Hej, ville bara kolla vilken årgång som är aktuell på detta vin, har köpt några flaskor av 2016 sedan ett bra tag tillbaka och undrar om/när 2017 väntas komma in på lager?
Medelstor, fruktig doft med inslag av svarta vinbär och mocka. Medelfylligt med en frisk syra och balanserad strävhet. Ett smakrikt fruktigt vin med fatkaraktär och med inslag av svarta vinbär och mocka. Lång eftersmak. Passar utmärkt till biff, gärna biffrad med kappa, klassiska maträtter på nöt eller vilt och gryta på lammkött. Serveras vid 16-18 C. Drickes nu men kan med fördel lagras 10-15 år.
”Kanonkop, where the big guns roar” Namnet Kanonkop kommer ursprungligen från ordet kopje som betyder höjd. Vingården ligger på den plats från vilken man under 1600-talet avfyrade kanonsalut för att varsko bönder boende runt Kapstaden att fartyg från Europa nalkades kusten för inventeringsstopp i staden. Bönderna lastade då sina kärror och for till Kapstaden för att sälja färsk frukt och grönsaker.
Kanonkops vingårdar ligger på de nedre slänterna av berget Simonsberg i den del av Stellenbosch som kallas “red wine bowl”. Kanonkops egendom består av 100 hektar vinstockar i ett ypperligt klimat för rödvinsframställning. Planteringarna sluttar åt sydväst, vilket är det mest eftertraktade väderstrecket här och jordmånen består av röd granit och lera. Egendomen sträcker sig mellan 60 och 120 meter över havet och påverkas av långa sommardagar och varmt inlandsklimat samtidigt som vingården kyls av svala vindar från False Bay. Merparten av årets regn kommer under vintern vilket förbättrar druvornas mognad och förenklar skördeprocessen.
Abrie Beeslar är en av vinvärldens mest lysande stjärnor. Från sin utsiktspost på berget Simonsberg i Stellenbosch utanför Kapstaden har han tagit hela världen med storm, så till den grad att han utsetts till ”The Best Winemaker in the World” hela tre gånger.
Abrie Beeslaar är Sydafrikas mest prisbelönta vinmakare. Trots sin ungdom (44 år) dignar hans troféskåp av utmärkelser från hela världen. Sedan 2002 lever och verkar han tillsammans med sin familj på Kanonkop Estate. Beeslaar är en av dem som gått i spetsen för den sydafrikanska vinindustrins remarkabla metamorfos. Vinproduktionen i Sydafrika underminerades under apartheidåren, den kvalitetsinriktade produktionen minskade och omvärldens handelshinder omöjliggjorde investeringar och utveckling. Under 1990-talet tog dock en ny generation vinmakare över. Välutbildade, entusiastiska och mycket skickliga inledde de en renässans för landets vinindustri som vi ännu inte sett toppen av.
Kanonkop Cabernet Sauvignon produceras från vinstockar med en medelålder på 20 år. Alkoholjäsningen genomförs i öppna betongkar där man varje dag manuellt pumpar runt druvresterna för att extrahera mycket frukt och tanniner till vinet. Vinifikation: vinet jästes i öppna betongkar vid 29 °C med manuell överpumpning varannan timma. Skalmaceration i fem dagar. Lagring: vinet har lagrats i 24 månader på 225 liter franska Nevers ekfat, 50% nya och 50% 2:a års ekfat.
Vinmakare: Abrie Beeslaar
Druvor: 100% Cabernet sauvignon
Klimat: 2016 var en kall, torr vinter med varma dagar under skörd
Vinstockar: 26 år gamla i genomsnitt
Jordmån: granit, hutton och clovelly
Skördeuttag: 4 ton/ha – 2750 liter/ha
Alkohol: 14,37%
pH: 3,4
Totalsyra: 5,9 gr/l
Socker: 2,6 gr/l
Hej, ville bara kolla vilken årgång som är aktuell på detta vin, har köpt några flaskor av 2016 sedan ett bra tag tillbaka och undrar om/när 2017 väntas komma in på lager?
Hej Jonas och tack för återkoppling förra gången. Det har ju gått ett tag sedan dess nu och såg att hemsidan nu blivit uppdaterad med 2017 så jag beställde ett par flaskor men fick 2016(?!) så jag misstänker att den blivit ytterligare försenad. Jag hade tänkte fråga även om Paul Sauer men såg ditt svar till en annan som undrade vad som hände med det ursprungliga lanseringsdatumet.
Namnet ”Kanonkop, where the big guns roar” Namnet Kanonkop kommer ursprungligen från ordet kopje som betyder höjd. Vingården ligger på den plats från vilken man under 1600-talet avfyrade kanonsalut för att varsko bönder boende runt Kapstaden att fartyg från Europa nalkades kusten för inventeringsstopp i staden. Bönderna lastade då sina kärror och for till Kapstaden för att sälja färsk frukt och grönsaker. Om Kanonkop…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.