Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
The Stump Jump Red har en rubinröd purpurdjup färg. I doften märks främst hallon och toner av mörk choklad och kryddor. Den silkeslena munkänslan övergår i smaker av plommon, röda bär och en elegant avslutning med välbalanserade tanniner och en liten syra.
The Stump Jump Red är ett vin som står upp emot kryddiga rätter, mustiga köttgrytor och chili. Det är ett utmärkt grillvin och passar särskilt bra till grillade lammkotletter, tandoorirätter och halstrad tonfisk. Det är också bra till smakrika ostar och kraftigare pastarätter. Rekommenderad serveringstemperatur ca 17°C.
Även om druvorna som odlas i Australien har europeiskt ursprung så får de ofta en speciell karaktär och ett eget uttryck i solvärmen ”down under”. Australien är på många sätt en föregångare i världens vinindustri. Den europeiska traditionen vilar inte lika tung och man har alltid varit öppna att utveckla och anamma ny teknik för odling, skörd och framställning. En banbrytande uppfinning, som skulle få betydelse för hela världens jordbruk utvecklade bröderna Richard och Clarence Smith 1876 på sin gård i Ardrussan nordväst om Adelaide i södra Australien. Deras Stump Jump-plog kunde köras över stenar och stubbar utan att draghästen hindrades. Plogen skulle få en enorm betydelse när nya marker skulle brytas och vinstockar planteras.
D’Arenberg som är en av Australiens ledande vinproducenter har sina rötter i samma delstat som bröderna Smith och som en hyllning till uppfinnarna har de valt att kalla ett av sina viner för The Stump Jump. Familjen Osborn som driver det anrika familjeföretaget har en ”laid back” och humoristisk attityd, vilket ofta märks på deras viner. Etiketten till The Stump Jump är utformad som en synkarta eftersom en av uppfinnarbröderna hade dålig syn och ofta besökte ögonläkare. Dessutom menar de att det är en utmärkt nykterhetstest, kan man läsa etiketten på en armlängds avstånd kan man ta sig ett glas till.
Druvorna till The stump Jump Red kommer till största delen från mycket gamla buskviner, de har korgpressats och fått jäsa i öppna jäskar innan de lagrats på ekfat.
Druvsort: 60% grenache, 20% shiraz, 20% mourvèdre
Restsocker: 1,3g/L
Klimat: Starkt påverkat av havet, sval skördeperiod, senare år mycket varma
Land: Australien
Distrikt: McLaren Vale
Odling: ekologisk ej certifierad
Jordmån: Sandig kalkrik lerjord
Jäsning: Öppna jäskar
Lagring: Färdigt att drickas men vinner på några års lagring
Vinmakare: Chester Osborn och Jack Walton
Läs mer
d’Arenberg är en av Australiens ”First Families of Wines”. Företaget drivs i fjärde generationen. Grundaren Joseph Osborn var en på sin tid färgstark personlighet inom det unga australiensiska samhället. Han var en framgångsrik idrottsman som var med och grundade Australiens första fotbollslag och blev en skicklig hästkapplöpare. 1912 planterade han sina första viner. Han var förvisso absolutist och drack aldrig vin…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.