Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
The Love Grass är ett komplext, mörkt, kryddigt och fruktigt vin med örtiga inslag. Smaken är rund och delikat med röda vinbär, mullbär och plommon. Vinet har gott om tanniner, som ändå inte tar överhanden utan bidrar till ett utsökt och lättdrucket shirazvin.
The Love Grass utsågs 2015 till ”Best Beef Wine” och har fått flera andra internationella utmärkelser. Även årgång 2018 är ett förträffligt köttvin som passar till entrecote, oxfilé och grillat nötkött av alla slag. Det går också utmärkt till pastarätter och mustiga köttgrytor med kraftiga smaker. The Love Grass står upp emot lagrade ostar och många kryddiga smaker. Perfekt till halstrad tonfisk, grillad lax och pizza. Vinet är färdigt att drickas, men utvecklas under minst tio års lagring. Bör serveras vid cirka 16–18 grader.
Vinodlingen i Australien är mycket gammal. Landet brukar räknas till den nya vinvärlden trots att det snart är 250 år sedan då den förste brittiske guvernören Arthur Philips planterade de första vinrankorna i sin trädgård på östkusten. Australien har många vinregioner, eller zoner, som i sin tur är indelade i flera distrikt. South Australia är det klart största. Härifrån kommer nästan hälften av allt vin som produceras i landet. Ett av de främsta områdena i South Australia är McLaren Vale.
McLaren Vale ligger på sydostkusten, nära den berömda Kangaroo Island och hamnstaden Adelaide. Det behagliga medelhavsklimatet lockade tidigt nybyggare att slå sig ner i McLaren-dalen. De första kända vinodlingarna är från 1830-talet, men troligen är vinodlingen äldre än så. I dag finns ett 60-tal vingårdar att besöka och flera producenter har världsrykte. En av de mest kända är d’Arenberg.
År 1912 sålde Joseph Osborn sitt stall med tävlingshästar och för pengarna köpte han och sonen Francis ett stycke mark i McLaren Vale där de planterade sina första vinplantor. Joseph Osborn var en välkänd idrottsman och samhällsprofil i den unga nationen. Han kom från en strikt frikyrklig uppfostran och var absolutist – att producera eget vin var inte att tänka på. Druvorna såldes istället vidare till andra producenter. Det var först efter faderns död som Francis övertalades av sin svärson att själv börja tillverka vin. I dag drivs d’Arenberg av Chester Osborn i fjärde generationen. Familjen räknas till en av de främsta vinfamiljerna i Australien, mångfaldigt prisbelönad och särskilt hyllade för sina ekologiska viner.
Shiraz är den av de stora druvsorterna som har den mest mytomspunna historien. Druvan sägs bland annat ha sitt ursprung i den persiska staden Shiraz. En seglivad tradition berättar att det var korsfararen Gaspard de Sterimberg som tog med sig shirazdruvor hem till Rhônedalen på 1200-talet. Andra legender hävdar att druvan har egyptiskt ursprung och att det var romerska legionärer som tog shirazdruvorna till Frankrike. Modern DNA-forskning har dock visat att shiraz har sitt ursprung i Rhône där den korsats fram av druvsorterna durez och mondeuse. Rhônedalen är shirazdruvans hemvist, men även Australien har blivit ett andra hemland för Shiraz. Beroende på var i världen Shiraz odlas, och alltmer vilken stil vinet har, kallas den omväxlande Shiraz och Syrah. I Australien ger shiraz bäriga och fylliga viner med mycket frukt och mörk färg.
d’Arenbergs viner har ofta annorlunda och humoristiska namn som berättar en historia. Lovegrass är en växt som ingår i kärleksgrässläktet, den förekommer sällsynt i Sverige, på torra och sandiga hedmarker. I McLaren Vale växer den vilt och de taggiga blommorna fastnar på kläderna på personalen som arbetar i vingårdarna. The Love Grass gör på samma sätt som blommorna. Fastnar och biter sig kvar, fast i minnet.
The Love Grass görs av 92 procent shiraz med små tillsatser av cabernet sauvignon, merlot, grenache, petit verdot, tempranillo och pinot noir. De exakta proportionerna varierar för de olika årgångarna. Vinifieringen sker i små omgångar, druvorna korgpressas försiktigt och får jäsa i öppna jästankar. Efter två tredjedelar av jäsningen fottrampas vinet på traditionellt sätt. Efter jäsningen lagras vinet på franska ekfat under 18 månader.
Förslutning: Skruvkork
Druvsort: 92 % shiraz, med 8 % mix av blå druvor
Restsocker: 1g/L
Klimat: Starkt påverkat av havet, sval skördeperiod, senare år mycket varma
Skörd: 15 februari – 6 april
Jordmån: Sandig och torr kalkjord
Jäsning: Rostfria ståltankar
Fatlagring: 18 månader
Restsocker: 1,0 g/l
pH värde: 3,44
Lagring: kan lagras minst tio år
Vinmakare: Chester Osborn och Jack Watson
d’Arenberg är en av Australiens ”First Families of Wines”. Företaget drivs i fjärde generationen. Grundaren Joseph Osborn var en på sin tid färgstark personlighet inom det unga australiensiska samhället. Han var en framgångsrik idrottsman som var med och grundade Australiens första fotbollslag och blev en skicklig hästkapplöpare. 1912 planterade han sina första viner. Han var förvisso absolutist och drack aldrig vin…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.