Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Vinet har djupröd färg med violetta kanter. Doften är mycket fruktig med mörka bär, björnbär, mogna jordgubbar och körsbär. Smaken är silkeslen med skogsbär, svarta bigarråer och tanniner i bra balans. Det är ett utmärkt vin till olika kötträtter, välgrillade stekar, entrecôte, men också till rätter som ankbröst, lammkotletter och vällagrade ostar. Vinet är färdigt att drickas nu. Bör serveras runt 16 °C.
Château de Caraguilhes grundades som kloster redan på 1200-talet. Vin har säkerligen odlats på egendomen sedan dess och troligen ännu längre tillbaka i tiden. 1958 kom Lionel Faivre till godset och påbörjade en av världens första ekologiska odlingar. Hela egendomen ekocertifierades så tidigt som 1985. Ett ägarskifte skedde 2005. Nya ägaren vid namn Pierre Gabison, en affärsman som gjort goda affärer på handel i Asien, anlitade kort därpå oenologen Etienne Besancenot som studerat agronomi och oenologi i Montpellier. Godset fick nu ett uppsving samt en ny era av ekologisk vinodling när Etienne Besancenot fick fria händer att utveckla odlingarna på den anrika egendomen.
Etienne Besancenot övertog således en unik vinodling om än något eftersatt p.g.a. föregående ägares ökade ålder och ork. Han såg omgående potentialen att förädla den ekologiska vinodlingen och påbörjade en odling av växten Blålusern för att berika marker som legat i träda. Men även att använda djur som en effektiv metod för att hålla rent från skadedjur, ogräs och i jorden. Idag betar en stor besättning av får på ägorna under stora delar av året och fårens spillning gödslar marken helt naturligt. För att berika jordarna med kväve plöjs årligen mellangrödor av blast och stjälkar ner mellan raderna av vinrankor.
Historierna om grisen Leonard och hans äventyr är en nutida fransk barnklassiker skriven av Maryline Wyels. Den flygande lilla grisen (Cochon Volant på franska) har en stor passion i livet; han älskar ekologiska vindruvor. Naturligtvis har han fått ett eget vin, ekologiska Cochon Volant Rouge från Château de Caraguilhes i Corbières.
Cochon Volant Rouge är ett ekologiskt vin som odlats på marker som aldrig konstgödslats eller kommit i kontakt med bekämpningsmedel.
Cochon Volant Rouge är en blandning av 40% carignan, 40% grenache noir och 20% syrah.
Läs merI slutet av 1950-talet återvände många fransmän från Algeriet som drabbats av inbördeskrig som lamslog den då betydande afrikanska vinproduktionen. En av dem var Lionel Faivre som kom till Chateau de Caraguilhes, där vinodling hade förekommit på ägorna i minst tusen år. Lionel Faivre var en föregångare inom ekologisk odling. Han började driva verksamheten efter vad vi skulle kalla ekologiska principer. 1987 var Chateau de…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.