Château de Caraguilhes Les Gourgoules 2016

Château de Caraguilhes Les Gourgoules 2018

75 cl
149:-

Smakbeskrivning

Vinet har en djup rubinröd färg med violetta stråk i kanten. I doften möts man av mörka frukter, mogna plommon, toner av vitpeppar och muskot. Smaken är silkeslen med mjuka tanniner och struktur i en härlig balans, inslag av svarta vinbär, mogna björnbär och örtkryddor. Les Gourgoules har en tydlig fruktig karaktär. Det är ett förträffligt grillvin, lätt att dricka som det är, men också till grillad fläsksida, lammkotletter med mycket örter och många lite kryddigare rätter. Färdigt att dricka nu, men vinner på flera års lagring. Bör serveras runt 16–18 garder.

Chateau de Caraguilhes

I slutet av 1950-talet kom Lionel Faivre till Château de Caraguilhes. Han ville odla naturligt vin långt innan någon hade hört talas om ekologiska viner. Han började driva verksamheten efter vad vi skulle kalla ekologiska principer. 1987 var Chateau de Caraguilhes en av de första egendomarna som ekocertifierades enligt dagens bestämmelser. Det blev början på en framgångsrik satsning som skulle ta Faivres viner långt utanför Frankrike. Godset såldes 2005 till Pierre Gabison och han anlitade Etienne Besancenot som fick mer eller mindre fria händer att utveckla odlingarna i ekologisk riktning. Château de Caraguilhes är idag den största producenten av certifierat ekologiska viner i Corbières. Château de Caraguilhes omfattade redan på munkarnas tid cirka 600 hektar och har varit intakt sedan dess. Vingårdarna i Caraguilhes täcker 135 hektar och erbjuder ovanligt skiftande förutsättningar i terroir och växtbetingelser

Corbières

Corbières som täcker nästan 15 000 hektar, blev egen appellation 1985 och ligger i regionen Languedoc-Roussilon, eller Occitanien som området heter sedan 2016, är Frankrikes största vinproducerande region (tre gånger större än Bordeaux) men också en av de mer anonyma. Troligen kom vinet hit med etrusker, romare eller med folkslag före dem. Länge hade Languedoc-Roussilon rykte om sig att producera enkla bordsviner i skuggan av Bordeaux och grannen Bourgogne. Men mot slutet av 1900-talet förändrades detta då en generation unga vinmakare kom med nya druvsorter, moderna metoder och en ambition utveckla att kvalitetsviner. Detta inledde en formidabel scenförändring. I dag är det många som menar att vinerna från Languedoc-Roussilon tillhör Frankrikes stora viner. Så betydande har förvandlingen varit att Languedoc-Roussilon närmast betraktas som en del av nya världen, trots att det egentligen kan vara den traditionella vinvärldens själva födelseplats.

På 1200-talet grundade cistersianermunkar Château de Caraguilhes. Redan då var vinodlingen minst tusenårig i trakten. Munkarnas ägor kom att omfatta 600 hektar, ett landområde som alltjämt är identiskt trots historiens gång. Languedoc-Roussilon är en svår vinregion att ringa in. Dess storlek gör att förutsättningarna skiftar. Druvsorterna är många, jordmånen varierar och vindarna som sveper in från Atlanten och Medelhavet, och ner ifrån Alperna, är nyckfulla och svåra att fånga

Vinet

Les Gourgoules beskrivs som ett modernt vin från en antik terroir, Les Gourgoules har vuxit i lerjordarna utmed kalkklipporna i Corbières, som är den största appellationen i Languedoc-Roussillon. Här sveper ömsom fuktiga havsvindar in från Medelhavet, ömsom varma vindar från söder och ofta en kall västlig Atlantvind. Dessutom varierar jordmånen stort.

Les Gourgoules är en blandning av 60% syrah, 25% carignan och 15% grenache noir. Vinet har till största delen jästs med macération carbonique – en uråldrig metod att framställa vin. Druvklasarna läggs hela i ett jäskar, de understa krossas av tyngden och naturliga jästceller på druvornas skal sätter igång jäsprocessen. Koldioxiden som avges är tung, tränger undan syret och lägger sig som ett lock i jäskaret. I den syrefria miljön bryts druvorna ner och jäsningen fortgår. Denna ”jästfria” metod är vanlig i södra Frankrike och bidrar till att ge unga viner bärighet.

Fakta

Druvsorter: 60% syrah, 25% carignan och 15% grenache noir
Land: Frankrike
Distrikt: Corbières
Odling: ekologisk
Jordmån: Kalkrik jordmån
Lagring: Färdigt att drickas kan lagras 5år
Vinmakare: Etienne Besancenot

Läs mer
Chateau de Caraguilhes

Chateau de Caraguilhes

Mer om producenten

I slutet av 1950-talet återvände många fransmän från Algeriet som drabbats av inbördeskrig som lamslog den då betydande afrikanska vinproduktionen. En av dem var Lionel Faivre som kom till Chateau de Caraguilhes, där vinodling hade förekommit på ägorna i minst tusen år. Lionel Faivre var en föregångare inom ekologisk odling. Han började driva verksamheten efter vad vi skulle kalla ekologiska principer. 1987 var Chateau de…

Château de Caraguilhes La Font Blanch 2018

Château de Caraguilhes La Font Blanche 2019 (Fr)

La Font Blanche är ett kristallklart vin med ljus halmgul färg. Doften är fruktig med citrus och mineraler. Där...
Pris: 149:- (75 cl)
Cochon Volant Blanc 2018

Cochon Volant Blanc 2018 (Fr)

Cochon Volant White 2018 är en blandning av viognier, marsanne och grenache blanc. Det är ett ekologiskt vin som har...
Pris: 109:- (75 cl)

Inspiration

skylt i vingård med texten shiraz

Syrah och shiraz – legendarisk druva med många myter

Grillad fläskkotlett med chimichurri och grillad zucchini

Grillad fläskkotlett med chimichurri och zucchini

korv och kött på tallrik med vinflaska

Fläskracks och salsiccia med bulgursallad och balsamtomater

Örtstekt lammracks med krämig paprikasås och dill- och citronrostad potatis

Örtstekt lammracks med krämig paprikasås och dill- och citronrostad potatis

Relaterade viner

BIB bag in box rödvin Castano Monastrell

Castaño Organic Monastrell 2019 (Sp)

Mörk, röd färg. Ung, fruktig doft med inslag av mörka bär och örtkryddor. Fyllig, fruktig smak med balanserad...
Pris: 199:- (300 cl)
Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2016 Parallèle 45

Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2019 Parallèle 45 (Fr)

Medelfylligt vin med kryddig smak av mörka bär, peppar och lakrits. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter...
Pris: 119:- (75 cl)
villa puccini helflaska

Villa Puccini Toscana 2016 (It)

Villa Puccini har en tydligt fruktig doft av körsbär, viol och färska kryddor. Inslag av ek, vanilj och lite lätt...
Pris: 89:- (75 cl)
villa puccini governo nigab

Villa Puccini Governo 2017 (It)

Villa Puccini Governo all'uso Toscana är ett rubinrött och kraftfullt vin med en fyllig körsbärsdoft och toner av...
Pris: 99:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close