paul sauer en flaska rött vin från sydafrika

Kanonkop Estate Paul Sauer 2019

NYHET – 26 maj 

Smakbeskrivning

Med en rubinröd mättad färg och en tät och sammanvävd doft av mylla,  muskot, torkade solmogna körsbär, örter, cederträ och svartavinbär är Kanonkop 2019 ett imponerande vin. Smaken är klassisk raffinerad med vinbär, mocka, kaffe och gröna tobaksblad i en elegant struktur med balanserade tanniner där användningen av ny ek kompletterar med en fruktig och smakrik vaniljton. Eftersmaken är lång och fräsch och har en ungdomlig avslutning med en lätt rökig mineralitet.

Passar till

Kanonkop Paul Sauer 2019 är en klassisk Bordeauxblandning, förträfflig till nötkött, vilt och lamm. Prova det till en mustig köttgryta, grillad entrecote, helstekt biff eller vällagrade ostar. Det är också en perfekt matchning till Medelhavsköket, som exempelvis en krämig pasta eller kryddig moussaka med fetaost och lammfärs. Vinet är färdigt att drickas men har en enorm lagringspotential och kommer vid goda förhållanden att åldras med värdighet under minst 20 år. Bör serveras runt 16–18 grader.

Korta fakta

 • Ursprung: Simonsberg, Stellenbosch, Sydafrika
 • Vinmakare: Abrie Beeslaar
 • Druvor: 75 % cabernet sauvignon, 14 % cabernet franc, 11 % merlot (Bordeuax-blandning)
 • Plantornas ålder: 30 år i genomsnitt
 • Jordmån: Dekomposterad granit, (Hutton och Clovelly)
 • Mognad: 100 % ny fransk ek (225 liters fat) i 24 månader
 • Skördeuttag: 4 ton/hektar
 • Restsocker: 3,3 g/l
 • Tanniner: 5,8 g/l
 • pH: 3,45
 • Svaveldioxid: 110 mg/l

Gott att veta

När den berömde vinskribenten Tim Atkins gav Kanonkop Paul Sauer 2015 toppbetyg och tilldelade årgången 100 av 100 poäng, som det första vinet någonsin från nya världen, blev Pauls Sauer Sydafrikas mest eftersökta vin. Efterföljande årgångar har försvunnit väldigt fort från marknaden och hyllats med storslagna betyg i den internationella vinpressen. 2019 års utgåva är inget undantag. Vinet omtalas som ett av världens bästa viner just nu. Pauls Sauer kommer från samma tre vingårdar varje år och har de stora Bordeauxvinerna som förebild. Paul Sauer 2019 har utvecklats ännu mer än föregående årgångar tack vare betydligt mer nederbörd. Druvorna har inte utsatts för någon vattenstress och bevattning har knappast behövts. Årets förutsättningar har resulterat i en lägre skörd, men högre kvalitet. Druvorna har blivit mindre med mer koncentrerad must. Kanonkop Paul Sauer har fått jäsa i öppna temperaturkontrollerade jäskar av betong vid 29 garder. Skalresterna som flutit upp till ytan har tryckts ner för hand varannan timme under jäsningen. Musten har sedan skiljts från skalen efter fem dagars jäsning. Efter den malolaktiska jäsningsfasen har vinet fått mogna under 24 månader på ny fransk ek.

Kort om Kanonkop

Kanonkop Estate ligger på sluttningarna utmed Simonsberg i Stellenbosch några mil utanför Kapstaden. Från höjderna har man en vidsträckt utsikt över havet. På 1700-talet stod en kanon på en av kullarna som avfyrades när man siktade europeiska skepp som stävade in mot Kapstaden. Kanonskotten varskodde traktens bönder om att det var dags att fylla kärrorna med förnödenheter och bege sig till hamnen.

