castan santa flaska vin

Castaño Santa 2015

75 cl
199:-

Smakbeskrivning

Santa har en mörk körsbärsröd färg och tydliga dofter av svarta vinbär, björnbär och plommon med en söt kryddighet i en lätt rökig bakgrund. Smaken bjuder på en intensiv frukt, mogna björnbär och plommon, tydlig syra och mjuka tanniner som klingar av i en lång och behaglig eftersmak.

Castaños Santa är ett mustigt och kraftfullt köttvin där monastrelldruvans höga fruktighet levererar ett muskelvin i toppklass. Det är utmärkt till entrecote, ryggbiff och bättre grillrätter, men även till lamm, charkuterier och kryddiga spanska korvar. Vinet är färdigt att drickas men utvecklas under lagring i flera år. Bör serveras vid 16–17 grader.

Familia Castaño

Alicante är en av de populäraste spanska semesterorterna dit mängder med turister vallfärdar år efter år. Inte långt från solstolar och strandpromenader ligger appellatioen Yecla som är en av världens främsta odlingsplatser för monastrelldruvan. Kändisskapet denna druva har fått på senare år är i mångt och mycket en mans verk, Ramon Castaño Santa alias Señor Monastrell och vinet Castaño Santa 2015 är en hyllning till honom.

Ramon Castaño Santa brukar kallas nestorn eller patriarken i den spanska vinindustrin. I unga år blev han i det närmaste besatt av att odla monastrell. Han byggde ett hypermodernt vineri, med laboratoriemöjligheter. Han anlade odlingslotter och närstuderade sin familjs och andra odlares vingårdar och skördar. Han tog mycket god tid på sig och det skulle dröja decennier innan hans egenodlade monastrellviner var redo att möta sin flaska. När dessa viner väl kom under vinjournalisternas kräsna näsor var framgången total. Druvan var länge ansedd som svårodlad och opålitlig och den användes främst till enklare bordsviner, sangrior och som iblandning. I dag är det en hyllad druva och vinerna från D.O. Yecla anses vara de allra främsta.

D.O. Yecla omfattas endast av staden med samma namn och dess nära omgivningar. Medelhavskusten ligger bara några mil bort och klimatet är torrt, hett och kargt. Vingårdarna består mest av sand och stena och vinstockarnas rötter måste leta sig 20, kanske 30 meter ner i den solbrända, torrspruckna jorden. Yecla ligger ganska högt vid spanska högplatån och merparten av familjen Castaños viner har vuxit mellan 500 och 800 meter över havet.

Vinet

Castaño Santa 2015 bär Señor Monastrells namn. Vinet består av 90 % monastrell och 10 % garnacha tintorera. Det har vuxit på mer än 70 år gamla stockar i vingårdar omkring 750 meter över havet. Efter 16 dagars jäsning och malolaktisk jäsning har det lagrats i fjorton månader på nya franska och amerikanska ekfat.

Läs mer

Familia Castaño

Mer om producenten

Familjen Castaño har en lång historia i Yecla, och liksom många andra familjer i området har man i generationer odlat druvor och gjort vin. Familia Castaño grundades dock först på 1950-talet av Ramon Castaño, som sedan dess har lett företaget till positionen som den ledande producenten i Yecla. Framförallt har Familia Castaño lett utvecklingen från att endast producera bulkvin för den spanska marknaden till att istället i…

castano gsm vin rödvin flaska

Castaño GSM 2017 (Sp)

Castaño GSM har en mörk djupröd färg. Dofter är mörk och generös av mogna björnbär,  blåbär, viol och inslag...
Pris: 99:- (75 cl)
en flaska Castaño Casa Cisca 2014

Castaño Casa Cisca 2014 (Sp)

Casa Sisca är ett djuprött kraftfullt vin med intensivt fruktiga aromer. I doften möter mogna plommon, hallon och...
Pris: 399:- (75 cl)

Inspiration

vingård i yecla i södra spanien

Yecla – ett av Spaniens minsta vindistrikt

Hur gör man rött vin?

Entrecôte med betsallad och Manchegosås

Svensk taco med dovhjort, västerbottenost och syltade kantareller!

Svensk taco med dovhjort, västerbottenost och syltade kantareller

Relaterade viner

BIB bag in box rödvin Castano Monastrell

Castaño Organic Monastrell 2019 (Sp)

Mörk, röd färg. Ung, fruktig doft med inslag av mörka bär och örtkryddor. Fyllig, fruktig smak med balanserad...
Pris: 199:- (300 cl)
Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2016 Parallèle 45

Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2019 Parallèle 45 (Fr)

Medelfylligt vin med kryddig smak av mörka bär, peppar och lakrits. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter...
Pris: 119:- (75 cl)
villa puccini helflaska

Villa Puccini Toscana 2016 (It)

Villa Puccini har en tydligt fruktig doft av körsbär, viol och färska kryddor. Inslag av ek, vanilj och lite lätt...
Pris: 89:- (75 cl)
villa puccini governo nigab

Villa Puccini Governo 2017 (It)

Villa Puccini Governo all'uso Toscana är ett rubinrött och kraftfullt vin med en fyllig körsbärsdoft och toner av...
Pris: 99:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close