Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
The Bonsai Vine är ett mörkrött, harmoniskt och välkomnande vin med massor av lakrits och toner av soja och jordnötter i doften, efter hand kommer mer fruktiga nyanser av björnbär, svarta vinbär och plommon. Smaken är silkeslen med en behaglig bärighet och små tanniner. Eftersmaken är återhållsam och elegant. The Bonsai Vine öppnar upp sig och blir än mer kraftfullt om det får lufta i en karaff någon timma före serveringen, ett vin värt att vänta på.
The Bonsai Vine är en klassisk röd Rhône-blandning som passar mycket bra till nötkött av alla slag, till romsmarinkryddat lamm, hjort och rådjur. Det går även mycket bra till medelhavsköket, pizza och pastarätter med tryffel och parmesan. Prova det till en mustig tomatsoppa med blåmusslor och till kryddiga grytor och sommarens grillningar. Vinet är också gott till vällagrade ostar som Cheddar, Comté och Gruyère. The Bonsai Vine är färdigt att dricka men utvecklas under lång tids lagring.
Vinodlingen i Australien är mycket gammal. Landet brukar räknas till den nya vinvärlden trots att det snart är 250 år sedan den brittiske guvernören Arthur Philips planterade de första vinrankorna i sin trädgård på östkusten. Australien har många vinregioner, eller zoner, som i sin tur är indelade i flera distrikt. South Australia är det klart största. Härifrån kommer nästan hälften av allt vin som produceras i landet. Ett av de främsta områdena i South Australia är McLaren Vale.
McLaren Vale ligger på sydostkusten, nära berömda Kangaroo Island och hamnstaden Adelaide. Det behagliga medelhavsklimatet lockade tidigt nybyggare att slå sig ner i McLaren-dalen. Det första kända vinodlingarna är från 1830-talet, men troligen är vinodlingen äldre än så. I dag finns ett 60-tal vingårdar att besöka och flera producenter har världsrykte. En av de mest kända är d’Arenberg.
År 1912 sålde Joseph Osborn sitt stall med tävlingshästar och för pengarna köpte han och sonen Francis ett stycke mark i McLaren Vale där de planterade sina första vinplantor. Joseph Osborn var en välkänd idrottsman och samhällsprofil i den unga nationen. Han kom från en strikt frikyrklig uppfostran och var absolutist – att producera eget vin var inte att tänka på. Druvorna såldes istället vidare till andra producenter. Det var först efter faderns död som Francis övertalades av sin svärson att själv börja producera vin. I dag drivs d’Arenberg av Chester Osborne i fjärde generationen. Familjen räknas till en av de främsta vinfamiljerna i Australien, mångfaldigt prisbelönad och särskilt hyllad för sina ekologiska viner.
Grenache är den stora blå druvan i södra Rhône-dalen där den ofta används i blandningar. I Châteauneuf-du-Pape är grenache den viktigaste av de tillåtna druvsorterna. I Australien ger grenache smakrika och fruktiga viner. Den mytomspunna Shirazdruvan har sitt andra hemland i Australien där den är den mest odlade blå druvan. I Australien ger shiraz bäriga och fylliga viner med mycket frukt och mörk färg. Mourvèdre är en värmeälskande druva som främst odlas i Spanien och södra Frankrike. Mourvèdre ger sträva och lagringståliga viner med toner av katrinplommon, kryddor och örter.
Druvorna till The Bonsai Vine har buskodlats på torr och karg mark där berget bitvis går i dagen. För att kunna växa under sådana omständigheter måste vinbuskarna beskäras för hand. Trots sin höga ålder är vinplantorna mycket små och har ett växtsätt som påminner om bonsaiträd.
Till The Bonsai Vine har druvorna pressats försiktigt i små omgångar och har sedan fått jäsa i stora öppna jäskar. Varje omgång har hållits separerad tills den slutliga blandningen. Efter två tredjedelar av jästiden har vinet fottrampats på traditionellt vis för att därefter få avsluta sin jäsning, tillsammans med sin fällning, på fat av fransk och amerikansk ek. Vinet har varken klarnats eller filtrerats i samband med buteljeringen.
Alkoholhalt: 14,5 %
Förslutning: Skruvkork
Druvor: 48 % grenache, 46 % shiraz, 6 % Mourvèdre
Restsocker: 1,9g/L
Lagring: franska och amerikanska ekfat i minst 12 månader
Klimat: starkt påverkat av havet, sval skördeperiod, senare år mycket varma
Distrikt: McLaren Vale
Odling: ekologisk ej certifierad
Jordmån: mager och torr sandjord
Jäsning: rostfria öppna ståltankar
Lagringspotential: kan lagras minst tio år
Vinmakare: Chester Osborn och Jack Walton
d’Arenberg är en av Australiens ”First Families of Wines”. Företaget drivs i fjärde generationen. Grundaren Joseph Osborn var en på sin tid färgstark personlighet inom det unga australiensiska samhället. Han var en framgångsrik idrottsman som var med och grundade Australiens första fotbollslag och blev en skicklig hästkapplöpare. 1912 planterade han sina första viner. Han var förvisso absolutist och drack aldrig vin…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.