Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
The Laughing Magpie är en shiraz-blandning med ett litet inslag av den gröna druvan viognier. Doften möter med mörka shiraztoner; plommon, mullbär, svarta oliver, cederträ och mörk choklad. I smaken får frukten sällskap av lakrits, torkade fikon, boysenbär och svarta vinbär. Eftersmaken är sammetslen och bärig. The Laughing Magpie kan lagras under mycket lång tid.
The Laughing Magpie är ett vin som passar alla från den mest besjälade vinkonnässör till den som vill ha ett rejält kvalitetsvin att dricka vid sin barbecue. Det är ett smakrikt och mustigt vin som kräver mat därefter. Perfekt till grillat kött, lamm och rustika rätter med mycket smak. Prova det till en enkel pasta med färskriven tryffel och olivolja, till vildsvins- och hjortkött eller grillad kyckling. Bör serveras rumstempererat, runt 18 grader.
Vinodlingen i Australien är mycket gammal. Landet brukar räknas till den nya vinvärlden trots att det snart är 250 år sedan den brittiske guvernören Arthur Philips planterade de första vinrankorna i sin trädgård på östkusten. Australien har många vinregioner, eller zoner, som i sin tur är indelade i flera distrikt. South Australia är det klart största. Härifrån kommer nästan hälften av allt vin som produceras i landet. Ett av de främsta områdena i South Australia är McLaren Vale.
McLaren Vale ligger på sydostkusten, nära berömda Kangaroo Island och hamnstaden Adelaide. Det behagliga medelhavsklimatet lockade tidigt nybyggare att slå sig ner i McLaren-dalen. De första kända vinodlingarna är från 1830-talet, men troligen är vinodlingen äldre än så. I dag finns ett 60-tal vingårdar att besöka och flera producenter har världsrykte. En av de mest kända är d’Arenberg.
År 1912 sålde Joseph Osborn sitt stall med tävlingshästar och för pengarna köpte han och sonen Francis ett stycke mark i McLaren Vale där de planterade sina första vinplantor. Joseph Osborn var en välkänd idrottsman och samhällsprofil i den unga nationen. Han kom från en strikt frikyrklig uppfostran och var absolutist – att producera eget vin var inte att tänka på. Druvorna såldes istället vidare till andra producenter. Det var först efter faderns död som Francis övertalades av sin svärson att själv börja producera vin. I dag drivs d’Arenberg av Chester Osborne i fjärde generationen. Familjen räknas till en av de främsta vinfamiljerna i Australien, mångfaldigt prisbelönad och särskilt hyllad för sina ekologiska viner.
Australien brukar beskrivas som shiraz-druvans andra hemland och shiraz är den mest odlade blå druvan på kontinenten. Shiraz har förts ut i världen från Rhônedalen där den omgärdas av många berättelser. Modern dna-forskning har dock visat att shiraz har korsats fram just i Rhône. Beroende på var shiraz odlas har druvan olika namn och stilar. Syrah i Frankrike och shiraz i nya världen. Det är dock en sanning med modifikation. Numera kallas viner i den australiensiska blommiga och fruktiga stilen oftare shiraz, medan viner i den strävare franska stilen för syrah. Viognier har också sitt ursprung i Rhône. Det är en annorlunda druva som skiljer sig från andra välkända gröna druvor och ger blommiga smaker av persika, päron och jasmin. I norra Rhône blandas den ofta med just shiraz och ger då viner med djupare färg och violtoner.
Kookaburran är en australiensisk nationalfågel känd för sitt skrattande läte. Chester Osborns unga döttrar kallade dem för skrattade skator. Skatans svarta fjäderdräkt med vita inslag inspirerade d’Arenberg till namnet på sin första blandning med ”svart” shiraz och ”vit” viognier.
2016 var ett år av en torr sommar med värmeböljor, regnet kom innan skörden och hjälpte till att minska mognaden så både de blå och gröna druvorna utvecklades på ett fantastiskt sätt detta år. Till The Laughing Magpie har druvorna pressats försiktigt i små omgångar och har sedan fått jäsa i stora öppna jäskar. De båda druvsorterna har fått jäsa tillsammans. Efter två tredjedelar av jästiden har vinet fottrampats på traditionellt vis för att därefter få avsluta sin jäsning, tillsammans med sin fällning, på fat av fransk eller amerikansk ek. Vinet har varken klarnats eller filtrerats i samband med buteljeringen.
Förslutning: Skruvkork
Druvsort: 94 % shiraz, 6 % viognier
Restsocker: 0,12 g/100 ml
Lagring: Franska och amerikanska ekfat i minst 10 månader
Klimat: Starkt påverkat av havet, sval skördeperiod, senare år mycket varma
Odling: ekologisk ej certifierad
Jordmån: Kalkrik och sandig
Jäsning: Rostfria öppna ståltankar
Lagringspotential: kan lagras minst tio år
Vinmakare: Chester Osborn och Jack Walton
d’Arenberg är en av Australiens ”First Families of Wines”. Företaget drivs i fjärde generationen. Grundaren Joseph Osborn var en på sin tid färgstark personlighet inom det unga australiensiska samhället. Han var en framgångsrik idrottsman som var med och grundade Australiens första fotbollslag och blev en skicklig hästkapplöpare. 1912 planterade han sina första viner. Han var förvisso absolutist och drack aldrig vin…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.