amarone vinflaska castelforte

Castelforte Amarone Riserva 2015

75 cl
299:-

Smakbeskrivning

Som etiketten indikerar är vinet sammetslent och kraftfullt dock utan att bli svulstigt och pompöst. Här har vinmakare Marchiotto kalibrerat förhållandet mellan frukt och syra med precision. Russinfrukt följs harmoniskt av en lätt kryddighet och fina toner av tobak. Smaken är mjuk med runda vaniljtoner och en len bärighet med drag åt mogna moreller. Endast 15 000 flaskor är producerade och varje flaska är numrerad. Den svenska marknaden tilldelas 3 500 flaskor.

Castelforte

Amarone är utan tvekan en av vinvärldens tungviktare. Ett välbevakat varumärke som står för yppersta kvalitet, tradition och big business. Vanligast är vinhus med fina vapensköldar och gods med utsikt över Valpolicellas böljande vingårdar men Castelforte och Cantine Riondo går med stolta steg mot strömmen.

En väloljad orkester behöver som alla vet en bra dirigent, i det här fallet består orkestern av 2 200 vinodlare och dirigenten heter Giorgio Marchiotto! Giorgio är kooperativets chefsvinmakare som med stor erfarenhet och utvecklad passion leder arbetet med att förädla odlarnas skördar till välsmakande perfektion. Målet med Castelforte har alltid varit att erbjuda stora vinupplevelser till överkomliga priser oavsett valör. Nyckeln till framgångarna heter noggrant urval och rigorös metodik.

Castelforte Amarone Riserva är kronjuvelen i produktionen.

Vinet

Här berättar vinmakaren Giorgio Marchiotto hur tillverkningen av Castelforte Amarone Riserva går till:

För att förstå potentialen i Castelforte Amarone Riserva, behöver vi ta hänsyn till den vanliga Castelforte Amarone. Druvorna kommer från tre av Valpolicellas bästa odlingslägen öster om Verona. Vingårdarna ligger i dalgångarna Mezzane, Marcellise och Tregnago/Illasi. Dessa dalar skiljer sig helt från varandra vad gäller höjdläge, jordmån, antal soltimmar och mikroklimat. Det ger druvor med olika profil och det är just detta som är styrkan i Castelforte Amarone tillverkning. Vingårdarna skiljer sig åt vilket ger det slutliga vinet en komplexitet som märks. Utmaningen har alltid varit att hitta en balans mellan kraft och elegans, det är där man skiljer agnarna från vetet och det är där man landar i en vinupplevelse utöver det vanliga.

Den genomsnittliga vinstocksåldern för Castelforte Amarone och Riserva är cirka 30 år och odlas huvudsakligen med ”pergola veronese”-metoden (4 000 vinstockar per hektar), följt av ”guyot” (5 000 vinstockar per hektar). ”Endast de bästa vingårdsplatserna utses för produktion av våra Amarone-viner” berättar chefsvinmakaren hos Cantine Riondo, Giorgio Marchiotto.

När skörden börjar väljs de handplockade klasarna och eventuella skadade druvor tas bort för hand. Klasarna läggs i grunda plastlådor och staplas i stora torkrum med kontrollerad temperatur och luftfuktighet, kallad ”fruttai”. Torkningstiden är ca 8 veckor upp till 12. Nästa steg är att druvorna krossas och en långsam jäsning sker i rostfria tankar med en metod där druvmusten sakta pumpas runt för att extrahera alla smakämnen.

Sen följer den viktiga åldrandeprocessen som kan variera utifrån hur vinet har blivit efter jäsningen. Man varierar användandet av stora eller små ekfat, 2 år eller 3 år gamla, franskt eller östeuropeiskt ursprung. Målsättningen är att nå frukt och fint integrerad fatkaraktär.

