en flaska ripasso casalforte

Casalforte Ripasso 2018

75 cl
99:-

Smakbeskrivning

Casalforte Ripasso har en purpurröd färg med mörka kanter och en fyllig doft av mogna bär. Där finns björnbär och körsbär, svarta vinbär och mogna sommarbär. I den fylliga smaken kommer mera körsbär, blåbär, kanderade mandlar och mogna frukter. Eftersmaken bjuder på en balanserad syra med en lång behaglig avslutning.

Casalforte Ripasso är en fullblodsripasso för alla som uppskattar viner med kraft och pondus. Det är ett storslaget vin till alla former av grillat kött, hastigt stekt ryggbiff eller till örtiga lammkotletter, höstgrytor och andra kryddiga rätter där vinet får motstånd. Välmogna ostar är ett idealiskt sällskap, liksom en bra italiensk charkbricka. Vinet utvecklas under lagring men är utmärkt att dricka nu. Bör serveras runt 16 – 18 grader.

Castelforte

Casalforte är ett av Italiens mer berömda vinvarumärken. På grund av en varumärkestvist, har varumärket under 2021 bytt namn från Castelforte till Casalforte. Casalforte produceras i Veneto hos ett av Italiens största vinkooperativ Cantine Riondo. Här i Valpolicella och Prosecco har man odlat druvor och framställt vin under många generationer. Råvarorna är de allra bästa och vinframställningen sker med traditionella metoder. Kooperativet Cantine Riondo har 2000 vinodlare som medlemmar och man odlar på 6 000 hektar mark. Det stora vineriet ligger i Monteforte d’Alpone, mitt emellan Milano och Venedig.

Casalfortes viner står för kvalitet, hantverk och tradition. Ordet ”casale” betyder villa. Vi rör oss mot det genuina italienska köket, med magiska råvaror och viner och middagar utan slut. Casalforte viner finns i varje ögonblick av den italienska måltiden. Portföljen rymmer allt från fruktiga lätta och eleganta Valpolicella viner till smakrika och kraftfulla Amarone.

Ripasso

Ripasso kan bara göras i Valpolicella strax öster om Gardasjön. Det lilla bergiga distriktet är berömt över hela världen. Vinerna härifrån har i allra högsta grad bidragit till att Italien är ett av världens, om inte främsta, så i varje fall mest intressanta, vinländer.

Det historiska hjärtat i Valpolicella är underregionen Classico som omfattar sju kommuner. Vinerna härifrån anses vara de allra främsta. Ripasso är numera ett begrepp som är skyddat av italiensk lag. Metoden går i korthet ut på att man låter ett vanligt, ofta ganska enkelt, Valpolicellavin få en andra jäsning med hjälp av skalrester och bottensatsen från Amaronetillverkningen. Man häller helt enkelt ett färdigt Valpolicella vin över det som blivit kvar när man tappat av Amarone. De söta skalen, druvresterna och jästcellerna får då ny energi och drar i gång jäsningen igen. Ripasso betyder närmast återvinning eller återbruk och syftar på att man tar tillvara druvskalen från Amaronejäsningen. Metoden ökar alkohol- och sockerhalten med någon procent, men ger mångfaldigt mer i smak. Ripassovinerna har blivit så populära att druvskalen från Amaronetillverkningen inte längre räcker till. Det har i sin tur inneburit att en del tillverkare tillsätter torkade druvor för att uppnå samma resultat, vilket är tillåtet men knappast traditionellt.

  • I Valpolicella har det producerats vin sedan troligen 300 f.Kr.
  • Man tror att det ursprungliga sättet att göra vin i Valpolicella var just på torkade druvor
  • Valpolicella tros betyda dalen med de många vinkällarna

Vinet

Druvorna till Casalforte Ripasso kommer från dalgångarna Mezzane, Marcellise och Tregnago/Illasi som ligger öster om Verona. Musten har fått jäsa med sina skal i temperaturkontrollerade ståltankar i 12 dagar. Under vintern hälls sedan vinet över skalresterna från produktionen av Casalforte Amarone. Därefter lagras det på slovenska ekfat under minst ett år.

  • Druvorna är i huvudsak corvina, corvinone och rondinella
  • Vinet har gjorts enligt Ganimede-metoden, som drar ut så mycket smak och färg som möjligt ur skalen
  • Corvina är den stora Amaronedruvan och därför vanligast i all Ripasso
Läs mer
casalforte nigab vingård vin

Casalforte är ett av Italiens mer berömda vinvarumärken. På grund av en varumärkestvist, har varumärket under 2021 bytt namn från Castelforte till Casalforte. Casalforte produceras i Veneto hos ett av Italiens största vinkooperativ Cantine Riondo. Här i Valpolicella och Prosecco har man odlat druvor och framställt vin under många generationer. Råvarorna är de allra bästa och vinframställningen sker med traditionella…

flaska spumante casalforte brut organic

Casalforte Spumante Brut Organic (It)

Vinet har en halmgul färg med stråk av grönt. Doften är intensiv med mycket frukt och lätta blommiga toner. Här...
Pris: 79:- (75 cl)
en halvflaska prosecco från casalforte

Casalforte Prosecco Extra Dry – halvflaska (It)

Torr prosecco med en blommig arom där mogna äpplen, grapefrukt och tropiska frukter framträder. Smaken har söta...
Pris: 54:- (37,5 cl)

Inspiration

veneto_ripasso

Ripasso – Valpolicellas mörka skönhet

druvstockar i vingård

Corvina – ryggraden i Amarone och Ripasso

färdig lammstek

Parmesanspäckad lammstek med rostad rödvinspotatis

nigab valpolicella veneto

Valpolicella – Venetos viners hjärta

Relaterade viner

BIB bag in box rödvin Castano Monastrell

Castaño Organic Monastrell 2019 (Sp)

Mörk, röd färg. Ung, fruktig doft med inslag av mörka bär och örtkryddor. Fyllig, fruktig smak med balanserad...
Pris: 199:- (300 cl)
Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2016 Parallèle 45

Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2019 Parallèle 45 (Fr)

Medelfylligt vin med kryddig smak av mörka bär, peppar och lakrits. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter...
Pris: 119:- (75 cl)
villa puccini helflaska

Villa Puccini Toscana 2016 (It)

Villa Puccini har en tydligt fruktig doft av körsbär, viol och färska kryddor. Inslag av ek, vanilj och lite lätt...
Pris: 89:- (75 cl)
villa puccini governo nigab

Villa Puccini Governo 2017 (It)

Villa Puccini Governo all'uso Toscana är ett rubinrött och kraftfullt vin med en fyllig körsbärsdoft och toner av...
Pris: 99:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close