castano vin flaska

Castaño Casa de la Cera 2014

Smakbeskrivning

Casa de la Cera 2014 har en djupt rubinröd färg. Doften präglas av den mustiga monastrelldruvan och bjuder på en intensiv fruktighet med röda bär, balsamvinäger och lätta kryddiga inslag. I smaken möter körsbär, skogsbär, mjuka tanniner och en angenäm friskhet tillsammans med små inslag av fat och cederträ.

Casa de la Cera är fruktigt och mustigt vin. Det är ett utpräglat vin till bättre kött, vilt, anka, lamm, men också till grillade grönsaker, vällagrade blåmögelostar eller till spanska tapas, som pata negra och charkuterier. Vinet är färdigt att drickas men vinner på lagring under flera år. Bör serveras vid 16–18 grader.

Familia Castaño

Söder om Valencia i sydöstra Spanien, en timmas bilresa inåt landet, ligger vinregionen Murcia. Det är en region som länge var en anonym del av vinvärlden. Det har pionjärfamiljen Castaño förändrat. Deras monastrellviner har tagit vinkännarna med storm – Casa de la Cera är ett av Familia Castaños ryktbara viner.

Vinerna från Murcia odlades länge som bulkviner och skeppades mest till närliggande turistorter som Alicante, Benidorm och Ibiza där de såldes som enkla bordsviner eller blandades till sangrior på tusentals tavernor. Mycket av vinerna odlades slarvigt och omsorgen och vinifieringen kunde inte mätas med andra mer kända spanska regioner. I den lilla staden Yecla ville en ung ambitiös vinodlarson ändra på detta. Men det skulle dröja decennier innan Ramon Castaño Santa skulle förvandla Yecla till en egen appellation, bli Señor Monastrell och buteljera viner som nu prisas på stjärnkrogar och av vinskribenter över hela världen.

Murcia är ingen rolig plats att vara på om man är vindruva. Det är ofta stekhett, och allt som växer pressas av en obeveklig sol som gör att kvicksilvret under sommarhögtrycken kan passera både 40- och 50-strecket. Efterlängtade regn faller sällan och vattenbrist gör konstbevattningen sparsam. Många druvor hade inte klarat att växa här, men varmklimatdruvan monastrell hänger kvar i solgasset och trivs utmärkt, i synnerhet när den får växa på lite högre höjder.

Vinet

Casa de la Cera har vuxit på 700 meters höjd i Yecla. Vinet består till största delen av monastrell (50 %), men också av garnacha tintorera, syrah, merlot och cabernet sauvignon. Druvsorterna har fått jäsa var för sig på fransk och amerikansk ek i en temperaturkontrollerad miljö. Efter pressning har vinet fått malolaktisk jäsning på sina ekfat och sedan lagrats på samma fat i 20 månader.

 

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

vingård i spanien yecla vinstockar

Familia Castaño

Mer om producenten

Familjen Castaño har en lång historia i Yecla, och liksom många andra familjer i området har man i generationer odlat druvor och gjort vin. Familia Castaño grundades dock först på 1950-talet av Ramon Castaño, som sedan dess har lett företaget till positionen som den ledande producenten i Yecla. Framförallt har Familia Castaño lett utvecklingen från att endast producera bulkvin för den spanska marknaden till att istället i…

castano gsm vin rödvin flaska

Castaño GSM 2020 (Sp)

Castaño GSM har en mörk djupröd färg. Dofter är mörk och generös av mogna björnbär,  blåbär, viol och inslag...
Pris: 99:- (75 cl)
castan santa flaska vin

Castaño Santa 2015 (Sp)

Santa har en mörk körsbärsröd färg och tydliga dofter av svarta vinbär, björnbär och plommon med en söt...
Pris: 199:- (75 cl)

Inspiration

vingård i yecla i södra spanien

Yecla – ett av Spaniens minsta vindistrikt

utsikt över vinodlingar i spanien

Allt om vinlandet Spanien

Grillad entrecôte och blomkål med tryffelbearnaise

Grillad entrecôte och blomkål med tryffelbearnaise

maträtt med vingflaska

Lammkotletter med grönkålssallad

Relaterade viner

BIB bag in box rödvin Castano Monastrell
Ekologisk

Castaño Organic Monastrell 2021 (Sp)

Mörk, röd färg. Ung, fruktig doft med inslag av mörka bär och örtkryddor. Fyllig, fruktig smak med balanserad...
Pris: 219:- (300 cl)
Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2016 Parallèle 45
Ekologisk

Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2020 Parallèle 45 (Fr)

Medelfylligt vin med kryddig smak av mörka bär, peppar och lakrits. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter...
Pris: 129:- (75 cl)
en flaska luna di mezzanotte barbera

Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba DOC 2020 (Pi)

Luna di Mezzanotte är gjort på 100 % barbera. Det har en ungdomlig stil med en markerad och bärig doft. I smaken...
Pris: 139:- (75 cl)
en flaska barolo

Luna di Mezzanotte Barolo DOCG 2018 (Pi)

Luna di Mezzanotte Barolo är gjort på 100 % Nebbiolo. Det har en granatäppelröd färg med inslag av purpur. Stilen...
Pris: 189:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close