Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Medelfylligt och kryddigt vin med smak av björnbär, hallon och lakrits och inslag av peppar och lagerblad. Parallèle 45 är ett vin som passar till mycket. Med sin mjuka och kryddiga karaktär anpassar sig vinet på ett fint sätt till en rad olika maträtter. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter såsom en mustig köttgryta eller en ”fransksmakande” hamburgare. Vinet kan även lagras ett par år.
Paul Jaboulet Côtes du Rhône Parallèle 45 valdes av Munskänkarna till 2018 års mest prisvärda vin.
Vinproducenten har anor ända tillbaka till Napoleontiden då man vet att Antoine Jaboulet odlade vin i Rhônedalen. De första skriftliga beläggen för att han producerade vin är från 1834, men troligen var han redan då en etablerad vinmakare i trakten. Paul Jaboulet blev snart en av de främsta producenterna i norra Rhône, något som befästes år 1919 när de blev de enda ägarna till kapellet högst upp på Hermitage-kullen. Sedan dess heter deras främsta vin helt enkelt ”La Chapelle”. Egendomen var i familjen Jaboulets ägo fram till 2006, då den såldes till den schweiziska familjen Frey, som under ledning av den unga och dynamiska enologen Caroline Frey återuppväckt Paul Jaboulet till dess forna glans, något som avspeglas i ständigt ökande priser för deras klassiska viner, med La Chapelle i topp.
Efter drygt ett decennium under Freys ledning har Paul Jaboulet nu börjat certifiera sina ekologiska viner från och med årgång 2016 och nästa steg blir biodynamisk certifiering.
Den 45 breddgraden skär igenom Rhônedalen ett par kilometer från Paul Jaboulet och familjen Freys vinkällare. Här odlas och lagras några av Frankrikes mest ryktbara viner. 45:e parallellen markerar också den gräns där den soliga södern börjar, där druvorna får mer sol, högre sötma och större mognadsgrad. Paul Jaboulet Parallèle 45 är ett av dessa viner från Rhônes gränsland.
Floden Rhône slingrar sig från nästan 1 800 meters höjd i schweiziska Alperna, via Genévesjön, in i Frankrike och ner till Medelhavet där den mynnar inte långt från Marseille. I Rhônedalen odlas några av världens främsta viner kända för sin eleganta kryddighet, sin smakrikedom och sin konsekvent höga kvalitet.
Parallèle 45 består av 55 % grenache, 35 % syrah och 10% mourvedre. Vinstockarna har en genomsnittlig ålder på 25 år. Vinifieringen är traditionell och jäsningen sker på ståltank där vinet får ligga under lång tid.
Läs merOm Paul Jaboulet Paul Jaboulet har anor ända tillbaka till Napoleontiden då man vet att Antoine Jaboulet odlade vin i Rhônedalen. De första skriftliga beläggen för att han producerade vin är från 1834, men troligen var han redan då en etablerad vinmakare i trakten. Paul Jaboulet blev snart en av de främsta producenterna i norra Rhône, något som befästes år 1919 när de blev de enda ägarna till kapellet högst upp på…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.