Enligt vinlagen lagras en Amarone två år. Castelforte Amarone Riserva lagras ytterligare två år. Vinmakaren Giorgio Marchiotto har noggrant valt ut de bästa faten som han sedan använder för att göra den slutliga blandningen. Målet är att skapa en pålitlig och konsekvent Amarone Riserva stil. Inom gränserna för varje årgång, skapas blandningen till Amarone Riserva med hjälp av den högsta kvalitet som Cantine Riondos vingårdar kan erbjuda. De bästa faten sammanfaller vanligtvis med högre alkoholhalt och rikare extrakt eftersom druvorna har utsatts för de allra bästa förhållandena och nått optimal mognad i vingården.

Årgång 2015 anses vara en av de absolut bästa. Bra vädermässiga förutsättningar ända fram till skörd har resulterat i ovanligt bra druvor. Lagom mycket regn under våren följdes av långa soliga dagar med regelbundna regnskurar. Soligt och tort väder i juli och augusti hjälpte druvorna att nå bästa mognad.

Efter fyra års lagring sker buteljering. Tappningsprocessen för Riserva är särskilt känslig. Man dekanterar och genomför mycket försiktig filtrering då målet är att bevara de specifika smakerna i vinet. Den noggranna selekteringen genom hela produktionskedjan gör att varje årgång räcker till en begränsad volym. Castelforte Amarone Riservas debut på marknaden sker med årgång 2015 och en total volym på 15 000 flaskor som delas upp mellan alla marknader. Varje baksidesetikett är märkt med ett nummer från 0 till 15 000.

“Castelforte Amarone Riserva is the crown jewel of our production”, säger vinmakare Giorgio Marchiotto. “We are proud to present the finest interpretation of Castelforte Amarone: the result of our constant research for elegance and the natural expression of the fruit.”

Läs mer
castelforte nigab vingård vin

Castelforte är ett av Italiens mer berömda vinvarumärken. Vinet görs av odlarkooperativet Collis-Riondo som är en sammanslutning av fler än 2 200 vinodlare i Venetien. Tillsammans odlar kooperativet vin på mer än 6 000 hektar, vilket gör det till en av landets största producenter. Castelforte är ett gammalitalienskt namn och betyder närmast befäst borg, vilket också framgår av märkets logotyp. Produktionen omfattar allt…

casalforte bib rödvin

Casalforte Campistorti Rosso Veneto 2019 (It)

Casalforte Rosso Veneto är ett fylligt och fruktigt boxvin. Doften är intensiv med fruktiga och lite mörka toner som...
Pris: 229:- (300 cl)
Casalforte Prosecco Rosé Brut Millesimato 2019

Casalforte Prosecco Rosé Brut Millesimato 2019 (It)

Casalforte Prosecco Rosé är ett torrt och friskt mousserande rosé vin med doft av hallon och vilda smultron. Smaken...
Pris: 79:- (75 cl)

Inspiration

Vegetarisk Carbonara

Vegetarisk Carbonara

Vildand med rotselleri, rödvinssky och västerbottenskum

Vildand med rotselleri, rödvinssky och skum gjord på Västerbottensost

Amarone nigab castelforte

Amarone – drottningvinet från Valpolicella

nigab valpolicella veneto

Valpolicella – Venetos viners hjärta

Relaterade viner

BIB bag in box rödvin Castano Monastrell

Castaño Organic Monastrell 2019 (Sp)

Mörk, röd färg. Ung, fruktig doft med inslag av mörka bär och örtkryddor. Fyllig, fruktig smak med balanserad...
Pris: 199:- (300 cl)
Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2016 Parallèle 45

Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2018 Parallèle 45 (Fr)

Medelfylligt vin med kryddig smak av mörka bär, peppar och lakrits. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter...
Pris: 119:- (75 cl)
villa puccini helflaska

Villa Puccini Toscana 2015 (It)

Villa Puccini har en tydligt fruktig doft av körsbär, viol och färska kryddor. Inslag av ek, vanilj och lite lätt...
Pris: 89:- (75 cl)
villa puccini governo nigab

Villa Puccini Governo 2017 (It)

Villa Puccini Governo all'uso Toscana är ett rubinrött och kraftfullt vin med en fyllig körsbärsdoft och toner av...
Pris: 99:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close