en flaska dead arm shiraz

d’Arenberg The Dead Arm Shiraz 2018

Smakbeskrivning

The Dead Arm är ett klassiskt McLaren Vale-vin med fyllig kryddighet, frukt och mustiga, dova, jordnära toner, som aska, tobak och rostade fat. Det är ett årgångsvin med en perfekt balans mellan syra och tanniner som följs åt av en mängd koncentrerade smaker; plommon, lakrits, kaffe, mörk choklad, björnbär och svarta vinbär. Det är lätt att tro att The Dead Arm är färdigt redan nu. Det är absolut förstklassigt, men lagringspotentialen på flaska är enorm. Vinet kommer att fortsätta utvecklas under minst 20 år. Mognaden på flaska medför att ännu fler fruktiga smaker utvecklas och att koncentrationen växer. The Dead Arm bör lagras vid 10–15 grader, under konstant temperatur fritt från direkt solljus.

Passar till

The Dead Arm är en fyllig australisk shiraz som går hand i hand med många kraftfulla smaker. Det är ett klockrent köttvin. Prova det exempelvis till grillade burgare, entrecote eller ett rosastekt lamm med färska örter. Det går även mycket bra till medelhavsköket, paella, pizza, mustiga och kryddiga tomat- och bönsoppor, och inte minst till risotto med svamp och tryffel. Till ostbrickan är det alldeles förträffligt och ett perfekt sällskap till allt från mild herrgård till kraftig Roquefort. Bör serveras rumstempererat, runt 18 grader.

Vinfakta

Ursprung: Australien, South Australia, McLaren Vale
Skörd: 6 mars – 8 april
Lagring: Eklagrad 18 månader
Vinmakare: Chester Osborn, Jack Walton
Restsocker: 1,5 gram/liter
Syrahalt: 7,0 g/liter
pH-värden 3,50

Gott att veta

Dead Arm är en sjukdom som orsakas av ett svampangrepp som slumpvis uppträder i vingårdar över hela världen. Ofta drabbas några grenar eller en hel sida av vinstocken som långsamt blir till död ved. Den drabbade sidan blir livlös och spröd, medan druvorna på den motsatta sidan ger låg avkastning, men utvecklar druvor med en fantastisk intensitet.

Druvorna till The Dead Arm kommer från drabbade vinstockar. I små omgångar krossas druvorna och musten får jäsa i öppna jäskar. Två tredjedelar in i jäsningen fotrampas vinet, korgpressas sedan och förs över till både nya och franska ekbarricker. När fatjäsningen fullbordats får vinet vila på sin fällning och tappas därefter på flaska utan filtrering.

Australien har många vinregioner, eller zoner, som i sin tur är indelade i flera distrikt. South Australia är det klart största. Härifrån kommer nästan hälften av allt vin som produceras i landet. Ett av de främsta områdena i South Australia är McLaren Vale.

McLaren Vale ligger på sydostkusten nära hamnstaden Adelaide. Det behagliga klimatet lockade tidigt nybyggare att slå sig ner i McLaren-dalen. De första kända vinodlingarna är från 1830-talet, men vinodlingen är troligen äldre än så. I dag finns ett 60-tal vingårdar att besöka och flera producenter har världsrykte. En av de mest kända är d’Arenberg.

d’Arenberg

I början av 1900-talet valde den djupt religiöse Joseph Osborn att sälja sina tävlingshästar. Han tyckte inte att sådan verksamhet var förenad med sin tro. För pengarna köpte han och sonen Francis ett stycke mark i McLaren Vale där de planterade sina första vinplantor. Joseph Osborn var på sin tid en välkänd idrottsman och en profil i det unga australiska samhällslivet. Han kom från en strikt frikyrklig familj och var absolutist – att producera eget vin var inte att tänka på. Däremot kunde man sälja druvor till andra producenter. Först efter faderns och Francis hustrus död övertalades Francis att börja producera eget vin. Resten är australisk vinhistoria. I dag drivs d’Arenberg i fjärde generationen av Chester Osborne. Familjen räknas till en av de främsta vinfamiljerna i Australien, mångfaldigt prisbelönad och särskilt hyllade för sina ekologiska viner.

  • Francis Osborns hustru hette Helena d’Arenberg, därav namnet
  • De flesta av d’Arenbergs viner har ett adelsmärke, ett rött ordensband korsar etiketten
  • d’Arenbergs viner är kända för sina humoristiska namn som ofta anknyter till något kännetecknade i vingården
  • På senare år har McLaren Vale drabbats av mycket höga temperaturer, vilket minskat skördarna, men ökat kvaliteten
  • Som naturlig gödsling och biologisk ogräsbekämpning betar 200 får i vingårdarna under vintermånaderna
  • d’Arenberg producerar många vintyper, från klassiska australiska stilar till rent experimentella
  • Närheten till storstaden Adelaide medför en omfattande besöksverksamhet med bland annat uppstigningar i egen helikopter och en prisbelönt topprestaurang framröstad till Australiens bästa ”restaurant i winery”
Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

bild på shester vinmakaren

d’Arenberg är en av Australiens ”First Families of Wines”. Företaget drivs i fjärde generationen. Grundaren Joseph Osborn var en på sin tid färgstark personlighet inom det unga australiensiska samhället. Han var en framgångsrik idrottsman som var med och grundade Australiens första fotbollslag och blev en skicklig hästkapplöpare. 1912 planterade han sina första viner. Han var förvisso absolutist och drack aldrig vin…

stump jump från darenberg vitt vin

d’Arenberg The Stump Jump White 2021 (Au)

Mycket aromatisk med massor av vita blommor, kaprifol och mogna päron. I smaken kommer tropiska frukter med lager av...
Pris: 119:- (75 cl)
hermit crab d'arenberg vitt vin

d’Arenberg The Hermit Crab Viognier Marsanne 2020 (Au)

The Hermit Crab har en lätt gyllene färg. Vinet är friskt och aromatiskt med tydliga inslag av apelsinskal, citrus...
Pris: 129:- (75 cl)

Inspiration

allt om vinlandet australien

Om vinlandet Australien

skylt i vingård med texten shiraz

Syrah och shiraz – legendarisk druva med många myter

Relaterade viner

BIB bag in box rödvin Castano Monastrell
Ekologisk

Castaño Organic Monastrell 2021 (Sp)

Mörk, röd färg. Ung, fruktig doft med inslag av mörka bär och örtkryddor. Fyllig, fruktig smak med balanserad...
Pris: 219:- (300 cl)
Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2016 Parallèle 45
Ekologisk

Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2020 Parallèle 45 (Fr)

Medelfylligt vin med kryddig smak av mörka bär, peppar och lakrits. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter...
Pris: 129:- (75 cl)
en flaska luna di mezzanotte barbera

Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba DOC 2020 (Pi)

Luna di Mezzanotte är gjort på 100 % barbera. Det har en ungdomlig stil med en markerad och bärig doft. I smaken...
Pris: 139:- (75 cl)
en flaska barolo

Luna di Mezzanotte Barolo DOCG 2018 (Pi)

Luna di Mezzanotte Barolo är gjort på 100 % Nebbiolo. Det har en granatäppelröd färg med inslag av purpur. Stilen...
Pris: 189:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close