en flaska sisca vin från spanien

Castaño Casa Cisca 2017

Smakbeskrivning

Casa Cisca är ett djuprött kraftfullt vin med intensivt fruktiga aromer. I doften möter mogna plommon, hallon och skogsbär som sällskapas av en elegant kryddighet med kokos och tobak. Det är ett muskelvin med mängder av frukt, sommarbär, rabarber och med syra och söta tanniner i en lång silkesmjuk eftersmak.

Det är ett stort och fruktigt vin som kräver rejäla middagar, kött, vilt, grillat, kryddigt, gärna entrecoter och mustiga grytor. Det är också utmärkt till kraftfulla ostar, spanska, charkuterier och matiga tapas. Casa Cisca är ett fascinerande vin för den som vill uppleva en druvren monastrell. Det utvecklas under lagring i flera år men är färdigt att dricka nu, bör serveras runt 18 grader.

Familia Castaño

I östra Spanien, några mil från Valencia, ligger staden Murviedro. Kanske var det här som Monastrelldruvan fick fäste under antiken. I alla fall har stadens namn kopplats samman med druvan i århundraden. Inte långt från Murviedro finns vinregionen Murcia, här har Señor Monastrell, eller Ramon Castaño Santa, tagit monastrelldruvan från bulkvinsindustrin till stjärnkrogarna. Casa Sisca är ett av Familia Castaños hyllade viner.

Monastrell är en druva som gillar när solen gassar, och det kan den göra med besked i Spaniens inland. I Murcia är det inte ovanligt med mycket höga sommartemperaturer och många druvor skulle inte må bra av att växa här trots hög höjd och möjligheter till konstbevattning. Monastrell är en egensinnig druva som är svår att tämja. Den ger rejält med alkohol, stor kropp och strävhet. Monastrell är ansedd som en bra iblandningsdruva. Druvrena viner hittar man nästan bara i Murcia.

Ramon Castaño Santa började odla vin i Yecla på 1950-talet. På närmast vetenskapligt vis tog han sig an monastrelldruvan. När han långt senare började sälja sitt egenodlade vin tog han världen med storm. Omsorgsfullt odlad och vinifierad monastrell från Yecla visade sig ge fantastiska viner. Yecla är något så ovanligt som en enda stad som är en egen appellation. D.O. Yecla omfattar 6 400 hektar vingårdar belägna på relativt hög höjd. De allra bästa odlingslägena ligger upp emot 800 meter över havet och det är här som Familia Castaño har de flesta av sina odlingslotter.

Vinet

Casa Cisca är gjort på 100 % monastrell. Det kommer från mycket gamla buskodlade vingårdar med snittålder på mer än 100 år. Efter 14 dagars jäsning och malolaktisk jäsning har det mognat under 16 månader på franska och amerikanska ekfat.

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

När går art nr 77670, att beställa?

Ser fram emot att höra av er
Med vänlig hälsning, Sissi

Hej Sissi. Den är på väg från Spanien och anländer efter helgerna. För info som är det årgång 2017 som då anländer. /Jonas

vingård i spanien yecla vinstockar

Familia Castaño

Mer om producenten

Familjen Castaño har en lång historia i Yecla, och liksom många andra familjer i området har man i generationer odlat druvor och gjort vin. Familia Castaño grundades dock först på 1950-talet av Ramon Castaño, som sedan dess har lett företaget till positionen som den ledande producenten i Yecla. Framförallt har Familia Castaño lett utvecklingen från att endast producera bulkvin för den spanska marknaden till att istället i…

castano gsm vin rödvin flaska

Castaño GSM 2020 (Sp)

Castaño GSM har en mörk djupröd färg. Dofter är mörk och generös av mogna björnbär,  blåbär, viol och inslag...
Pris: 99:- (75 cl)
castan santa flaska vin

Castaño Santa 2015 (Sp)

Santa har en mörk körsbärsröd färg och tydliga dofter av svarta vinbär, björnbär och plommon med en söt...
Pris: 199:- (75 cl)

Inspiration

vingård i yecla i södra spanien

Yecla – ett av Spaniens minsta vindistrikt

utsikt över vinodlingar i spanien

Allt om vinlandet Spanien

Älgfilé med selleripuré, vilt sky och rårörda bär

Älgfilé med selleripuré, viltsky och rårörda bär

en köttätt med en flaska vin på bord med tallrik

Entrecôte med betsallad och manchegosås

Relaterade viner

BIB bag in box rödvin Castano Monastrell
Ekologisk

Castaño Organic Monastrell 2021 (Sp)

Mörk, röd färg. Ung, fruktig doft med inslag av mörka bär och örtkryddor. Fyllig, fruktig smak med balanserad...
Pris: 219:- (300 cl)
Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2016 Parallèle 45
Ekologisk

Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2020 Parallèle 45 (Fr)

Medelfylligt vin med kryddig smak av mörka bär, peppar och lakrits. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter...
Pris: 129:- (75 cl)
en flaska luna di mezzanotte barbera

Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba DOC 2020 (Pi)

Luna di Mezzanotte är gjort på 100 % barbera. Det har en ungdomlig stil med en markerad och bärig doft. I smaken...
Pris: 139:- (75 cl)
en flaska barolo

Luna di Mezzanotte Barolo DOCG 2018 (Pi)

Luna di Mezzanotte Barolo är gjort på 100 % Nebbiolo. Det har en granatäppelröd färg med inslag av purpur. Stilen...
Pris: 189:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close