hartenberg shiraz nigab vin stellenbosch

Hartenberg Shiraz 2018

75 cl
189:-

Hartenberg stoltserar nu med hederstiteln” The home of the world’s best shiraz”.

Smakbeskrivning

Hartenbergs Shiraz har en elegant lite pepprig doft med körsbär, viol och fruktiga toner med inslag av björnbär, vitpeppar och lakrits. Fylligt vin med smak av mörka bär såsom: svarta vinbär, mogna björnbär och blåbär. Vinet har mjuka tanniner och en lång vibrerande eftersmak med en försvinnande örtighet och ett stråk av tobak.

Det är ett utpräglat köttvin och går perfekt till lamm, en högrevsburgare eller till olika grillade och kryddiga rätter. Prova det till en svamprisotto eller till lite kraftfullare hårdostar som cheddar och parmesan. Vinet är färdigt att drickas nu men utvecklas ytterligare under flera års lagring. Bör serveras runt 18 grader.

Hartenberg Wine Estate

Hartenberg ligger i Sydafrikas ledande vinområde Stellenbosch strax öster om Kapstaden. Här odlar Familjen Mackenzie vin på 150 hektar. Egendomen är mycket speciell. Inte mindre än nio olika jordmåner, en höjdskillnad på 250 meter samt östliga- nordliga- och västliga odlingslägen ger ett exceptionellt varierat mikroklimat som den ansvarige vinmakaren Carl Schultz drar nytta av när han utvecklar sina vitt skilda viner.

Orsaken till att Hartenbergs shirazviner kultförklarats i så många internationella bedömningar är de närmast optimala förutsättningarna för just shiraz som finns på sluttningarna vid Bottelary Hill i Stellenbosch. Shirazdruvorna har inga större anspråk på tillvaron. De stortrivs när jorden är karg och stenig och särskilt mycket vatten behöver de inte heller. Det gör inget om solen bränner och somrarna är stekheta, Shiraz stretar på och trivs med det lilla. Just sådant bjuder Bottelary Hill på. Jordmånen är karg och klimatet torrt och varmt.

Hartenbergs Shiraz är ett kultvin och utmärkelserna har regnat över dem genom åren. Bland annat med tunga titlar i USA, Kanada och Frankrike. Bland många medaljer märks också guldmedaljer vid Wine and Spirit Competition i London som är världens mest prestigefulla dryckestävling. Hartenbergs många framgångar har gjort att den ansvarige vinmakaren Carl Schulz också blivit en superstar i den sydafrikanska vinindustrin. Hartenbergs shirazviner fick nyligen guldmedalj vid den prestigefyllda ”Syrah de Monde”. Hartenberg stoltserar nu med hederstiteln” The home of the world’s best shiraz”. 

Vinet

Vinmakare: Carl Schultz
Druvor: 100% shiraz
Klimat: varmt, torrt år
Jordmån: grus
Vinifikation: Hartenbergs Shiraz 2018 har skördats för hand. I vineriet krossas druvorna och får ligga över natten i kylrum. Blott 20 procent av druvsaften tas till vara och får sedan jäsa med hjälp av två jästsorter från franska Rhônedalen.
Lagring: Vinet har mognat på 100 % fransk ek under 17 månader, varav 40% nya fat, 40% andra användningen och 20% tredje användningen.
Alkohol: 14,5%
pH: 3,44
Totalsyra: 5,68 gr/l
Socker: 2,1 gr/l

Läs mer
Hartenberg Wine Estate i Stellenbosch, Sydafrika

Hartenberg Wine Estate

Mer om producenten

Hartenberg Wine Estate ligger på Bottelary Hill i Stellenbosch. Egendomen har mycket gamla anor. Man vet genom dokument att det odlades vin här redan 1692 då kolonisatörerna Cunraad Boin och Christoffel Esterhuizzen slogs sig ner på Bottelary Hill och började bruka jorden. 1987 köpte Ken Mackenzie Hartenberg, som då var misskött och inte alls levde upp till sin potential. Resten av historien är en sannsaga som kantas av…

Hartenbergs Cabernet Sauvignon Sydafrika Stellenbosch Nigab vin rödvin

Hartenberg Cabernet Sauvignon 2017 (St)

Stor generös doft av mörka bär och ekfat med inslag av vanilj, choklad, mogna mörka körsbär och liten lakritston...
Pris: 169:- (75 cl)
hartenberg chardonnay nigab vin stellenbosch

Hartenberg Chardonnay 2018 (St)

Vinet är kristallklart halmgult. Doften är generöst fruktigt med toner av gula äpplen, persika, honungsmelon och...
Pris: 159:- (75 cl)

Inspiration

”Le Burger”

Recept på krämig tryffelpasta med ruccola och parmesan

Krämig tryffelpasta med ruccola och parmesan

skylt i vingård med texten shiraz

Syrah och shiraz – legendarisk druva med många myter

vinlandet sydafrika

Om vinlandet SYDAFRIKA

Relaterade viner

BIB bag in box rödvin Castano Monastrell

Castaño Organic Monastrell 2019 (Sp)

Mörk, röd färg. Ung, fruktig doft med inslag av mörka bär och örtkryddor. Fyllig, fruktig smak med balanserad...
Pris: 199:- (300 cl)
Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2016 Parallèle 45

Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2019 Parallèle 45 (Fr)

Medelfylligt vin med kryddig smak av mörka bär, peppar och lakrits. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter...
Pris: 119:- (75 cl)
villa puccini helflaska

Villa Puccini Toscana 2016 (It)

Villa Puccini har en tydligt fruktig doft av körsbär, viol och färska kryddor. Inslag av ek, vanilj och lite lätt...
Pris: 89:- (75 cl)
villa puccini governo nigab

Villa Puccini Governo 2017 (It)

Villa Puccini Governo all'uso Toscana är ett rubinrött och kraftfullt vin med en fyllig körsbärsdoft och toner av...
Pris: 99:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close