Casalforte Amarone Riserva går till:

För att förstå potentialen i Casalforte Amarone Riserva, behöver vi ta hänsyn till den vanliga Castaforte Amarone. Druvorna kommer från tre av Valpolicellas bästa odlingslägen öster om Verona. Vingårdarna ligger i dalgångarna Mezzane, Marcellise och Tregnago/Illasi. Dessa dalar skiljer sig helt från varandra vad gäller höjdläge, jordmån, antal soltimmar och mikroklimat. Det ger druvor med olika profil och det är just detta som är styrkan i Casalforte Amarone tillverkning. Vingårdarna skiljer sig åt vilket ger det slutliga vinet en komplexitet som märks. Utmaningen har alltid varit att hitta en balans mellan kraft och elegans, det är där man skiljer agnarna från vetet och det är där man landar i en vinupplevelse utöver det vanliga.

Den genomsnittliga vinstocksåldern för Casalforte Amarone och Riserva är cirka 30 år och odlas huvudsakligen med ”pergola veronese”-metoden (4 000 vinstockar per hektar), följt av ”guyot” (5 000 vinstockar per hektar). ”Endast de bästa vingårdsplatserna utses för produktion av våra Amarone-viner” berättar chefsvinmakaren hos Cantine Riondo, Giorgio Marchiotto.

När skörden börjar väljs de handplockade klasarna och eventuella skadade druvor tas bort för hand. Klasarna läggs i grunda plastlådor och staplas i stora torkrum med kontrollerad temperatur och luftfuktighet, kallad ”fruttai”. Torkningstiden är ca 8 veckor upp till 12. Nästa steg är att druvorna krossas och en långsam jäsning sker i rostfria tankar med en metod där druvmusten sakta pumpas runt för att extrahera alla smakämnen.

Sen följer den viktiga åldrandeprocessen som kan variera utifrån hur vinet har blivit efter jäsningen. Man varierar användandet av stora eller små ekfat, 2 år eller 3 år gamla, franskt eller östeuropeiskt ursprung. Målsättningen är att nå frukt och fint integrerad fatkaraktär.

Enligt vinlagen lagras en Amarone två år. Casalforte Amarone Riserva lagras ytterligare två år. Vinmakaren Giorgio Marchiotto har noggrant valt ut de bästa faten som han sedan använder för att göra den slutliga blandningen. Målet är att skapa en pålitlig och konsekvent Amarone Riserva stil. Inom gränserna för varje årgång, skapas blandningen till Amarone Riserva med hjälp av den högsta kvalitet som Cantine Riondos vingårdar kan erbjuda. De bästa faten sammanfaller vanligtvis med högre alkoholhalt och rikare extrakt eftersom druvorna har utsatts för de allra bästa förhållandena och nått optimal mognad i vingården.

Årgång 2016 är en bra årgång. 2016 var ett tacksamt år för Valpolicellas vinmakare. En mild vinter och en varm start på våren gjorde att vinrankor blommade tidigare än vanligt. Sommaren följde med både regn och riktigt fint sommarväder. En mix som gav svalka, men också rätt förutsättningar för att avvärja svampangrepp. Sensommaren skapade perfekta förutsättningar druvornas mognadsprocess.  Skörden inleddes i mitten av september. Druvorna fick rätt karaktär och struktur och det har resulterat i en Amarone Riserva av hög kvalitet och Amarone typisk smakstil.

Efter fyra års lagring sker buteljering. Tappningsprocessen för Riserva är särskilt känslig. Man dekanterar och genomför mycket försiktig filtrering då målet är att bevara de specifika smakerna i vinet. Den noggranna selekteringen genom hela produktionskedjan gör att varje årgång räcker till en begränsad volym. Casalforte Amarone Riservas debut på marknaden sker med årgång 2015 och en total volym på 20 000 flaskor som delas upp mellan alla marknader. Varje baksidesetikett är märkt med ett nummer från 0 till 20 000.

“Casalforte Amarone Riserva is the crown jewel of our production”, säger vinmakare Giorgio Marchiotto. “We are proud to present the finest interpretation of Casalforte Amarone: the result of our constant research for elegance and the natural expression of the fruit.”

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

en flaska casalforte amarone riserva med fat

Casalforte är ett av Italiens mer berömda vinvarumärken. Casalforte produceras i Veneto hos ett av Italiens största vinkooperativ Cantine Riondo. Här i Valpolicella och Prosecco har man odlat druvor och framställt vin under många generationer. Råvarorna är de allra bästa och vinframställningen sker med traditionella metoder. Kooperativet Cantine Riondo har 2000 vinodlare som medlemmar och man odlar på 6 000 hektar mark. Det…

en flaska casalforte pinot grigio

Casalforte Pinot Grigio Delle Venezie 2020 (Vi)

Castelforte pinot grigio är en typisk norditaliensk pinot grigio i en frisk och fruktig stil. Den öppnar sig med...
Pris: 95:- (75 cl)
flaska spumante casalforte brut organic
Ekologisk

Casalforte Spumante Brut Organic (Vi)

Vinet har en halmgul färg med stråk av grönt. Doften är intensiv med mycket frukt och lätta blommiga toner. Här...
Pris: 89:- (75 cl)

Inspiration

Vegetarisk Carbonara

Vegetarisk Carbonara

Vildand med rotselleri, rödvinssky och västerbottenskum

Vildand med rotselleri, rödvinssky och skum gjord på Västerbottensost

från vinskörd av amaronedruvor som skall bli amarone

Amarone – drottningvinet från Valpolicella

smörgås med smält ost

Bikini med pata negra, tallegio och parmesan

Relaterade viner

BIB bag in box rödvin Castano Monastrell
Ekologisk

Castaño Organic Monastrell 2021 (Sp)

Mörk, röd färg. Ung, fruktig doft med inslag av mörka bär och örtkryddor. Fyllig, fruktig smak med balanserad...
Pris: 219:- (300 cl)
Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2016 Parallèle 45
Ekologisk

Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2020 Parallèle 45 (Fr)

Medelfylligt vin med kryddig smak av mörka bär, peppar och lakrits. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter...
Pris: 129:- (75 cl)
en flaska luna di mezzanotte barbera

Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba DOC 2020 (Pi)

Luna di Mezzanotte är gjort på 100 % barbera. Det har en ungdomlig stil med en markerad och bärig doft. I smaken...
Pris: 139:- (75 cl)
en flaska barolo

Luna di Mezzanotte Barolo DOCG 2018 (Pi)

Luna di Mezzanotte Barolo är gjort på 100 % Nebbiolo. Det har en granatäppelröd färg med inslag av purpur. Stilen...
Pris: 189:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close