en flaska casalforte ripasso

Casalforte Ripasso 2020

Smakbeskrivning

Casalforte Ripasso har en purpurröd färg med mörka kanter och en fyllig doft av mogna bär. Där finns björnbär och körsbär, svarta vinbär och mogna sommarbär. I den fylliga smaken kommer mera körsbär, blåbär, kanderade mandlar och mogna frukter. Eftersmaken bjuder på en balanserad syra med en lång behaglig avslutning.

Casalforte Ripasso är en fullblodsripasso för alla som uppskattar viner med kraft och pondus. Det är ett storslaget vin till alla former av grillat kött, hastigt stekt ryggbiff eller till örtiga lammkotletter, höstgrytor och andra kryddiga rätter där vinet får motstånd. Välmogna ostar är ett idealiskt sällskap, liksom en bra italiensk charkbricka. Vinet utvecklas under lagring men är utmärkt att dricka nu. Bör serveras runt 16 – 18 grader.

Casalforte

Casalforte är ett av Italiens mer berömda vinvarumärken. Casalforte produceras i Veneto hos ett av Italiens största vinkooperativ Cantine Riondo. Här i Valpolicella och Prosecco har man odlat druvor och framställt vin under många generationer. Råvarorna är de allra bästa och vinframställningen sker med traditionella metoder. Kooperativet Cantine Riondo har 2000 vinodlare som medlemmar och man odlar på 6 000 hektar mark. Det stora vineriet ligger i Monteforte d’Alpone, mitt emellan Milano och Venedig.

Casalfortes viner står för kvalitet, hantverk och tradition. Ordet ”casale” betyder villa. Vi rör oss mot det genuina italienska köket, med magiska råvaror och viner och middagar utan slut. Casalforte viner finns i varje ögonblick av den italienska måltiden. Portföljen rymmer allt från fruktiga lätta och eleganta Valpolicella viner till smakrika och kraftfulla Amarone.

Ripasso

Ripasso kan bara göras i Valpolicella strax öster om Gardasjön. Det lilla bergiga distriktet är berömt över hela världen. Vinerna härifrån har i allra högsta grad bidragit till att Italien är ett av världens, om inte främsta, så i varje fall mest intressanta, vinländer.

Det historiska hjärtat i Valpolicella är underregionen Classico som omfattar sju kommuner. Vinerna härifrån anses vara de allra främsta. Ripasso är numera ett begrepp som är skyddat av italiensk lag. Metoden går i korthet ut på att man låter ett vanligt, ofta ganska enkelt, Valpolicellavin få en andra jäsning med hjälp av skalrester och bottensatsen från Amaronetillverkningen. Man häller helt enkelt ett färdigt Valpolicella vin över det som blivit kvar när man tappat av Amarone. De söta skalen, druvresterna och jästcellerna får då ny energi och drar i gång jäsningen igen. Ripasso betyder närmast återvinning eller återbruk och syftar på att man tar tillvara druvskalen från Amaronejäsningen. Metoden ökar alkohol- och sockerhalten med någon procent, men ger mångfaldigt mer i smak. Ripassovinerna har blivit så populära att druvskalen från Amaronetillverkningen inte längre räcker till. Det har i sin tur inneburit att en del tillverkare tillsätter torkade druvor för att uppnå samma resultat, vilket är tillåtet men knappast traditionellt.

  • I Valpolicella har det producerats vin sedan troligen 300 f.Kr.
  • Man tror att det ursprungliga sättet att göra vin i Valpolicella var just på torkade druvor
  • Valpolicella tros betyda dalen med de många vinkällarna

Vinet

Druvorna till Casalforte Ripasso kommer från dalgångarna Mezzane, Marcellise och Tregnago/Illasi som ligger öster om Verona. Musten har fått jäsa med sina skal i temperaturkontrollerade ståltankar i 12 dagar. Under vintern hälls sedan vinet över skalresterna från produktionen av Casalforte Amarone. Därefter lagras det på slovenska ekfat under minst ett år.

  • Druvorna är i huvudsak corvina, corvinone och rondinella
  • Vinet har gjorts enligt Ganimede-metoden, som drar ut så mycket smak och färg som möjligt ur skalen
  • Corvina är den stora Amaronedruvan och därför vanligast i all Ripasso
Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

massor av flaskor på ett bord

Casalforte är ett av Italiens mer berömda vinvarumärken. Casalforte produceras i Veneto hos ett av Italiens största vinkooperativ Cantine Riondo. Här i Valpolicella och Prosecco har man odlat druvor och framställt vin under många generationer. Råvarorna är de allra bästa och vinframställningen sker med traditionella metoder. Kooperativet Cantine Riondo har 2000 vinodlare som medlemmar och man odlar på 6 000 hektar mark. Det…

amarone riserva casalforte flaska svart etikett

Casalforte Amarone Riserva 2016 (Vi)

Amarone är utan tvekan en av vinvärldens tungviktare. Ett välbevakat varumärke som står för yppersta kvalitet...
Pris: 399:- (75 cl)
en flaska casalforte pinot grigio

Casalforte Pinot Grigio Delle Venezie 2020 (Vi)

Castelforte pinot grigio är en typisk norditaliensk pinot grigio i en frisk och fruktig stil. Den öppnar sig med...
Pris: 95:- (75 cl)

Inspiration

filip poon pasta norma med en tallrik pasta

Pasta Norma – med Filip Poon

veneto_ripasso

Ripasso – Valpolicellas mörka skönhet

färdig lammstek

Parmesanspäckad lammstek med rostad rödvinspotatis

nigab valpolicella veneto

Valpolicella – Venetos viners hjärta

Relaterade viner

BIB bag in box rödvin Castano Monastrell
Ekologisk

Castaño Organic Monastrell 2021 (Sp)

Mörk, röd färg. Ung, fruktig doft med inslag av mörka bär och örtkryddor. Fyllig, fruktig smak med balanserad...
Pris: 219:- (300 cl)
Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2016 Parallèle 45
Ekologisk

Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2020 Parallèle 45 (Fr)

Medelfylligt vin med kryddig smak av mörka bär, peppar och lakrits. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter...
Pris: 129:- (75 cl)
en flaska luna di mezzanotte barbera

Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba DOC 2020 (Pi)

Luna di Mezzanotte är gjort på 100 % barbera. Det har en ungdomlig stil med en markerad och bärig doft. I smaken...
Pris: 139:- (75 cl)
en flaska barolo

Luna di Mezzanotte Barolo DOCG 2018 (Pi)

Luna di Mezzanotte Barolo är gjort på 100 % Nebbiolo. Det har en granatäppelröd färg med inslag av purpur. Stilen...
Pris: 189:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close