Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Nej det gör det såklart inte. Det betyder att en del av druvorna i detta vin är torkade och ger ett mer koncentrerat och fylligt vin.
Inycon Appassimento Organic görs på druvorna perricone och aglianico, båda klassiska druvor för södra Italien och som här får sällskap av varandra. Det är en något annorlunda och spännande druvkombination som ger vinet en intressant smakpalett. Vinet har en mörkt röd färg med violetta inslag. Stor och generös doft av mogna björnbär och små svarta körsbär. Fruktig smak med inslag av färska kryddor, körsbär och sötlakrits. En fyllig gomkänsla med vinstilens lilla sötma som balanseras upp av bra tryck i tanninerna och mörkbärig fräschör i frukten. Lång eftersmak med ett kryddigt avslut.
Inycon Appassimento Organic passar utmärkt till pastarätter med fylliga smaker, mustiga grytor, pizza och är dessutom ett mycket bra grillvin. Ett vin som lämpar sig verkligen till en hel del prova gärna till ört- och vitlökskryddad karré på grillen, hårdostar med saltkristaller eller varför inte till charkuterier med smakrik salami.
Appassimento-metoden innebär att druvorna torkas och tappar därmed en del av sin vikt innan de pressas och blir till vin. Resultatet blir ett vin med större djup och smakregister och något högre alkoholhalt. ”Uve appassite” betyder ungefär ”torkad druva” på italienska.
Cantine Settesoli är känt för sin stora ekologiska vinproduktion och det tillkommer nya ekologiskt certifierade vingårdar varje år. Vintillverkningen sker dessutom utan några som helst animaliska produkter. Därför är Cantine Settesoli även certifierat veganskt.
Cantine Settesoli blev 2020 certifierat med VIVA för hållbarhet inom vitikultur av det italienska miljödepartementet.
Cantine Settesoli har länge drivits utifrån ett mycket medvetet miljötänk. Medan andra vingårdar nöjer sig med att uppfylla baskraven för ekologisk odling tar Settesoli detta ett par steg till. Redan 2008 driftsatte man Italiens största solenergianläggning när man installerade över 1500 solpaneler. Året därpå gick man helt över till förpackningar av returmaterial och inom kort inviger man en stor biogasanläggning som kommer att generera el och värme till både vineriet och regionen. Dessutom har man utvecklat ett spårbarhetssystem där man kan följa varje flaska tillbaka till den enskilde odlaren och den exakta växtplatsen.
Att bruka jorden i samklang med naturen för social och ekonomisk utveckling har gjort Settesoli till ett av Italiens främsta exempel på att målmedvetet engagemang kan bekämpa fattigdom och förändra förutsättningarna för en hel region. Det sociala arbetet är mycket omfattande och innefattar allt från att bistå organisationer som jobbar för utsatta barn i Brasilien till att stötta lokala härbärgen för hemlösa på Sicilien. Tack vare sitt sociala engagemang har Settesoli tilldelats den italienska republikens mest prestigefulla utmärkelse för socialt arbete.
Cantine Settesoli är baserat i Menfi på Siciliens västkust, är en av föregångarna som med hjälp av en hypermodern vinanläggning och minimalt användande av bekämpningsmedel idag producerar några av öns allra bästa viner. Cantine Settesoli, ett av Europas största vinkooperativ och förfogar mer än 6 000 hektar vingårdar.
Sicilien är en av de mest soldränkta platserna i Europa. Vinerna som utvecklas här smeks under våren av tidiga varma passadvindar från Sahara för att sedan matas sprängfulla av Medelhavets sol under tokvarma, nederbördsfattiga sommarmånader.
Här kan du läsa mer om Sicilien.
Druvorna som används till vinet torkas något på vinstocken, de skördas cirka 15 dagar efter normal mognad; denna process gör det möjligt att producera ett mycket koncentrerat vin både på näsan och i gommen, tack vare naturligt restsocker.
Efter skörd avstjälkas och krossas druvorna för att sedan föras över till temperaturkontrollerade jäskare av rostfritt stål. Jäsningen sker mellan 22-25 grader C med jäst utvald av vinmakaren för druvsort och regionala uttryck. Ett system med “rack and return” och traditionell överpumpning ger en skonsam extraktion av djup färg och fina tanniner samtidigt som fruktkaraktären bibehålls. Efter jäsning sker skalmaceration som bestäms av vinmakarna beroende på vingårdens speciella egenskaper.
Vinmakare: Mimmo De Gregorio
Druvor: 50% Perricone 50% Aglianico
Vinrankor densitet: 4200/4500 plantor/hektar
Jordmån: Sandiga jordar, rikligt med kalkstenar, porös jordmån och rik på järnhaltiga mikroelement.
Alkohol: 13,5%
pH: 3,61
Totalsyra: 4,77 g/l
Socker: 1,290 g/100 ml
Cantine Settesoli anses i dag vara en föregångare för modern vinindustri, både när det gäller modern vinifiering och ekologisk vinproduktion. Kooperativet grundades 1958 av lokala vinbönder som gick samman för att hjälpa varandra genom en tid av svår lågkonjunktur och omfattande utvandring från efterkrigstidens Italien. Kooperativet ligger utanför den historiska staden Menfi på Siciliens västkust där greker, romare,…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.