Hoffmann-Simon pinot noir flaska vin

Hoffmann-Simon Spätburgunder Barrique 2014

Smakbeskrivning

Vinet har en ljus, rubinröd färg. Doften är stor och frisk med inslag av hallon, viol och vanilj. Smaken är medelfyllig, fruktig och mjuk med druvtypiska inslag av hallon, röda vinbär och med elegant fatkaraktär. Lång eftersmak med fin kryddighet från faten – en väldigt typisk mosel spätburgunder!

Vinet

Druvorna är skördade för hand (som för alla Hoffmann-Simons viner) och jästa på ståltank vid 26-28 grader. När vinet är helt utjäst flyttades det till stora ekfat för malolaktisk jäsning. Vinet är sedan lagrat på 225-liters ekfat av fransk och tysk ek i 12 månader.

Årgången

2014 präglades av en sval sommar, med en hel del regn. Mot slutet av sommaren kom dock värmen, och en varm och torr september gjorde att mognaden tog fart. Särskilt spätburgunder gav i Mosel 2014 eleganta, finstämda viner med bra aromer.

Vingården

Druvorna till denna spätburgunder kommer från olika vingårdar runt Piesport.

Hoffmann-Simon

Weingut Hoffmann-Simons historia börjar i mellankrigstiden då Carl Hoffman och Maria Simon gifte sig och byggde upp sin gemensamma vinegendom i Piesport, i hjärtat av Moseldalen.  Sedan 1994 är det deras sonson Dieter Hoffmann som driver Hoffmann-Simon, från 2000 tillsammans med sin fru Andrea Marmann. Totalt har man tio hektar vingårdar, varav det allra mesta är planterat med riesling. Man har även lite sauvignon blanc, weissburgunder (pinot blanc) och för drygt tio år planterade man också spätburgunder (pinot noir), i några noggrant utvalda vingårdar. Själva vineriet ligger inne i Piesport, på andra sidan floden från den imponerande vingården Goldtröpfchen.

Hoffmann-Simon gör i dag både klassiska moselviner, med den unika balansen mellan frisk syra och balanserad sötma, men också helt torra rieslingviner, med koncentration och elegans. Från 2015 är samtliga viner ekologiska. För Dieter Hoffmann är ekologisk odling den enda vägen för att kunna bevara de unika egenskaperna från varje vingård i de färdiga vinerna.

Vinmakaren Dieter Hoffmann

Även om Dieter växte upp i en familj av vinmakare har han inte slarvat med sin utbildning. Efter att först ha gått som vinmakarlärling tog han sedan sitt diplom i vinodling och vinframställning vid det världsberömda vinuniversitetet i Geisenheim. Med examen i handen återvände han 1994 till Piesport och vingårdarna han växt upp vid, och tog över driften av egendomen. Efter många års målmedvetet arbete kunde Dieter 2015 äntligen kvittera ut den ekologiska certifieringen för alla Hoffmann-Simons vingårdar. Förutom att ta hand om egendomen är Dieter mycket engagerad i lokalsamhället, och den tid han har över går till en aktiv fritid med fotboll och skidåkning. Fördelen med de branta vingårdarna vid Piesport är ju den grundträning det ger att bara sköta om dem.

Druvan Spätburgunder

Spätburgunder är vad pinot noir kallas i Tyskland, och kanske har druvan nästa lika lång historia i Tyskland som i Frankrike. Helt klart är i all fall att den odlades i vingårdar i klostren i Tyskland på 1200-talet. Väl anpassad som spätburgunder är för ett svalare klimat ger den eleganta, komplexa och friska rödviner i den lättare stil som är allt mer efterfrågad i dag. Spätburgunder odlad på skifferjordarna i Mosel ger i dag några av Tysklands mest intressanta rödviner – väl värda att hålla koll på!

Fakta

Vinmakare: Dieter Hoffmann
Druvor: 100% Spätburgunder
Årgången: 2014 var sval och regnig, men räddades av en varm september
Vinstockar: 25 – 30 år gamla
Jordmån: skiffer
Alkohol: 12%
Totalsyra: 5,7 gr/l
Socker: 2,5 gr/l

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

moselfloden och moseldalen

Weingut Hoffman-Simon

Mer om producenten

Weingut Hoffmann-Simons historia börjar i mellankrigstiden då Carl Hoffman och Maria Simon gifte sig och byggde upp sin gemensamma vinegendom i Piesport, i hjärtat av Moseldalen.  Sedan 1994 är det deras sonson Dieter Hoffmann som driver Hoffmann-Simon, från 2000 tillsammans med sin fru Andrea Marmann. Totalt har man tio hektar vingårdar, varav det allra mesta är planterat med riesling. Man har även lite sauvignon blanc,…

hoffman simon vinflaska sött vin spätlese
Ekologisk

Hoffmann-Simon Piesporter Goldtröpfchen Riesling Spätlese 2019 (Mo)

Vinet har en ljus, gyllengul färg. Doften är stor, frisk och koncentrerat fruktig med inslag av mogen persika och...
Pris: 189:- (75 cl)
hoffman simon vinflaska sött vin auslese
Ekologisk

Hoffmann-Simon Piesporter Goldtröpfchen Riesling Auslese 2018 (Mo)

Vinet har en ljus, gyllengul färg. Doften är stor och komplex med härlig balans mellan aromer av riktigt mogen...
Pris: 299:- (75 cl)

Inspiration

vingård i mosel

Allt om vinlandet Tyskland

vy över moseldalen och floden med vindistrikt

Svindlande vackra Mosel

pinot noir druvor nigab

Pinot Noir – vinvärldens diva

teckand bild över vinframställning

Hur gör man rött vin?

Relaterade viner

BIB bag in box rödvin Castano Monastrell
Ekologisk

Castaño Organic Monastrell 2021 (Sp)

Mörk, röd färg. Ung, fruktig doft med inslag av mörka bär och örtkryddor. Fyllig, fruktig smak med balanserad...
Pris: 219:- (300 cl)
Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2016 Parallèle 45
Ekologisk

Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2020 Parallèle 45 (Fr)

Medelfylligt vin med kryddig smak av mörka bär, peppar och lakrits. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter...
Pris: 129:- (75 cl)
en flaska luna di mezzanotte barbera

Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba DOC 2020 (Pi)

Luna di Mezzanotte är gjort på 100 % barbera. Det har en ungdomlig stil med en markerad och bärig doft. I smaken...
Pris: 139:- (75 cl)
en flaska barolo

Luna di Mezzanotte Barolo DOCG 2018 (Pi)

Luna di Mezzanotte Barolo är gjort på 100 % Nebbiolo. Det har en granatäppelröd färg med inslag av purpur. Stilen...
Pris: 189:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close