När går art nr 77670, att beställa?
Ser fram emot att höra av er
Med vänlig hälsning, Sissi
Casa Cisca är ett djuprött kraftfullt vin med intensivt fruktiga aromer. I doften möter mogna plommon, hallon och skogsbär som sällskapas av en elegant kryddighet med kokos och tobak. Det är ett muskelvin med mängder av frukt, sommarbär, rabarber och med syra och söta tanniner i en lång silkesmjuk eftersmak.
Det är ett stort och fruktigt vin som kräver rejäla middagar, kött, vilt, grillat, kryddigt, gärna entrecoter och mustiga grytor. Det är också utmärkt till kraftfulla ostar, spanska, charkuterier och matiga tapas. Casa Cisca är ett fascinerande vin för den som vill uppleva en druvren monastrell. Det utvecklas under lagring i flera år men är färdigt att dricka nu, bör serveras runt 18 grader.
I östra Spanien, några mil från Valencia, ligger staden Murviedro. Kanske var det här som Monastrelldruvan fick fäste under antiken. I alla fall har stadens namn kopplats samman med druvan i århundraden. Inte långt från Murviedro finns vinregionen Murcia, här har Señor Monastrell, eller Ramon Castaño Santa, tagit monastrelldruvan från bulkvinsindustrin till stjärnkrogarna. Casa Sisca är ett av Familia Castaños hyllade viner.
Monastrell är en druva som gillar när solen gassar, och det kan den göra med besked i Spaniens inland. I Murcia är det inte ovanligt med mycket höga sommartemperaturer och många druvor skulle inte må bra av att växa här trots hög höjd och möjligheter till konstbevattning. Monastrell är en egensinnig druva som är svår att tämja. Den ger rejält med alkohol, stor kropp och strävhet. Monastrell är ansedd som en bra iblandningsdruva. Druvrena viner hittar man nästan bara i Murcia.
Ramon Castaño Santa började odla vin i Yecla på 1950-talet. På närmast vetenskapligt vis tog han sig an monastrelldruvan. När han långt senare började sälja sitt egenodlade vin tog han världen med storm. Omsorgsfullt odlad och vinifierad monastrell från Yecla visade sig ge fantastiska viner. Yecla är något så ovanligt som en enda stad som är en egen appellation. D.O. Yecla omfattar 6 400 hektar vingårdar belägna på relativt hög höjd. De allra bästa odlingslägena ligger upp emot 800 meter över havet och det är här som Familia Castaño har de flesta av sina odlingslotter.
Casa Cisca är gjort på 100 % monastrell. Det kommer från mycket gamla buskodlade vingårdar med snittålder på mer än 100 år. Efter 14 dagars jäsning och malolaktisk jäsning har det mognat under 16 månader på franska och amerikanska ekfat.
Läs merNär går art nr 77670, att beställa?
Ser fram emot att höra av er
Med vänlig hälsning, Sissi
Familjen Castaño har en lång historia i Yecla, och liksom många andra familjer i området har man i generationer odlat druvor och gjort vin. Familia Castaño grundades dock först på 1950-talet av Ramon Castaño, som sedan dess har lett företaget till positionen som den ledande producenten i Yecla. Framförallt har Familia Castaño lett utvecklingen från att endast producera bulkvin för den spanska marknaden till att istället i…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.