en vinflaska love grass

d’Arenberg The Love Grass Shiraz 2019 organic

Smakbeskrivning

The Love Grass är ett komplext, mörkt, kryddigt och fruktigt vin med örtiga inslag. Smaken är rund och delikat med röda vinbär, mullbär och plommon. Vinet har gott om tanniner, som ändå inte tar överhanden utan bidrar till ett utsökt och lättdrucket shirazvin.

The Love Grass utsågs 2015 till ”Best Beef Wine” och har fått flera andra internationella utmärkelser. Även årgång 2018 är ett förträffligt köttvin som passar till entrecote, oxfilé och grillat nötkött av alla slag. Det går också utmärkt till pastarätter och mustiga köttgrytor med kraftiga smaker. The Love Grass står upp emot lagrade ostar och många kryddiga smaker. Perfekt till halstrad tonfisk, grillad lax och pizza. Vinet är färdigt att drickas, men utvecklas under minst tio års lagring. Bör serveras vid cirka 16–18 grader.

Området

Vinodlingen i Australien är mycket gammal. Landet brukar räknas till den nya vinvärlden trots att det snart är 250 år sedan då den förste brittiske guvernören Arthur Philips planterade de första vinrankorna i sin trädgård på östkusten. Australien har många vinregioner, eller zoner, som i sin tur är indelade i flera distrikt. South Australia är det klart största. Härifrån kommer nästan hälften av allt vin som produceras i landet. Ett av de främsta områdena i South Australia är McLaren Vale.

McLaren Vale ligger på sydostkusten, nära den berömda Kangaroo Island och hamnstaden Adelaide. Det behagliga medelhavsklimatet lockade tidigt nybyggare att slå sig ner i McLaren-dalen. De första kända vinodlingarna är från 1830-talet, men troligen är vinodlingen äldre än så. I dag finns ett 60-tal vingårdar att besöka och flera producenter har världsrykte. En av de mest kända är d’Arenberg.

d’Arenberg

År 1912 sålde Joseph Osborn sitt stall med tävlingshästar och för pengarna köpte han och sonen Francis ett stycke mark i McLaren Vale där de planterade sina första vinplantor. Joseph Osborn var en välkänd idrottsman och samhällsprofil i den unga nationen. Han kom från en strikt frikyrklig uppfostran och var absolutist – att producera eget vin var inte att tänka på. Druvorna såldes istället vidare till andra producenter. Det var först efter faderns död som Francis övertalades av sin svärson att själv börja tillverka vin. I dag drivs d’Arenberg av Chester Osborn i fjärde generationen. Familjen räknas till en av de främsta vinfamiljerna i Australien, mångfaldigt prisbelönad och särskilt hyllade för sina ekologiska viner.

  • Namnet d’Arenberg tog man efter Francis Osborns hustru Helena d’Arenberg
  • De flesta av d’Arenbergs viner har ett adelsmärke, ett rött ordensband korsar etiketten
  • På senare år har McLaren Vale drabbats av mycket höga temperaturer, vilken minskat skördarna, men ökat kvaliteten
  • Som naturlig gödsling och biologisk ogräsbekämpning betar 200 får i vingårdarna under vintermånaderna
  • d’Arenberg har en omfattande besöksverksamhet med bland annat uppstigningar i egen helikopter och en prisbelönt topprestaurang framröstad till Australiens bästa ”restaurant in winery”

Shiraz

Shiraz är den av de stora druvsorterna som har den mest mytomspunna historien. Druvan sägs bland annat ha sitt ursprung i den persiska staden Shiraz. En seglivad tradition berättar att det var korsfararen Gaspard de Sterimberg som tog med sig shirazdruvor hem till Rhônedalen på 1200-talet. Andra legender hävdar att druvan har egyptiskt ursprung och att det var romerska legionärer som tog shirazdruvorna till Frankrike. Modern DNA-forskning har dock visat att shiraz har sitt ursprung i Rhône där den korsats fram av druvsorterna durez och mondeuse. Rhônedalen är shirazdruvans hemvist, men även Australien har blivit ett andra hemland för Shiraz. Beroende på var i världen Shiraz odlas, och alltmer vilken stil vinet har, kallas den omväxlande Shiraz och Syrah. I Australien ger shiraz bäriga och fylliga viner med mycket frukt och mörk färg.

