en flaska d'arnberg australiskt vin rött

d’Arenberg The Stump Jump Red Grenache Shiraz Mourvèdre 2017

Smakbeskrivning

The Stump Jump Red har en rubinröd purpurdjup färg. I doften märks främst hallon och toner av mörk choklad och kryddor. Den silkeslena munkänslan övergår i smaker av plommon, röda bär och en elegant avslutning med välbalanserade tanniner och en liten syra.

The Stump Jump Red är ett vin som står upp emot kryddiga rätter, mustiga köttgrytor och chili. Det är ett utmärkt grillvin och passar särskilt bra till grillade lammkotletter, tandoorirätter och halstrad tonfisk. Det är också bra till smakrika ostar och kraftigare pastarätter. Rekommenderad serveringstemperatur ca 17°C.

Om d’Arenberg och vinet

Även om druvorna som odlas i Australien har europeiskt ursprung så får de ofta en speciell karaktär och ett eget uttryck i solvärmen ”down under”. Australien är på många sätt en föregångare i världens vinindustri. Den europeiska traditionen vilar inte lika tung och man har alltid varit öppna att utveckla och anamma ny teknik för odling, skörd och framställning. En banbrytande uppfinning, som skulle få betydelse för hela världens jordbruk utvecklade bröderna Richard och Clarence Smith 1876 på sin gård i Ardrussan nordväst om Adelaide i södra Australien. Deras Stump Jump-plog kunde köras över stenar och stubbar utan att draghästen hindrades. Plogen skulle få en enorm betydelse när nya marker skulle brytas och vinstockar planteras.

D’Arenberg som är en av Australiens ledande vinproducenter har sina rötter i samma delstat som bröderna Smith och som en hyllning till uppfinnarna har de valt att kalla ett av sina viner för The Stump Jump. Familjen Osborn som driver det anrika familjeföretaget har en ”laid back” och humoristisk attityd, vilket ofta märks på deras viner. Etiketten till The Stump Jump är utformad som en synkarta eftersom en av uppfinnarbröderna hade dålig syn och ofta besökte ögonläkare. Dessutom menar de att det är en utmärkt nykterhetstest, kan man läsa etiketten på en armlängds avstånd kan man ta sig ett glas till.

Druvorna till The stump Jump Red kommer till största delen från mycket gamla buskviner, de har korgpressats och fått jäsa i öppna jäskar innan de lagrats på ekfat.

Fakta

Druvsort: 60% grenache, 20% shiraz, 20% mourvèdre
Restsocker: 1,3g/L
Klimat: Starkt påverkat av havet, sval skördeperiod, senare år mycket varma
Land: Australien
Distrikt: McLaren Vale
Odling: ekologisk ej certifierad
Jordmån: Sandig kalkrik lerjord
Jäsning: Öppna jäskar
Lagring: Färdigt att drickas men vinner på några års lagring
Vinmakare: Chester Osborn och Jack Walton

 

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

bild på shester vinmakaren

d’Arenberg är en av Australiens ”First Families of Wines”. Företaget drivs i fjärde generationen. Grundaren Joseph Osborn var en på sin tid färgstark personlighet inom det unga australiensiska samhället. Han var en framgångsrik idrottsman som var med och grundade Australiens första fotbollslag och blev en skicklig hästkapplöpare. 1912 planterade han sina första viner. Han var förvisso absolutist och drack aldrig vin…

stump jump från darenberg vitt vin

d’Arenberg The Stump Jump White 2021 (Au)

Mycket aromatisk med massor av vita blommor, kaprifol och mogna päron. I smaken kommer tropiska frukter med lager av...
Pris: 119:- (75 cl)
hermit crab d'arenberg vitt vin

d’Arenberg The Hermit Crab Viognier Marsanne 2020 (Au)

The Hermit Crab har en lätt gyllene färg. Vinet är friskt och aromatiskt med tydliga inslag av apelsinskal, citrus...
Pris: 129:- (75 cl)

Relaterade viner

BIB bag in box rödvin Castano Monastrell
Ekologisk

Castaño Organic Monastrell 2021 (Sp)

Mörk, röd färg. Ung, fruktig doft med inslag av mörka bär och örtkryddor. Fyllig, fruktig smak med balanserad...
Pris: 219:- (300 cl)
Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2016 Parallèle 45
Ekologisk

Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2020 Parallèle 45 (Fr)

Medelfylligt vin med kryddig smak av mörka bär, peppar och lakrits. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter...
Pris: 129:- (75 cl)
en flaska luna di mezzanotte barbera

Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba DOC 2020 (Pi)

Luna di Mezzanotte är gjort på 100 % barbera. Det har en ungdomlig stil med en markerad och bärig doft. I smaken...
Pris: 139:- (75 cl)
en flaska barolo

Luna di Mezzanotte Barolo DOCG 2018 (Pi)

Luna di Mezzanotte Barolo är gjort på 100 % Nebbiolo. Det har en granatäppelröd färg med inslag av purpur. Stilen...
Pris: 189:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close