Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Doften är ungdomlig med tydliga drag av mörka bär, färska kryddor och med inslag av charkuterier och svartpeppar. Smaken är medelfyllig, syra och tanniner i fin balans. Lång eftersmak av mörka bär och viol. Kan lagras 5 – 10 år. Vinet är ett utmärkt val till klassiska kycklinggrytan Coq au vin. Rekommenderad serveringstemperatur 18°C.
Vinproducenten har anor ända tillbaka till Napoleontiden då man vet att Antoine Jaboulet odlade vin i Rhônedalen. De första skriftliga beläggen för att han producerade vin är från 1834, men troligen var han redan då en etablerad vinmakare i trakten. Paul Jaboulet blev snart en av de främsta producenterna i norra Rhône, något som befästes år 1919 när de blev de enda ägarna till kapellet högst upp på Hermitage-kullen. Sedan dess heter deras främsta vin helt enkelt ”La Chapelle”. Egendomen var i familjen Jaboulets ägo fram till 2006, då den såldes till den schweiziska familjen Frey, som under ledning av den unga och dynamiska enologen Caroline Frey återuppväckt Paul Jaboulet till dess forna glans, något som avspeglas i ständigt ökande priser för deras klassiska viner, med La Chapelle i topp.
Efter drygt ett decennium under Freys ledning har Paul Jaboulet nu börjat certifiera sina ekologiska viner från och med årgång 2016 och nästa steg blir biodynamisk certifiering.
Namnet Les Jalets kommer ifrån det gamla franska ordet som betyder grus. Här har vi således väldränerade grusjordar. Druvorna kommer från egen vingård samt från kontrakterade odlare.
Vinet är gjort på 100% syrah och från vinstockar som är 25 år gamla. Efter skörd har druvorna genomgått traditionell vinifikation. Vinet har lagrats på använda fat.
Läs merOm Paul Jaboulet Paul Jaboulet har anor ända tillbaka till Napoleontiden då man vet att Antoine Jaboulet odlade vin i Rhônedalen. De första skriftliga beläggen för att han producerade vin är från 1834, men troligen var han redan då en etablerad vinmakare i trakten. Paul Jaboulet blev snart en av de främsta producenterna i norra Rhône, något som befästes år 1919 när de blev de enda ägarna till kapellet högst upp på…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.