Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Fritz Walter Spätburgunder har en rubinröd färg med doft av vinbär, smultron och torkade örter. Där finns också körsbär och antydan till läder och skog. Smaken är balanserad och kommer med fler bäriga toner, hallon, svartpeppar, timjan och lakrits. Vinet har en välklingande syra och en torr och behaglig jordighet. I Eftersmaken, som är lätt bitter och mycket angenäm, märks eklagringen och en elegant ton av läder och tobak.
Fritz Walters Spätburgunder är ett utmärkt vin till många rätter i medelhavköket. Prova det till grillad lammfilé, potatisgratäng och ratatouille. Lavendel- eller italienska mandelskorpor är också mycket goda tillbehör. Grillad tonfisk, lax, lammfärsfylld aubergine liksom vilt och kalv är också rätter där den bäriga örtigheten i detta vin lyfter fram smakerna. I Pfalz dricker man gärna spätburgunder till tyska charkuterier, potatispuré och surkål. Vinet är färdigt att dricka men utvecklas under lagring i cirka fem–tio år. Bör serveras något kylt, runt 15 – 17 grader.
Flera druvsorter har en benägenhet att benämnas olika beroende på språkområdet där de odlas. Kärt barn har som bekant många namn, pinot noir inte minst. I Tyskland går oftast pinot noir under namnet spätburgunder, men också pinot nero, blauburgunder eller schwarzburgunder. Spätburgunder (om vi nu håller oss till den tyska benämningen) är en trendig och mycket populär druva. Den är på många sätt en slags anfader som har givit upphov till mängder med druvsorter som pinot gris, chardonnay och pinot blanc för att nämna några. Spätburgunder är ingen soldyrkande druva, tvärtom har den sina bästa odlingsplatser där klimatet är svalare. Dess hemvist är utan tvekan Bourgogne och inte minst Champagne där den är en av tre tillåtna champagnedruvor. Från norra bourgogne är det inte långt till Pfalz i Tyskland. I Pfalz har Spätburgunder en närmast optimal växtplats. Pfalz i södra Tyskland brukar kallas Tysklands Toscana, med tanke på det behagliga klimatet. Spätburgunder är en kräsen och lite kinkig druva och trivs när det är lagom varmt, lagom mycket nederbörd och där frosten inte riskerar att bita för hårt. I Pfalz är jordmånen ofta rik på kalksten, vilket spätburgunder tycker mycket om. Få platser i världen erbjuder ett lämpligare klimat för just spätburgunder. Tyska rödviner från i synnerhet Pfalz har på senare år blivit mycket trendiga. Länge ansågs Tyskland vara ett vitvinsland, men det har ny generation unga och driftiga vinentreprenörer ändrat på. Fritz Walters Spätburgunder har skördats i två steg, först under rosévinsproduktionen då vinet klippts ned. Senare, när vädret tillåtit, har resterande druvor skördats för rödvinstillverkningen. I denna andra skördeomgång har skadade druvor noggrant tagits bort. Vinet har sedan fått jäsa in i den malolaktiska fasen, innan det har fått mogna på tyska eller franska ekfat under 12 månader.
Läs merFritz Walter är ett familjeägt vinhus i hjärtat av södra Pfalz. Familjen Walter har en lång tradition som vinodlare och närmar sig nu 200 år i rakt nedstigande led. Det var vinbonden Fritz Walter som grundade verksamheten 1832. I dag leds företaget i den femte generationen av Christina och Eckhard Walter. Familjen Walters vinodlingar täcker en yta på cirka 50 hektar och sträcker sig till ända bort till Frankrikes gränser….
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.