BIB bag in box rödvin Castano Monastrell

Castaño Organic Monastrell 2020

Smakbeskrivning

Mörk, röd färg. Ung, fruktig doft med inslag av mörka bär och örtkryddor. Fyllig, fruktig smak med balanserad strävhet och inslag av mörka körsbär, örtkryddor och sötlakrits. Passar bra till de flesta kötträtter och ostar. Kryddigheten och den generösa frukten gör det till ett utmärkt val till vegetariska rätter. Serveras vid cirka 16 grader.

Detta vin är veganvänligt.

Familia Castaño

Familia Castaño har varit en mycket viktig pionjär när det gäller att ta tillvara på potentialen i monastrellvinerna från Yecla. Från att vinerna en gång har betraktas som mustiga, men enkla och lättoxiderade, har monastrell från Yecla nu gjort en veritabel klassresa och vinerna prisas nu av de kräsnaste amerikanska vinjournalister och återfinns på de mest prestigefyllda restaurangerna runt om i världen. Familia Castaño äger själva vingårdar på 600 hektar, och odlar förutom monastrell även en rad andra druvsorter, som syrah, cabernet sauvignon, chardonnay, sauvignon blanc och moscatel. Det är dock ingen tvekan om att monastrell alltid kommer att vara den druva som ligger familjen Castaño varmast om hjärtat.

Monastrell

Castaño Organic Monastrell är till 100 procent gjort på monastrell, druvan som är den dominerande i Yecla, och som gjort området känt. Monastrell (även känd som mourvèdre i Frankrike) har med största sannolikhet sitt ursprung i Spanien, och det är också här vi hittar de största planterade arealerna i världen. Monastrell är en sen druvsort, som dessutom är känslig för de båda sorterna mjöldagg som kan drabba vinrankan. På många sätt är den därför perfekt anpassad för klimatet i Yecla – de långa, varma somrarna gör att druvorna har gott om tid på sig att mogna även om de är sena, och i det torra klimatet finns det ingen möjlighet för mjöldaggen att växa.

Den relativt lilla och tjockskaliga druvan monastrell har rönt allt större uppmärksamhet de senaste åren – rätt vinifierad ger den precis de mörka, fruktiga, kryddiga och smakrika rödviner som blivit allt mer populära de senaste 10-20 åren.

DO Yecla

DO Yecla är inte formellt indelat i några underregioner, men Campo Arriba, den högre belägna norra delen med högre inslag av kalksten, räknas som den bättre delen. Det är också här Bodegas Castaño har det mesta av sina vingårdar.

Castaño Organic Monastrell kommer från DO Yecla, som omger staden med samma namn, i regionen Murcia i Spaniens sydöstra hörn. Medelhavet är nära (det är bara åtta mil till Alicante), men Yecla ligger på den spanska högplatån, med vingårdarna på 550-800 meters höjd. Området får på så sätt en helt egen prägel, mittemellan Medelhavet och det heta och torra La Mancha. Klimatet är dock generellt torrt och varmt även i Yecla. Den genomsnittliga nederbörden är endast runt 300 mm per år, varav det mesta kommer under höst och vinter. Sommartemperaturerna ligger runt 35 grader, och kan gå upp till 40 grader. Vintrarna är kalla, minusgrader är inget ovanligt och någon gång kan det komma snö.

DO Yecla omfattar totalt 6 400 hektar vingårdar, och nästan 3 000 hektar av dessa är certifierade för ekologisk odling.

Jordmånen domineras av kalksten, med inslag av lera och sand i topplagret. Jordmånen är generellt mager, med lågt innehåll av organiskt material. Topplagret har relativt hög genomsläpplighet vilket gör att vinrankornas rötter lätt kan tränga ned till de vattenbärande lagren.

Vinet

Vinet är jäst på tankar av rostfritt stål vid en temperatur på 25-28 grader. Vinet är inte lagrat på fat utan är efter avslutad jäsning överförd till lagringstankar av rostfritt stål eller betong fram till blandning och tappning. Druvorna kommer dels från Familia Castaños egna vingårdar, dels från kontrakterade odlare.

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

vingård i spanien yecla vinstockar

Familia Castaño

Mer om producenten

Familjen Castaño har en lång historia i Yecla, och liksom många andra familjer i området har man i generationer odlat druvor och gjort vin. Familia Castaño grundades dock först på 1950-talet av Ramon Castaño, som sedan dess har lett företaget till positionen som den ledande producenten i Yecla. Framförallt har Familia Castaño lett utvecklingen från att endast producera bulkvin för den spanska marknaden till att istället i…

castano gsm vin rödvin flaska

Castaño GSM 2020 (Sp)

Castaño GSM har en mörk djupröd färg. Dofter är mörk och generös av mogna björnbär,  blåbär, viol och inslag...
Pris: 101:- (75 cl)
castan santa flaska vin

Castaño Santa 2015 (Sp)

Santa har en mörk körsbärsröd färg och tydliga dofter av svarta vinbär, björnbär och plommon med en söt...
Pris: 201:- (75 cl)

Inspiration

tacos smokey mat förrätt

Smoky brisket taco

Skogschampinjon Bourguignon

Skogschampinjon Bourguignon

vingård i yecla i södra spanien

Yecla – ett av Spaniens minsta vindistrikt

utsikt över vinodlingar i spanien

Allt om vinlandet Spanien

Relaterade viner

Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2016 Parallèle 45
Ekologisk

Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2020 Parallèle 45 (Fr)

Medelfylligt vin med kryddig smak av mörka bär, peppar och lakrits. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter...
Pris: 126:- (75 cl)
en flaska luna di mezzanotte barbera

Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba DOC 2020 (It)

Luna di Mezzanotte är gjort på 100 % barbera. Det har en ungdomlig stil med en markerad och bärig doft. I smaken...
Pris: 131:- (75 cl)
en flaska barolo

Luna di Mezzanotte Barolo DOCG 2018 (It)

Luna di Mezzanotte Barolo är gjort på 100 % Nebbiolo. Det har en granatäppelröd färg med inslag av purpur. Stilen...
Pris: 191:- (75 cl)
en flaska beronia ecologico spansk rioja
Ekologisk

Beronia Ecológico 2020 (Ri)

Vinet har en klar, röd färg. Klassisk genröst doft av röda bär, vanilj, dill och tobak. Ett medelfylligt vin med...
Pris: 101:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close