castano vin rödvin flaska

Castaño Collección 2015

Smakbeskrivning

Castaño Collección är ett mörkrött vin med stor intensitet och en doft av mogna mörka bär. Det har också en påtaglig kryddighet och toner av örter och lätt svartpeppar. Smaken är komplex och bjuder på mogna körsbär, hallon, choklad och torkade frukter med en liten pepprighet och en nästan rökig ton i avslutningen. Efter jäsningen har vinet lagrats på ekfat i 10 månader vilket bidrar med fyllighet, tanniner och en stilla vaniljton.

Familia Castaño

Ramon Castaño Santa brukar kallas ”patriarken” i den spanska vinindustrin. Tack vare hans insatser är den lilla appellationen D.O.Yecla numera en av de mer ansedda i Spanien och hans idoga arbete för att göra kvalitetsvin av monastrelldruvan har givit honom ett världsrykte på den internationella vinscenen. Castaño Collección är ett av Familia Castaños omtalade viner där monastrelldruvan spelar huvudrollen.

Monastrell är en av Spaniens mest odlade druvor och på Familia Castaños ägor täcker den 80 procent av odlingsarealen. Tidigare var det mest en druva som användes för att odla bulkviner men den unge Ramon Castaño blev besatt av att finna de optimala förutsättningarna och metoderna för att göra kvalitetsviner på monastrell. Han gick minutiöst noggrant till väga och ägnade särskild omsorg åt sådana saker som skördetid, bevattning, jäsning. Han studerade också inblandning för att finna vilka druvsorter och kvantiteter som bäst lämpade sig att blanda med monastrell enligt formeln 1 + 1 = 3.

DO Yecla

Att odla vin i Yecla, i det spanska inlandet, i södra delen av landet är en utmaning. Det är mördande hett och regnar nästan aldrig. Egentligen är det bara monastrelldruvan som trivs i det torra nästan ökenliknande landskapet – om den hanteras varligt.  I mindre omfattning odlar Familia Castaño även andra druvsorter, en av dessa är cabernet sauvignon. I många länder blandas ofta cabernet sauvignon med andra druvor eftersom den visat sig ha egenskaper som lyfter fram aromer och fyllighet i blandningar. Cabernet sauvignon är också en värmetålig druva, den har lätt att anpassa sig till olika förutsättningar och den behöver mycket sol för att mogna. Det får den i den heta spanska södern.

Vinet

Castaño Collección är en blandning av 70 % monastrell och 30 % cabernet sauvignon.
Sockerhalt: 3,5 g/l

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ett mycket bra vin som kräver kraftig mat, dvs viltkött. Passar inte till honungsglaserade rotfrukter pga dess söta smak

vingård i spanien yecla vinstockar

Familia Castaño

Mer om producenten

Familjen Castaño har en lång historia i Yecla, och liksom många andra familjer i området har man i generationer odlat druvor och gjort vin. Familia Castaño grundades dock först på 1950-talet av Ramon Castaño, som sedan dess har lett företaget till positionen som den ledande producenten i Yecla. Framförallt har Familia Castaño lett utvecklingen från att endast producera bulkvin för den spanska marknaden till att istället i…

castano gsm vin rödvin flaska

Castaño GSM 2020 (Sp)

Castaño GSM har en mörk djupröd färg. Dofter är mörk och generös av mogna björnbär,  blåbär, viol och inslag...
Pris: 99:- (75 cl)
castan santa flaska vin

Castaño Santa 2015 (Sp)

Santa har en mörk körsbärsröd färg och tydliga dofter av svarta vinbär, björnbär och plommon med en söt...
Pris: 199:- (75 cl)

Inspiration

vingård i yecla i södra spanien

Yecla – ett av Spaniens minsta vindistrikt

utsikt över vinodlingar i spanien

Allt om vinlandet Spanien

Älgfilé med selleripuré, vilt sky och rårörda bär

Älgfilé med selleripuré, viltsky och rårörda bär

grillat kött med grönsaker och en flaska vin

Grillad biff och champinjoner med melon- och ricottasallad

Relaterade viner

BIB bag in box rödvin Castano Monastrell
Ekologisk

Castaño Organic Monastrell 2021 (Sp)

Mörk, röd färg. Ung, fruktig doft med inslag av mörka bär och örtkryddor. Fyllig, fruktig smak med balanserad...
Pris: 219:- (300 cl)
Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2016 Parallèle 45
Ekologisk

Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2020 Parallèle 45 (Fr)

Medelfylligt vin med kryddig smak av mörka bär, peppar och lakrits. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter...
Pris: 129:- (75 cl)
en flaska luna di mezzanotte barbera

Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba DOC 2020 (Pi)

Luna di Mezzanotte är gjort på 100 % barbera. Det har en ungdomlig stil med en markerad och bärig doft. I smaken...
Pris: 139:- (75 cl)
en flaska barolo

Luna di Mezzanotte Barolo DOCG 2018 (Pi)

Luna di Mezzanotte Barolo är gjort på 100 % Nebbiolo. Det har en granatäppelröd färg med inslag av purpur. Stilen...
Pris: 189:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close