paul sauer en flaska rött vin från sydafrika

Kanonkop Estate Paul Sauer 2019

Årgång 2019 kommer till Systembolaget 26 maj 2023

Smakbeskrivning

Stor, fruktig doft med inslag av svarta vinbär, plommon, ceder och mocka. Fylligt med en frisk syra och balanserad strävhet. Ett smakrikt fruktigt vin med fatkaraktär och med inslag av svarta och röda vinbär, mocka och en kryddig lång avslutning. Ett utmärkt komplement till köttgrytor, biff, stekar och ett urval av vällagrade ostar. Serveras vid 16-18 C. Drickes nu men kan med fördel lagras 15-25 år.

Detta legendariska vin är uppkallat efter Kanonkops patriark och är en Bordeaux-blandning av cabernet sauvignon, merlot och cabernet franc. Djupet av smak, struktur och komplexitet som erbjuds av dessa tre druvsorter accentueras av 24 månaders lagring i nya franska ekfat.

Kanonkop

”Kanonkop, where the big guns roar” Namnet Kanonkop kommer ursprungligen från ordet kopje som betyder höjd. Vingården ligger på den plats från vilken man under 1600-talet avfyrade kanonsalut för att varsko bönder boende runt Kapstaden att fartyg från Europa nalkades kusten för inventeringsstopp i staden. Bönderna lastade då sina kärror och for till Kapstaden för att sälja färsk frukt och grönsaker.

Vingårdarna ligger på de nedre slänterna av berget Simonsberg i den del av Stellenbosch som kallas “red wine bowl”. Kanonkops egendom består av 100 hektar vinstockar i ett ypperligt klimat för rödvinsframställning. Planteringarna sluttar åt sydväst, vilket är det mest eftertraktade väderstrecket här och jordmånen består av eroderad röd granit och lera. Egendomen sträcker sig mellan 60 och 120 meter över havet och påverkas av långa sommardagar och varmt inlandsklimat samtidigt som vingården kyls av svala vindar från False Bay. Merparten av årets regn kommer under vintern vilket förbättrar druvornas mognad och förenklar skördeprocessen.

Vinmakaren Abrie Beeslar

Abrie Beeslar är en av vinvärldens mest lysande stjärnor. Från sin utsiktspost på berget Simonsberg i Stellenbosch utanför Kapstaden har han tagit hela världen med storm, så till den grad att han utsetts till ”The Best Winemaker in the World” hela tre gånger.

Abrie Beeslaar är Sydafrikas mest prisbelönta vinmakare hans troféskåp av utmärkelser är från hela världen. Sedan 2002 lever och verkar han tillsammans med sin familj på Kanonkop Estate. Beeslaar är en av dem som gått i spetsen för den sydafrikanska vinindustrins remarkabla metamorfos. Vinproduktionen i Sydafrika underminerades under apartheidtiden, den kvalitetsinriktade produktionen minskade och omvärldens handelshinder omöjliggjorde investeringar och utveckling. Under 1990-talet tog dock en ny generation vinmakare över. Välutbildade, entusiastiska och mycket skickliga inledde de en renässans för landets vinindustri som vi ännu inte sett toppen av.

Vinet

Kanonkop Paul Sauer produceras från vinstockar med en medelålder på 28 år. Alkoholjäsningen genomfördes i öppna betongkar under fem dygn med en temperatur på 29 °C. Varje dag en manuell blandning (varannan timma) av druvskal och must, allt för att extrahera mycket frukt och tanniner till vinet. Därefter lagrades vinet i 24 månader på 100% nya 225 liters franska Nevers ekfat.

Fakta

Vinmakare: Abrie Beeslaar
Druvor: 76% cabernet sauvignon, 17% cabernet franc, 7% merlot
Vinstockar: 29 år gamla
Jordmån: grus av granit och ”hutton”
Skördeuttag: 4 ton/ha
Alkohol: 14
pH: 3,46
Totalsyra: 6,1 gr/l
Socker: 2,7 gr/l

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Hej Sven-Erik. Årgång 2018 kommer att släppas på Systembolaget den 29 april. Har just uppdaterat informationen. /Jonas /Nigab

Kanonkop Winery

Kanonkop Wine Estate

Mer om producenten

Namnet ”Kanonkop, where the big guns roar” Namnet Kanonkop kommer ursprungligen från ordet kopje som betyder höjd. Vingården ligger på den plats från vilken man under 1600-talet avfyrade kanonsalut för att varsko bönder boende runt Kapstaden att fartyg från Europa nalkades kusten för inventeringsstopp i staden. Bönderna lastade då sina kärror och for till Kapstaden för att sälja färsk frukt och grönsaker. Om Kanonkop…

en flaska rose kanonkop

Kanonkop Kadette Rosé Pinotage 2021 (Sy)

En mjuk och fräsch rosé med tydliga och typiska inslag av skogsbär, hallon, jordgubbar och körsbär. Vinet har en...
Pris: 109:- (75 cl)
en flaska kadette kanonkop

Kanonkop Kadette Pinotage 2020 (St)

Doften är bärig, där finns mörka bär, plommon och skogsbär, men också inslag av vanilj och fat. Smaken är...
Pris: 139:- (75 cl)

Inspiration

stellenbosch sydafrika

Stellenbosch

ett bord fullt med grillad mat

Braai-grill på sydafrikanska

Grillad entrecôte och blomkål med tryffelbearnaise

Grillad entrecôte och blomkål med tryffelbearnaise

grillat kött med grönsaker och en flaska vin

Grillad biff och champinjoner med melon- och ricottasallad

Relaterade viner

BIB bag in box rödvin Castano Monastrell
Ekologisk

Castaño Organic Monastrell 2021 (Sp)

Mörk, röd färg. Ung, fruktig doft med inslag av mörka bär och örtkryddor. Fyllig, fruktig smak med balanserad...
Pris: 219:- (300 cl)
Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2016 Parallèle 45
Ekologisk

Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2020 Parallèle 45 (Fr)

Medelfylligt vin med kryddig smak av mörka bär, peppar och lakrits. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter...
Pris: 129:- (75 cl)
en flaska luna di mezzanotte barbera

Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba DOC 2020 (Pi)

Luna di Mezzanotte är gjort på 100 % barbera. Det har en ungdomlig stil med en markerad och bärig doft. I smaken...
Pris: 139:- (75 cl)
en flaska barolo

Luna di Mezzanotte Barolo DOCG 2018 (Pi)

Luna di Mezzanotte Barolo är gjort på 100 % Nebbiolo. Det har en granatäppelröd färg med inslag av purpur. Stilen...
Pris: 189:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close