Kanonkop Estate Cabernet Sauvignon 2013

Kanonkop Estate Cabernet Sauvignon 2017

Smakbeskrivning

Medelstor, fruktig doft med inslag av svarta vinbär och mocka. Medelfylligt med en frisk syra och balanserad strävhet. Ett smakrikt fruktigt vin med fatkaraktär och med inslag av svarta vinbär och mocka. Lång eftersmak. Passar utmärkt till biff, gärna biffrad med kappa, klassiska maträtter på nöt eller vilt och gryta på lammkött. Serveras vid 16-18 C. Drickes nu men kan med fördel lagras 10-15 år.

Kanonkop

”Kanonkop, where the big guns roar” Namnet Kanonkop kommer ursprungligen från ordet kopje som betyder höjd. Vingården ligger på den plats från vilken man under 1600-talet avfyrade kanonsalut för att varsko bönder boende runt Kapstaden att fartyg från Europa nalkades kusten för inventeringsstopp i staden. Bönderna lastade då sina kärror och for till Kapstaden för att sälja färsk frukt och grönsaker.

Kanonkops vingårdar ligger på de nedre slänterna av berget Simonsberg i den del av Stellenbosch som kallas “red wine bowl”. Kanonkops egendom består av 100 hektar vinstockar i ett ypperligt klimat för rödvinsframställning. Planteringarna sluttar åt sydväst, vilket är det mest eftertraktade väderstrecket här och jordmånen består av röd granit och lera. Egendomen sträcker sig mellan 60 och 120 meter över havet och påverkas av långa sommardagar och varmt inlandsklimat samtidigt som vingården kyls av svala vindar från False Bay. Merparten av årets regn kommer under vintern vilket förbättrar druvornas mognad och förenklar skördeprocessen.

Vinmakaren Abrie Beeslar

Abrie Beeslar är en av vinvärldens mest lysande stjärnor. Från sin utsiktspost på berget Simonsberg i Stellenbosch utanför Kapstaden har han tagit hela världen med storm, så till den grad att han utsetts till ”The Best Winemaker in the World” hela tre gånger.

Abrie Beeslaar är Sydafrikas mest prisbelönta vinmakare. Trots sin ungdom (44 år) dignar hans troféskåp av utmärkelser från hela världen. Sedan 2002 lever och verkar han tillsammans med sin familj på Kanonkop Estate. Beeslaar är en av dem som gått i spetsen för den sydafrikanska vinindustrins remarkabla metamorfos. Vinproduktionen i Sydafrika underminerades under apartheidåren, den kvalitetsinriktade produktionen minskade och omvärldens handelshinder omöjliggjorde investeringar och utveckling. Under 1990-talet tog dock en ny generation vinmakare över. Välutbildade, entusiastiska och mycket skickliga inledde de en renässans för landets vinindustri som vi ännu inte sett toppen av.

Vinet

Kanonkop Cabernet Sauvignon produceras från vinstockar med en medelålder på 20 år. Alkoholjäsningen genomförs i öppna betongkar där man varje dag manuellt pumpar runt druvresterna för att extrahera mycket frukt och tanniner till vinet. Vinifikation: vinet jästes i öppna betongkar vid 29 °C med manuell överpumpning varannan timma. Skalmaceration i fem dagar. Lagring: vinet har lagrats i 24 månader på 225 liter franska Nevers ekfat, 50% nya och 50% 2:a års ekfat.

Fakta

Vinmakare: Abrie Beeslaar
Druvor: 100% Cabernet sauvignon
Klimat: 2016 var en kall, torr vinter med varma dagar under skörd
Vinstockar: 26 år gamla i genomsnitt
Jordmån: granit, hutton och clovelly
Skördeuttag: 4 ton/ha – 2750 liter/ha
Alkohol: 14,37%
pH: 3,4
Totalsyra: 5,9 gr/l
Socker: 2,6 gr/l

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Hej, ville bara kolla vilken årgång som är aktuell på detta vin, har köpt några flaskor av 2016 sedan ett bra tag tillbaka och undrar om/när 2017 väntas komma in på lager?

Hej Rickard. Som det ser ut nu kommer 2017 att komma framåt sena hösten/vinter. /Jonas

Hej Jonas och tack för återkoppling förra gången. Det har ju gått ett tag sedan dess nu och såg att hemsidan nu blivit uppdaterad med 2017 så jag beställde ett par flaskor men fick 2016(?!) så jag misstänker att den blivit ytterligare försenad. Jag hade tänkte fråga även om Paul Sauer men såg ditt svar till en annan som undrade vad som hände med det ursprungliga lanseringsdatumet.

Kanonkop Winery

Kanonkop Wine Estate

Mer om producenten

Namnet ”Kanonkop, where the big guns roar” Namnet Kanonkop kommer ursprungligen från ordet kopje som betyder höjd. Vingården ligger på den plats från vilken man under 1600-talet avfyrade kanonsalut för att varsko bönder boende runt Kapstaden att fartyg från Europa nalkades kusten för inventeringsstopp i staden. Bönderna lastade då sina kärror och for till Kapstaden för att sälja färsk frukt och grönsaker. Om Kanonkop…

en flaska rose kanonkop

Kanonkop Kadette Rosé Pinotage 2021 (Sy)

En mjuk och fräsch rosé med tydliga och typiska inslag av skogsbär, hallon, jordgubbar och körsbär. Vinet har en...
Pris: 109:- (75 cl)
en flaska kadette kanonkop

Kanonkop Kadette Pinotage 2020 (St)

Doften är bärig, där finns mörka bär, plommon och skogsbär, men också inslag av vanilj och fat. Smaken är...
Pris: 139:- (75 cl)

Inspiration

stellenbosch sydafrika

Stellenbosch

ett bord fullt med grillad mat

Braai-grill på sydafrikanska

cabernet sauvignon vingård

Cabernet Sauvignon – allt om kungen i vingården

vinlandet sydafrika

Om vinlandet SYDAFRIKA

Relaterade viner

BIB bag in box rödvin Castano Monastrell
Ekologisk

Castaño Organic Monastrell 2021 (Sp)

Mörk, röd färg. Ung, fruktig doft med inslag av mörka bär och örtkryddor. Fyllig, fruktig smak med balanserad...
Pris: 219:- (300 cl)
Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2016 Parallèle 45
Ekologisk

Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2020 Parallèle 45 (Fr)

Medelfylligt vin med kryddig smak av mörka bär, peppar och lakrits. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter...
Pris: 129:- (75 cl)
en flaska luna di mezzanotte barbera

Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba DOC 2020 (Pi)

Luna di Mezzanotte är gjort på 100 % barbera. Det har en ungdomlig stil med en markerad och bärig doft. I smaken...
Pris: 139:- (75 cl)
en flaska barolo

Luna di Mezzanotte Barolo DOCG 2018 (Pi)

Luna di Mezzanotte Barolo är gjort på 100 % Nebbiolo. Det har en granatäppelröd färg med inslag av purpur. Stilen...
Pris: 189:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close