Paul Sauer var en sydafrikansk statsman och framförallt pionjär inom den sydafrikanska vinindustrin. Han var en av de första som planterade pinotage i landet och den som byggde upp farmen Kanonkop – i dag driver hans barnbarn Johann och Paul Krige det framgångsrika företaget. Det dröjde dock till 1972 innan vinodlingen kom ingång. Verksamheten drivs mycket familjärt och majoriteten av de närmare 60 anställda bor på gården. Kanonkop har de senare åren blivit en shooting star på den sydafrikanska vinhimlen och har tilldelats många internationella utmärkelser. I flera avseenden har Kanonkop gått i bräschen för den sydafrikanska vinindustrins förvandling från apartheidårens mörker till en absolut topposition bland nya världens vinländer. Den som ansvarar för driften på Kanonkop är vinmakaren Abrie Beeslaar: I dag är han en av vinvärldens mest lysande stjärnor. Beeslaar har trots sin ungdom utsetts till ”The Best Winemaker in the World” hela tre gånger.

 • Paul Sauer är Kanonkops prestigevin och ett av Sydafrikas mest prisbelönta viner
 • Kanonkop räknas som en av Sydafrikas mest framstående vinproducenter
 • Kanonkop har ett omfattande vinstdelningsprogram med alla anställda och deltar i flera sociala projekt
 • Kanonkop odlar vin på omkring 100 hektar. Inspirationen kommer från i Bordeaux med en sydafrikansk twist, bland annat buskodlade viner som klarar starka vindar bättre
 • De svala havsvindarna över Simonsberg lindrar sommarhettan, men nederbörd förekommer nästan bara vintertid

 

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Hej Sven Erik. Nej tyvärr så blev det hack i skivan med lanseringen och den blev uppskjuten cirka en månad. Vi har ännu inte fått ett datum.

Kanonkop Winery

Kanonkop Wine Estate

Mer om producenten

Namnet ”Kanonkop, where the big guns roar” Namnet Kanonkop kommer ursprungligen från ordet kopje som betyder höjd. Vingården ligger på den plats från vilken man under 1600-talet avfyrade kanonsalut för att varsko bönder boende runt Kapstaden att fartyg från Europa nalkades kusten för inventeringsstopp i staden. Bönderna lastade då sina kärror och for till Kapstaden för att sälja färsk frukt och grönsaker. Om Kanonkop…

en flaska rose kanonkop

Kanonkop Kadette Rosé Pinotage 2021 (Sy)

En mjuk och fräsch rosé med tydliga och typiska inslag av skogsbär, hallon, jordgubbar och körsbär. Vinet har en...
Pris: 109:- (75 cl)
en flaska kadette kanonkop

Kanonkop Kadette Pinotage 2020 (St)

Doften är bärig, där finns mörka bär, plommon och skogsbär, men också inslag av vanilj och fat. Smaken är...
Pris: 139:- (75 cl)

Inspiration

ett bord fullt med grillad mat

Braai-grill på sydafrikanska

maträtten Bobotie på en tallrik

Bobotie – Sydafrikas nationalrätt

vinlandet sydafrika

Om vinlandet SYDAFRIKA

en sydafrikansk flagga

Allt om vinlandet Sydafrika

Relaterade viner

BIB bag in box rödvin Castano Monastrell
Ekologisk

Castaño Organic Monastrell 2021 (Sp)

Mörk, röd färg. Ung, fruktig doft med inslag av mörka bär och örtkryddor. Fyllig, fruktig smak med balanserad...
Pris: 219:- (300 cl)
Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2016 Parallèle 45
Ekologisk

Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2020 Parallèle 45 (Fr)

Medelfylligt vin med kryddig smak av mörka bär, peppar och lakrits. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter...
Pris: 129:- (75 cl)
en flaska luna di mezzanotte barbera

Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba DOC 2020 (Pi)

Luna di Mezzanotte är gjort på 100 % barbera. Det har en ungdomlig stil med en markerad och bärig doft. I smaken...
Pris: 139:- (75 cl)
en flaska barolo

Luna di Mezzanotte Barolo DOCG 2018 (Pi)

Luna di Mezzanotte Barolo är gjort på 100 % Nebbiolo. Det har en granatäppelröd färg med inslag av purpur. Stilen...
Pris: 189:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close