Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Ett djuprött och mörkt vin med mycket plommon och svarta vinbär. Kraftfullt, med en spetsig lite ”vild” känsla. Smaken är örtig med lagerblad, salvia, mörka frukter, körsbär och lakrits. Eftersmaken är torr, hänger kvar länge och balanserar syra och kryddiga tanniner. Vinet utvecklas under lång tids lagring.
The Sticks and Stones är ett välbalanserat och elegant vin som passar till kryddiga kötträtter, mustiga grytor och långkok. Prova det till pulled pork, grillad kyckling och till tacobuffén. D’Arenberg rekommenderar vinet till lufttorkad skinka, fläskkött och vilt, och säger att det är ett perfekt val till känguru(?!). The Sticks and Stones är också ett utmärkt grillvin. Det går även bra till smakrika ostar. Bör serveras runt 18 grader.
Vinodlingen i Australien är mycket gammal. Landet brukar räknas till den nya vinvärlden trots att det snart är 250 år sedan den brittiske guvernören Arthur Philips planterade de första vinrankorna i sin trädgård på östkusten. Australien har många vinregioner, eller zoner, som i sin tur är indelade i flera distrikt. South Australia är det klart största. Härifrån kommer nästan hälften av allt vin som produceras i landet. Ett av de främsta områdena i South Australia är McLaren Vale.
McLaren Vale ligger på sydostkusten, nära berömda Kangaroo Island och hamnstaden Adelaide. Det behagliga medelhavsklimatet lockade tidigt nybyggare att slå sig ner i McLaren-dalen. De första kända vinodlingarna är från 1830-talet, men troligen är vinodlingen äldre än så. I dag finns ett 60-tal vingårdar att besöka och flera producenter har världsrykte. En av de mest kända är d’Arenberg.
År 1912 sålde Joseph Osborn sitt stall med tävlingshästar och för pengarna köpte han och sonen Francis ett stycke mark i McLaren Vale där de planterade sina första vinplantor. Joseph Osborn var en välkänd idrottsman och samhällsprofil i den unga nationen. Han kom från en strikt frikyrklig uppfostran och var absolutist – att producera eget vin var inte att tänka på. Druvorna såldes istället vidare till andra producenter. Det var först efter faderns död som Francis övertalades av sin svärson att själv börja producera vin. I dag drivs d’Arenberg av Chester Osborne i fjärde generationen. Familjen räknas till en av de främsta vinfamiljerna i Australien, mångfaldigt prisbelönad och särskilt hyllad för sina ekologiska viner.
The Sticks and Stones har blandats av Tempranillo och av de blå druvorna Grenache, Souzão och Tinta Cão. Tempranillo är Spaniens och i synnerhet Riojas stora druva. Tempranillo är en av få druvsorter vars ovanligt flikiga blad blir röda på hösten, då bjuds man på sagolikt färgsprakande och vackra vyer i vingårdarna. Unga tempranillo-viner är fruktiga och friska, medan äldre och eklagrade viner kan vara sträva och fullproppade med vanilj, läder, tobak och mörka toner. Souzão är en relativt ovanlig druva. Den har portugisiskt ursprung och används främst till portviner. Souzão ger viner med mörk färg, höga syror och tanniner. Tinta Cão är en tämligen okänd druva. Den används i huvudsak till portvin. Druvan ger små skördar, har tjockt skal och mognar sent. I blandningar bidrar den med en fräsch fruktighet.
Inspirationen till namnet kommer från en engelsk vaggvisa: ”sticks and stones may break my bones, but names will never hurt me”. Visan syftar till att trösta barn som blir retade och kallas för otrevliga saker. För d’Arenberg är betydelsen istället att deras lite galna och annorlunda namn aldrig kan skada vingårdarna, tvärtom, namnen har bidragit till att göra familjens viner världskända.
Till The Sticks and Stones har druvorna pressats försiktigt i små omgångar och har sedan fått jäsa var för sig i stora öppna jäskar. Varje omgång har hållits separerad tills den slutliga blandningen. Efter två tredjedelar av jästiden har vinet fottrampats på traditionellt vis för att därefter få avsluta sin jäsning, tillsammans med sin fällning, på fat av ny och gammal fransk ek. Vinet har varken klarnats eller filtrerats i samband med buteljeringen.
Förslutning: Skruvkork
Druvsort: 52% Tempranillo, 24% grenache, 24% Souzão och 6% Tinta Cão
Restsocker: 0,9g/L
Lagring: nya och gamla franska ekfat i minst 12 månader
Klimat: Starkt påverkat av havet, sval skördeperiod, senare år mycket varma
Odling: ekologisk ej certifierad
Jordmån: Kalkrik och sandig
Jäsning: Rostfria öppna ståltankar
Lagringspotential: kan lagras minst tio år
VInmakare: Chester Osborn och Jack Walton
d’Arenberg är en av Australiens ”First Families of Wines”. Företaget drivs i fjärde generationen. Grundaren Joseph Osborn var en på sin tid färgstark personlighet inom det unga australiensiska samhället. Han var en framgångsrik idrottsman som var med och grundade Australiens första fotbollslag och blev en skicklig hästkapplöpare. 1912 planterade han sina första viner. Han var förvisso absolutist och drack aldrig vin…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.