Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
The Dead Arm är ett klassiskt McLaren Vale-vin med fyllig kryddighet, frukt och mustiga, dova, jordnära toner, som aska, tobak och rostade fat. Det är ett årgångsvin med en perfekt balans mellan syra och tanniner som följs åt av en mängd koncentrerade smaker; plommon, lakrits, kaffe, mörk choklad, björnbär och svarta vinbär. Det är lätt att tro att The Dead Arm är färdigt redan nu. Det är absolut förstklassigt, men lagringspotentialen på flaska är enorm. Vinet kommer att fortsätta utvecklas under minst 20 år. Mognaden på flaska medför att ännu fler fruktiga smaker utvecklas och att koncentrationen växer. The Dead Arm bör lagras vid 10–15 grader, under konstant temperatur fritt från direkt solljus.
The Dead Arm är en fyllig australisk shiraz som går hand i hand med många kraftfulla smaker. Det är ett klockrent köttvin. Prova det exempelvis till grillade burgare, entrecote eller ett rosastekt lamm med färska örter. Det går även mycket bra till medelhavsköket, paella, pizza, mustiga och kryddiga tomat- och bönsoppor, och inte minst till risotto med svamp och tryffel. Till ostbrickan är det alldeles förträffligt och ett perfekt sällskap till allt från mild herrgård till kraftig Roquefort. Bör serveras rumstempererat, runt 18 grader.
Ursprung: Australien, South Australia, McLaren Vale
Skörd: 6 mars – 8 april
Lagring: Eklagrad 18 månader
Vinmakare: Chester Osborn, Jack Walton
Restsocker: 1,5 gram/liter
Syrahalt: 7,0 g/liter
pH-värden 3,50
Dead Arm är en sjukdom som orsakas av ett svampangrepp som slumpvis uppträder i vingårdar över hela världen. Ofta drabbas några grenar eller en hel sida av vinstocken som långsamt blir till död ved. Den drabbade sidan blir livlös och spröd, medan druvorna på den motsatta sidan ger låg avkastning, men utvecklar druvor med en fantastisk intensitet.
Druvorna till The Dead Arm kommer från drabbade vinstockar. I små omgångar krossas druvorna och musten får jäsa i öppna jäskar. Två tredjedelar in i jäsningen fotrampas vinet, korgpressas sedan och förs över till både nya och franska ekbarricker. När fatjäsningen fullbordats får vinet vila på sin fällning och tappas därefter på flaska utan filtrering.
Australien har många vinregioner, eller zoner, som i sin tur är indelade i flera distrikt. South Australia är det klart största. Härifrån kommer nästan hälften av allt vin som produceras i landet. Ett av de främsta områdena i South Australia är McLaren Vale.
McLaren Vale ligger på sydostkusten nära hamnstaden Adelaide. Det behagliga klimatet lockade tidigt nybyggare att slå sig ner i McLaren-dalen. De första kända vinodlingarna är från 1830-talet, men vinodlingen är troligen äldre än så. I dag finns ett 60-tal vingårdar att besöka och flera producenter har världsrykte. En av de mest kända är d’Arenberg.
I början av 1900-talet valde den djupt religiöse Joseph Osborn att sälja sina tävlingshästar. Han tyckte inte att sådan verksamhet var förenad med sin tro. För pengarna köpte han och sonen Francis ett stycke mark i McLaren Vale där de planterade sina första vinplantor. Joseph Osborn var på sin tid en välkänd idrottsman och en profil i det unga australiska samhällslivet. Han kom från en strikt frikyrklig familj och var absolutist – att producera eget vin var inte att tänka på. Däremot kunde man sälja druvor till andra producenter. Först efter faderns och Francis hustrus död övertalades Francis att börja producera eget vin. Resten är australisk vinhistoria. I dag drivs d’Arenberg i fjärde generationen av Chester Osborne. Familjen räknas till en av de främsta vinfamiljerna i Australien, mångfaldigt prisbelönad och särskilt hyllade för sina ekologiska viner.
d’Arenberg är en av Australiens ”First Families of Wines”. Företaget drivs i fjärde generationen. Grundaren Joseph Osborn var en på sin tid färgstark personlighet inom det unga australiensiska samhället. Han var en framgångsrik idrottsman som var med och grundade Australiens första fotbollslag och blev en skicklig hästkapplöpare. 1912 planterade han sina första viner. Han var förvisso absolutist och drack aldrig vin…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.