castano gsm vin rödvin flaska

Castaño GSM 2020

Smakbeskrivning

Castaño GSM har en mörk djupröd färg. Dofter är mörk och generös av mogna björnbär,  blåbär, viol och inslag av vitpeppar och färska örter. Smaken är kraftfull och bjuder på plommon, svarta vinbär och björnbär, men också soltorkade örter som timjan och rosmarin, lakrits och tobak. En elegant friskhet märks i den långa eftersmaken liksom mjuka eleganta tanniner.

Castaño GSM är ett fruktigt och balanserat vin för alla som vill uppleva den kraften i en monastrellblandning. Det är ett vin som är utmärkt till lättare kötträtter som kalkon, kyckling och fläskkött. Särskilt väl passar det till grillade grönsaker och ost. Vinet är färdigt att drickas, men vinner på lagring i några år. Bör serveras runt 16–17 grader.

Förkortningen GSM kan betyda många saker, men för vänner av spanska viner är det namnet på ett hyllat vin från Familia Castaño. De tre bokstäverna står för druvsorterna, garnacha tintorera, syrah och monastrell.

Familia Castaño

Familjen Castaño odlar vin i D.O Yecla i sydöstra Spanien. Den lilla appellationen omfattar egentligen bara en liten stad i vinregionen Murcia. Den ligger där Spanien är som hetast, just där kustlandet med sitt pärlband av turistorter möter högplatån. Här, några mil inåt landet från Alicante, blåser sällan svalkande Medelhavsvindar. Sommartid kan temperaturen närma sig bastunivåer och regn är lika sällsynta som välkomna. Trots detta har man odlat viner i området sedan antiken, särskilt druvsorten Monastrell, som rent av sägs ha sin födelseplats här. De sorter som trivs i Yecla är varmklimatsdruvor som klarar gassande sol och vars rötter kan bryta sig kanske 30 meter ner i den spruckna stenjorden för att hitta näring och livskraft.

I Yecla odlades länge enklare viner som såldes i bulk och som bordsviner till tusentals bodegor och promenadserveringar i närbelägna städer som Valencia, Benidorm, Alicante och många fler. I Yecla hade familjen Castaños odlat vin för husbehov i generationer när den unge Ramon Castaño Santa fick för sig att satsa fullt ut och bli vinproducent på ”riktigt”. Till sin livsuppgift tog han att lära sig allt om monastrell och göra kvalitetsviner av dessa svårbemästrade smakstinna blå druvor. Det skulle dröja många år innan han kunde fullborda den uppgiften, men i dag tvekar ingen längre över monastrelldruvans kvaliteter och förmåga att ge riktigt stora viner.

Monastrell är genetiskt samma druva som i Frankrike och andra länder går under namnet mourvèdre, även i dessa länder är den sedan gammalt en uppskattad iblandningsdruva. Det är den även hos Familia Castaño. Dess fruktighet och sötma har en förmåga att jäsa fram styrka och samspela med flera andra sorter. Druvrena monastrellviner är därför ganska ovanliga.

Vinet

Castaños GSM består av 60 % monastrell, 15 % av den fruktgivande garnacha tintorera och 15 % örtig syrah. Vinet har fått jäsa på ståltank i 8–10 dagar innan det har mognat på franska och amerikanska ekfat under fyra månader. Druvorna har vuxit på odlingar cirka 750 meter över havet. På så höga höjder är den heta sommarsolen något beskedligare och druvorna kan utvecklas i en biotop fri från mjöldagg och många skadeinsekter.

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

vingård i spanien yecla vinstockar

Familia Castaño

Mer om producenten

Familjen Castaño har en lång historia i Yecla, och liksom många andra familjer i området har man i generationer odlat druvor och gjort vin. Familia Castaño grundades dock först på 1950-talet av Ramon Castaño, som sedan dess har lett företaget till positionen som den ledande producenten i Yecla. Framförallt har Familia Castaño lett utvecklingen från att endast producera bulkvin för den spanska marknaden till att istället i…

castan santa flaska vin

Castaño Santa 2015 (Sp)

Santa har en mörk körsbärsröd färg och tydliga dofter av svarta vinbär, björnbär och plommon med en söt...
Pris: 199:- (75 cl)
en flaska sisca vin från spanien

Castaño Casa Cisca 2017 (Sp)

Casa Sisca är ett djuprött kraftfullt vin med intensivt fruktiga aromer. I doften möter mogna plommon, hallon och...
Pris: 399:- (75 cl)

Inspiration

vingård i yecla i södra spanien

Yecla – ett av Spaniens minsta vindistrikt

teckand bild över vinframställning

Hur gör man rött vin?

korv och kött på tallrik med vinflaska

Fläskracks och salsiccia med bulgursallad och balsamtomater

Salsiccia med bönsallad och parmesanmos

Relaterade viner

BIB bag in box rödvin Castano Monastrell
Ekologisk

Castaño Organic Monastrell 2021 (Sp)

Mörk, röd färg. Ung, fruktig doft med inslag av mörka bär och örtkryddor. Fyllig, fruktig smak med balanserad...
Pris: 219:- (300 cl)
Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2016 Parallèle 45
Ekologisk

Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2020 Parallèle 45 (Fr)

Medelfylligt vin med kryddig smak av mörka bär, peppar och lakrits. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter...
Pris: 129:- (75 cl)
en flaska luna di mezzanotte barbera

Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba DOC 2020 (Pi)

Luna di Mezzanotte är gjort på 100 % barbera. Det har en ungdomlig stil med en markerad och bärig doft. I smaken...
Pris: 139:- (75 cl)
en flaska barolo

Luna di Mezzanotte Barolo DOCG 2018 (Pi)

Luna di Mezzanotte Barolo är gjort på 100 % Nebbiolo. Det har en granatäppelröd färg med inslag av purpur. Stilen...
Pris: 189:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close