crotin barbera dasti

Crotin Barbera d’Asti La Martina 2019

75 cl
149:-

Smakbeskrivning

Röd färg. Stor, fruktig och frisk doft med inslag av mörka körsbär och lakrits. Fruktig, frisk smak med mjuka tanniner och inslag av mörka körsbär, lavendel och svartpeppar.

Crotin 1897

Crotin 1897 grundades, som namnet antyder, 1897 av farfadern till nuvarande ägarna, bröderna Federico, Corrado och Marcello Russo, och är beläget i den lilla byn Maretto, en mil väster om Asti. Egendomen är på totalt 11 hektar, och förutom vingårdar har man även odling av hasselnötter och driver agroturism. Man har specialiserat sig på lokala druvsorter som grignolino och freisa, och producerar också vad som troligen är världens enda druvrena busanello (en lokal korsning på welschriesling och furmint. Den viktigaste druvsorten är dock barbera, som står för en fjärdedel av produktionen. Sedan 2018 är all produktion ekologiskt certifierad.

Crotins vingårdar ligger på mellan 250 och 400 meters höjd över havet i kärnområdet för Barbera d’Asti. Druvorna till deras Barbera d’Asti kommer uteslutande från vingården La Martina, på 260 meter över havet. Jordmånen är i grunden kalkrik havsbotten, rik på fossiler, som har pålagrats, omformats och eroderat under årmiljoner, vilken gör den mycket varierad. Med den fossilrika kalkjorden i grunden är även inslagen av lera och vulkaniska bergarter påtagligt. Dessa varierande jordmåner passar utmärkt för den bukett av lokala druvsorter som Crotin 1897 har i sina vingårdar.

Vinet

Årgång 2019 bjöd på en kall vinter med mycket nederbörd gav en bra grund för växtsäsongen. Sommaren var relativt regnig, något som var välkommet efter många års torka i regionen, och den blev inte blötare än att en varm avslutning på sommaren och en varm höst gav goda förhållande för full mognad. En årgång som gav balanserade viner med bra frukt, syror och aromer.

Druvsort: 100% barbera.
Skörd: Druvorna är skördade för hand i små korgar.
Vinifiering och lagring: Vinet är jäst på tankar av rostfritt stål och vinet har fått macerera med druvskalen i en vecka efter avslutad jäsning. Vinet är sedan lagrat på rostfria ståltankar i 18 månader före buteljering.

Läs mer

Kommentarer

piemonte_vingård_landskap

Crotin 1897 grundades, som namnet antyder, 1897 av farfadern till de nuvarande ägarna – bröderna Federico, Corrado och Marcello Russo. Crotin 1897 är beläget i den lilla byn Maretto, en mil väster om Asti. Egendomen är på totalt 11 hektar, och förutom vingårdar har man även odling av hasselnötter och driver agroturism. Man har specialiserat sig på lokala druvsorter som grignolino och freisa, och producerar också vad som…

en flaska crotin

Crotin Bussanello Plisun 2019 (It)

Ljus, gul färg. Stor, aromatisk och frisk doft med inslag av citrus och jasmin. Fruktig och aromatisk smak med lång...
Pris: 129:- (750 cl)

Inspiration

Grillad entrecôte och blomkål med tryffelbearnaise

Grillad entrecôte och blomkål med tryffelbearnaise

Recept på krämig tryffelpasta med ruccola och parmesan

Krämig tryffelpasta med ruccola och parmesan

Tryffelpizza Bianco

Tryffelpizza Bianco

Tryffelrisotto med grillad portabello och semitorkade körsbärstomater

Tryffelrisotto med grillad portabello och semitorkade körsbärstomater

Relaterade viner

BIB bag in box rödvin Castano Monastrell

Castaño Organic Monastrell 2020 (Sp)

Mörk, röd färg. Ung, fruktig doft med inslag av mörka bär och örtkryddor. Fyllig, fruktig smak med balanserad...
Pris: 209:- (300 cl)
Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2016 Parallèle 45

Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2020 Parallèle 45 (Fr)

Medelfylligt vin med kryddig smak av mörka bär, peppar och lakrits. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter...
Pris: 119:- (75 cl)
villa puccini helflaska

Villa Puccini Toscana 2018 (It)

Villa Puccini har en tydligt fruktig doft av körsbär, viol och färska kryddor. Inslag av ek, vanilj och lite lätt...
Pris: 89:- (75 cl)
villa puccini governo

Villa Puccini Governo 2018 (It)

Villa Puccini Governo all'uso Toscana är ett rubinrött och kraftfullt vin med en fyllig körsbärsdoft och toner av...
Pris: 89:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close