Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Santa har en mörk körsbärsröd färg och tydliga dofter av svarta vinbär, björnbär och plommon med en söt kryddighet i en lätt rökig bakgrund. Smaken bjuder på en intensiv frukt, mogna björnbär och plommon, tydlig syra och mjuka tanniner som klingar av i en lång och behaglig eftersmak.
Castaños Santa är ett mustigt och kraftfullt köttvin där monastrelldruvans höga fruktighet levererar ett muskelvin i toppklass. Det är utmärkt till entrecote, ryggbiff och bättre grillrätter, men även till lamm, charkuterier och kryddiga spanska korvar. Vinet är färdigt att drickas men utvecklas under lagring i flera år. Bör serveras vid 16–17 grader.
Alicante är en av de populäraste spanska semesterorterna dit mängder med turister vallfärdar år efter år. Inte långt från solstolar och strandpromenader ligger appellatioen Yecla som är en av världens främsta odlingsplatser för monastrelldruvan. Kändisskapet denna druva har fått på senare år är i mångt och mycket en mans verk, Ramon Castaño Santa alias Señor Monastrell och vinet Castaño Santa 2015 är en hyllning till honom.
Ramon Castaño Santa brukar kallas nestorn eller patriarken i den spanska vinindustrin. I unga år blev han i det närmaste besatt av att odla monastrell. Han byggde ett hypermodernt vineri, med laboratoriemöjligheter. Han anlade odlingslotter och närstuderade sin familjs och andra odlares vingårdar och skördar. Han tog mycket god tid på sig och det skulle dröja decennier innan hans egenodlade monastrellviner var redo att möta sin flaska. När dessa viner väl kom under vinjournalisternas kräsna näsor var framgången total. Druvan var länge ansedd som svårodlad och opålitlig och den användes främst till enklare bordsviner, sangrior och som iblandning. I dag är det en hyllad druva och vinerna från D.O. Yecla anses vara de allra främsta.
D.O. Yecla omfattas endast av staden med samma namn och dess nära omgivningar. Medelhavskusten ligger bara några mil bort och klimatet är torrt, hett och kargt. Vingårdarna består mest av sand och stena och vinstockarnas rötter måste leta sig 20, kanske 30 meter ner i den solbrända, torrspruckna jorden. Yecla ligger ganska högt vid spanska högplatån och merparten av familjen Castaños viner har vuxit mellan 500 och 800 meter över havet.
Castaño Santa 2015 bär Señor Monastrells namn. Vinet består av 90 % monastrell och 10 % garnacha tintorera. Det har vuxit på mer än 70 år gamla stockar i vingårdar omkring 750 meter över havet. Efter 16 dagars jäsning och malolaktisk jäsning har det lagrats i fjorton månader på nya franska och amerikanska ekfat.
Läs merFamiljen Castaño har en lång historia i Yecla, och liksom många andra familjer i området har man i generationer odlat druvor och gjort vin. Familia Castaño grundades dock först på 1950-talet av Ramon Castaño, som sedan dess har lett företaget till positionen som den ledande producenten i Yecla. Framförallt har Familia Castaño lett utvecklingen från att endast producera bulkvin för den spanska marknaden till att istället i…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.