The Love Grass

d’Arenbergs viner har ofta annorlunda och humoristiska namn som berättar en historia. Lovegrass är en växt som ingår i kärleksgrässläktet, den förekommer sällsynt i Sverige, på torra och sandiga hedmarker. I McLaren Vale växer den vilt och de taggiga blommorna fastnar på kläderna på personalen som arbetar i vingårdarna. The Love Grass gör på samma sätt som blommorna. Fastnar och biter sig kvar, fast i minnet.

The Love Grass görs av 92 procent shiraz med små tillsatser av cabernet sauvignon, merlot, grenache, petit verdot, tempranillo och pinot noir. De exakta proportionerna varierar för de olika årgångarna. Vinifieringen sker i små omgångar, druvorna korgpressas försiktigt och får jäsa i öppna jästankar. Efter två tredjedelar av jäsningen fottrampas vinet på traditionellt sätt. Efter jäsningen lagras vinet på franska ekfat under 18 månader.

Fakta

Förslutning: Skruvkork
Druvsort: 92 % shiraz, med 8 % mix av blå druvor
Restsocker: 1g/L
Klimat: Starkt påverkat av havet, sval skördeperiod, senare år mycket varma
Skörd: 15 februari – 6 april
Jordmån: Sandig och torr kalkjord
Jäsning: Rostfria ståltankar
Fatlagring: 18 månader
Restsocker: 1,0 g/l
pH värde: 3,44
Lagring: kan lagras minst tio år
Vinmakare: Chester Osborn och Jack Watson

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

bild på shester vinmakaren

d’Arenberg är en av Australiens ”First Families of Wines”. Företaget drivs i fjärde generationen. Grundaren Joseph Osborn var en på sin tid färgstark personlighet inom det unga australiensiska samhället. Han var en framgångsrik idrottsman som var med och grundade Australiens första fotbollslag och blev en skicklig hästkapplöpare. 1912 planterade han sina första viner. Han var förvisso absolutist och drack aldrig vin…

en flaska dead arm shiraz
Nyhet

d’Arenberg The Dead Arm Shiraz 2018 (Au)

The Dead Arm är ett klassiskt McLaren Vale-vin med fyllig kryddighet, frukt och mustiga, dova, jordnära toner, som...
Pris: 359:- (75 cl)
stump jump från darenberg vitt vin

d’Arenberg The Stump Jump White 2021 (Au)

Mycket aromatisk med massor av vita blommor, kaprifol och mogna päron. I smaken kommer tropiska frukter med lager av...
Pris: 121:- (75 cl)

Inspiration

allt om vinlandet australien

Om vinlandet Australien

Grillad entrecôte och blomkål med tryffelbearnaise

Grillad entrecôte och blomkål med tryffelbearnaise

Relaterade viner

BIB bag in box rödvin Castano Monastrell
Ekologisk

Castaño Organic Monastrell 2020 (Sp)

Mörk, röd färg. Ung, fruktig doft med inslag av mörka bär och örtkryddor. Fyllig, fruktig smak med balanserad...
Pris: 214:- (300 cl)
Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2016 Parallèle 45
Ekologisk

Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2020 Parallèle 45 (Fr)

Medelfylligt vin med kryddig smak av mörka bär, peppar och lakrits. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter...
Pris: 126:- (75 cl)
en flaska luna di mezzanotte barbera

Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba DOC 2020 (It)

Luna di Mezzanotte är gjort på 100 % barbera. Det har en ungdomlig stil med en markerad och bärig doft. I smaken...
Pris: 131:- (75 cl)
en flaska barolo

Luna di Mezzanotte Barolo DOCG 2018 (It)

Luna di Mezzanotte Barolo är gjort på 100 % Nebbiolo. Det har en granatäppelröd färg med inslag av purpur. Stilen...
Pris: 191:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close