flaska vin flight of the jackass alheit

Alheit Flight of the Jackass Cinsault 2018

75 cl
159:-

Detta vin är tillfälligt slut

Smakbeskrivning

Vinet har en klar röd färg. Doften är fräsch och mycket fruktig av röda bär, körsbär, hallon och färska jordgubbar. Inslag av färska örter och rödbeta. Smaken är ung och med mjuka tanniner. Inslag av mineraler, röda bär och färska örter. Ett både insmickrande och utmanande vin.

Det är ett förträffligt och mångfacetterat drickvin. Chris Alheit beskriver det som ett vin som man ska ha trevligt med, utan att bry sig så mycket om ursprung och vad man äter till. Kort sagt ett vin som skrattar nördigheten i ansiktet, men som gör det i kraft av att vara mästerligt producerat. Cinsaultdruvan är lättdrucken, bärig och blommig vilket gör att vinet passar i mängder av sammanhang från grillen till fina middagen, ända till altanhänget med grannarna. Flight of the Jackass kan såväl lagras, tempereras som luftas, men som Alheit säger, drick och njut!

Alheit Vineyards

Den sydafrikanska demonproducenten Alheit Vineyards är en föregångare för ny generations vinmakare i Sydafrika. Det unga paret Alheit är närmast kultförklarade. Alheit Vineyards är baserad på Hemelrand, en vacker fäbodvall som ligger högt upp på Hemel & Aarde Ridge i Walker Bay. Denna bit mark tillhör Hans och Mary Anne Evenhuis och med dess stenbyggnader, olivlundar, lavendelfält och en mycket spännande vingård är Hemelrand en helt underbar och fantastik plats.

Chris och Suzaan Alheit har en närmast pedantisk syn på vinodling. Deras filosofi är att allt handlar om vingården snarare än vineriet eller blandningslaboratoriet. Därför samarbetar de med odlare som har små odlingar i topplägen. De gör ofta druvrena viner från en och samma vingård. De föredrar buskodlade gamla vinstockar vars rötter letat sig djupt ner i den ofta karga jorden i Capelands utmed Sydafrikas sydvästra kust och inland.

Cinsault

Flight of the Jackass är gjort på 100 % cinsault, vilket är ovanligt som endruvsvin. Det är uteslutande buskodlade druvor från obevattnade vingårdar och vinet är producerat med minsta möjliga mänskliga påverkan. I Sydafrika kallas cinsault också hermitage. Cinsault fick vara ena halvan i korsningen med pinot noir som gav nationaldruvan pinotage. Cinsault är mest känd som en blanddruva, särskilt i många franska roséviner, men på senare tid har druvan ”trendat” i Sydafrika. Den ökade populariteten beror bland annat på att cinsault är tacksam att odla, vädertålig och lätt att skörda. Cinsault ger ljusa rödviner och har en örtig lite parfymerad ton. Allra bäst blir cinsault när skördeuttaget är lågt. Därför lämpar sig druvan särskilt väl för torr lågavkastande buskodling.

Vinet

Druvorna som Alheit har använt till Flight of the Jackass kommer från vingårdar i Darling i Western Cape. De ligger alla kustnära och druvorna påverkas av både det svalkande havsklimatet och det torra heta sommarvädret i regionen. Flight of the Jackass är gjort för att vara ett vin utan krusiduller, ett vin som ska drickas för att vin är gott, för umgänge och för att det ibland kan vara tröttande med dividerade om druvtypiskhet och vingårdar hit och dit. Det är ett vin som talar för sig själv, från fantastiska lägen och fantastiska vingårdar.  Det räcker så.

  • 100% Cinsault
  • Flight of the Jackass får spontanjäsa på hela klasar på ekfat i 6 månader
  • Alheit gör oftast endruvsviner från namngivna, äldre buskodlade vingårdar
  • För att tydliggöra varje specifik vingårds egenskaper får druvorna spontanjäsa

 

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Hej Mats. Tyvärr fick vi inte några flaskor till denna vår. Vi hoppas på hösten eller 2024… /Jonas

chris och suzaan alheit

Alheit Vineyards

Mer om producenten

Chris och Suzaan Alheit driver Alheit Vineyards som man och hustru och som team. De har arbetat i den sydafrikanska vinindustrin, samt arbetat tillsammans i Napa Valley, Western Australia, St.Emilion i Frankrike, Clare Valley i South Australia, och Tysklands Mosel. Under sina resor har de även smakat sig igenom Nya Zeeland, Languedoc, Roussillon, Provence, norra och södra Rhône, och Kykladerna (Grekland). Deras äventyr och resor…

alheit monument vinflaska från sydafrika
Nyhet
Begränsad utgåva

Alheit Monument Sémillon 2021 (Sy)

Monument Sémillon har en djupt gyllene färg, med en tydlig och blommig doft med mandarin, bivax och torkade örter...
Pris: 539:- (75 cl)
hereafter here vinflaska från alheit
Begränsad utgåva

Alheit Herafter Here 2020 (Sy)

Herafter Here är en fyllig chenin blanc med stor kropp och blommiga toner av päron och gula frukter. Smaken är...
Pris: 229:- (75 cl)

Inspiration

Grillad kalv och zucchini med pastasallad ”caponata”

Grillad kalv och zucchini med pastasallad ”caponata”

ett bord fullt med grillad mat

Braai-grill på sydafrikanska

vinlandet sydafrika

Om vinlandet SYDAFRIKA

maträtten Bobotie på en tallrik

Bobotie – Sydafrikas nationalrätt

Relaterade viner

BIB bag in box rödvin Castano Monastrell
Ekologisk

Castaño Organic Monastrell 2020 (Sp)

Mörk, röd färg. Ung, fruktig doft med inslag av mörka bär och örtkryddor. Fyllig, fruktig smak med balanserad...
Pris: 214:- (300 cl)
Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2016 Parallèle 45
Ekologisk

Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2020 Parallèle 45 (Fr)

Medelfylligt vin med kryddig smak av mörka bär, peppar och lakrits. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter...
Pris: 126:- (75 cl)
en flaska luna di mezzanotte barbera

Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba DOC 2020 (It)

Luna di Mezzanotte är gjort på 100 % barbera. Det har en ungdomlig stil med en markerad och bärig doft. I smaken...
Pris: 131:- (75 cl)
en flaska barolo

Luna di Mezzanotte Barolo DOCG 2018 (It)

Luna di Mezzanotte Barolo är gjort på 100 % Nebbiolo. Det har en granatäppelröd färg med inslag av purpur. Stilen...
Pris: 191:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close