Hartenbergs Cabernet Sauvignon Sydafrika Stellenbosch Nigab vin rödvin

Hartenberg Cabernet Sauvignon 2018

Smakbeskrivning

Stor generös doft av mörka bär och ekfat med inslag av vanilj, choklad, mogna mörka körsbär och liten lakritston. I smaken möter silkesmjuka tanniner, toner av blyerts, sandelträ och cigarrlåda. Där finns också björnbär, färska örter och en lång eftersmak av sammetsmjuka tanniner.

Hartenbergs Cabernet Sauvignon är ett fylligt och smakrikt vin som passar utmärkt till finare kötträtter (entrecote och filé) samt grytor och kryddig mat. Det är ett muskelvin som tål mycket. Det är ett mångsidigt och självständigt vin som utvecklas ytterligare under flera års lagring. Bör drickas runt 18 grader.

Hartenbergs Cabernet Sauvignon är mångfaldigt prisbelönade.

Hartenberg Wine Estate

Hartenberg ligger i Sydafrikas ledande vinområde Stellenbosch strax öster om Kapstaden. Här odlar Familjen Mackenzie vin på 150 hektar. Egendomen är mycket speciell. Inte mindre än nio olika jordmåner, en höjdskillnad på 250 meter samt östliga- nordliga- och västliga odlingslägen ger ett exceptionellt varierat mikroklimat som den ansvarige vinmakaren Carl Schultz drar nytta av när han utvecklar sina vitt skilda viner.

Afrika är en mycket varm kontinent där nästan bara Sydafrika är svalt nog för att producera viner av bättre kvalitet. Svala havsvindar från Antarktis, förhållandevis riklig nederbörd och bördiga jordar har skapat en oas för vinodling. Dock har många år av politisk instabilitet och mörk historia omöjliggjort handel, tillväxt och utveckling. Det är först på senare år som frukterna av den demokratiska processen kunnat ge landets vinindustri rättvisa.

Vin har odlats i Sydafrika sedan den 2 februari 1659. Att datumet kan anges så exakt vet vi för att den förste odlaren, den holländske kolonisatören Jan van Riebeeck, skriver om detta i sin dagbok. Hartenberg Wine Estate har nästan lika gamla anor. Det första vinet planterades på egendomen 1692.

Hartenberg Wine Estate ligger på Bottelary Hill i Stellenbosch. Egendomen har mycket gamla anor. Man vet genom dokument att det odlades vin här redan 1692 då kolonisatörerna Cunraad Boin och Christoffel Esterhuizzen slogs sig ner på Bottelary Hill och började bruka jorden. 1987 köpte Ken Mackenzie Hartenberg, som då var misskött och inte alls levde upp till sin potential. Resten av historien är en sannsaga som kantas av utmärkelser och framgångar i såväl nationella som stora internationella vinsammanhang. I dag driver Ken Mackenzies döttrar verksamheten med fokus på kvalitetsutveckling, återplantering av specifika druvsorter, ekologi, biologisk mångfald och kompetensutveckling. Vid Hartenberg Wine Estate finns sedan 1980-talet Sydafrikas största privatägda vinkällare där vinerna vilar i en fantastisk miljö.

Vinet

Vinrankorna växer på djupa terrasserade odlingar med sandstensjordar och har en genomsnittlig ålder på 20-25 år.

Vinifikation: Druvorna skördas för hand i gryningen vid optimal mognad och skörden pågår i tre veckor. Sortering av druvorna sker både ute i vingården och på vineriet. Druvorna krossas försiktigt, must och skal förs över på rostfria ståltankar och under själva jäsningen sker en försiktig överpumpning. Vinet lagras i 19 månader på 225 liters ekfat, en mix av nya och gamla fat. Det färdiga vinet lagras ytterligare i 12 månader på flaska.

Vinmakare: Carl Schultz
Druvor: 100% cabernet sauvignon
Alkohol: 14,5%
pH: 3,4
Totalsyra: 5,7 gr/l
Socker: 2,4 gr/l

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

flaska vin på bord

Hartenberg Wine Estate

Mer om producenten

Hartenberg Wine Estate ligger på Bottelary Hill i Stellenbosch. Egendomen har mycket gamla anor. Man vet genom dokument att det odlades vin här redan 1692 då kolonisatörerna Cunraad Boin och Christoffel Esterhuizzen slogs sig ner på Bottelary Hill och började bruka jorden. 1987 köpte Ken Mackenzie Hartenberg, som då var misskött och inte alls levde upp till sin potential. Resten av historien är en sannsaga som kantas av…

hartenberg riesling nigab

Hartenberg Riesling 2018 (St)

Doften är mineralrik med en rik fruktighet av gröna äpplen, fläder och lätt citrus. Torrt och friskt vin med smak...
Pris: 149:- (75 cl)
hartenberg chardonnay nigab vin stellenbosch

Hartenberg Chardonnay 2020 (St)

Vinet är kristallklart halmgult. Doften är generöst fruktigt med toner av gula äpplen, persika, honungsmelon och...
Pris: 159:- (75 cl)

Inspiration

Lammfilé med rödvinssås, bakad spetskål, tryffelmanchego och hasselnöt

Lammfilé med rödvinssås, bakad spetskål, tryffelmanchego och hasselnöt

Älgfilé med selleripuré, vilt sky och rårörda bär

Älgfilé med selleripuré, viltsky och rårörda bär

vinlandet sydafrika

Om vinlandet SYDAFRIKA

cabernet sauvignon vingård

Cabernet Sauvignon – allt om kungen i vingården

Relaterade viner

BIB bag in box rödvin Castano Monastrell
Ekologisk

Castaño Organic Monastrell 2021 (Sp)

Mörk, röd färg. Ung, fruktig doft med inslag av mörka bär och örtkryddor. Fyllig, fruktig smak med balanserad...
Pris: 219:- (300 cl)
Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2016 Parallèle 45
Ekologisk

Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2020 Parallèle 45 (Fr)

Medelfylligt vin med kryddig smak av mörka bär, peppar och lakrits. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter...
Pris: 129:- (75 cl)
en flaska luna di mezzanotte barbera

Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba DOC 2020 (Pi)

Luna di Mezzanotte är gjort på 100 % barbera. Det har en ungdomlig stil med en markerad och bärig doft. I smaken...
Pris: 139:- (75 cl)
en flaska barolo

Luna di Mezzanotte Barolo DOCG 2018 (Pi)

Luna di Mezzanotte Barolo är gjort på 100 % Nebbiolo. Det har en granatäppelröd färg med inslag av purpur. Stilen...
Pris: 189:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close