Ett mycket bra vin som kräver kraftig mat, dvs viltkött. Passar inte till honungsglaserade rotfrukter pga dess söta smak
Castaño Collección är ett mörkrött vin med stor intensitet och en doft av mogna mörka bär. Det har också en påtaglig kryddighet och toner av örter och lätt svartpeppar. Smaken är komplex och bjuder på mogna körsbär, hallon, choklad och torkade frukter med en liten pepprighet och en nästan rökig ton i avslutningen. Efter jäsningen har vinet lagrats på ekfat i 10 månader vilket bidrar med fyllighet, tanniner och en stilla vaniljton.
Ramon Castaño Santa brukar kallas ”patriarken” i den spanska vinindustrin. Tack vare hans insatser är den lilla appellationen D.O.Yecla numera en av de mer ansedda i Spanien och hans idoga arbete för att göra kvalitetsvin av monastrelldruvan har givit honom ett världsrykte på den internationella vinscenen. Castaño Collección är ett av Familia Castaños omtalade viner där monastrelldruvan spelar huvudrollen.
Monastrell är en av Spaniens mest odlade druvor och på Familia Castaños ägor täcker den 80 procent av odlingsarealen. Tidigare var det mest en druva som användes för att odla bulkviner men den unge Ramon Castaño blev besatt av att finna de optimala förutsättningarna och metoderna för att göra kvalitetsviner på monastrell. Han gick minutiöst noggrant till väga och ägnade särskild omsorg åt sådana saker som skördetid, bevattning, jäsning. Han studerade också inblandning för att finna vilka druvsorter och kvantiteter som bäst lämpade sig att blanda med monastrell enligt formeln 1 + 1 = 3.
Att odla vin i Yecla, i det spanska inlandet, i södra delen av landet är en utmaning. Det är mördande hett och regnar nästan aldrig. Egentligen är det bara monastrelldruvan som trivs i det torra nästan ökenliknande landskapet – om den hanteras varligt. I mindre omfattning odlar Familia Castaño även andra druvsorter, en av dessa är cabernet sauvignon. I många länder blandas ofta cabernet sauvignon med andra druvor eftersom den visat sig ha egenskaper som lyfter fram aromer och fyllighet i blandningar. Cabernet sauvignon är också en värmetålig druva, den har lätt att anpassa sig till olika förutsättningar och den behöver mycket sol för att mogna. Det får den i den heta spanska södern.
Castaño Collección är en blandning av 70 % monastrell och 30 % cabernet sauvignon.
Sockerhalt: 3,5 g/l
Ett mycket bra vin som kräver kraftig mat, dvs viltkött. Passar inte till honungsglaserade rotfrukter pga dess söta smak
Familjen Castaño har en lång historia i Yecla, och liksom många andra familjer i området har man i generationer odlat druvor och gjort vin. Familia Castaño grundades dock först på 1950-talet av Ramon Castaño, som sedan dess har lett företaget till positionen som den ledande producenten i Yecla. Framförallt har Familia Castaño lett utvecklingen från att endast producera bulkvin för den spanska marknaden till att istället i…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.