en flaska rhonevin

Le Grand Roi Côtes du Rhône 2020

75 cl
89:-

Smakbeskrivning

Le Grand Roi är ett vin som målar med bred pensel i varma färger. Det är ett matvänligt och sällskapligt vin. Doften är tät med toner av mörka bär, lakrits, lagerblad och en lätt pepprighet. I munnen struktur och kraft men med bibehållen harmoni och balanserad syra som ger en matvänlig svans. Vi väljer att njuta vinet svalt till grillat, fredagspizzan eller som sällskaplig skål på altan och balkong.

Rhône

Rhônedalen behöver ingen närmare presentation utan är ju som bekant en av Frankrikes om inte en av världens bästa adresser för vin. Här planterade den romerska hären druvor redan 500 år före Kristus på sitt härnadståg norrut och här låg en gång i tiden påvens exilslott på 1300-talet. Rhônedalens vin toppar många vinkännares önskelista och här har druvorna grenache och syrah sin självklara hemmaplan. Därför är det en stor glädje för oss att presentera en ny kung från detta strålande ursprung.

Floden Rhône har sin början i källorna och bergsflödena kring Genevesjön. Därifrån slingrar den sig västerut in i Frankrike, mot Lyon där den viker brant mot söder och ner mot utloppet i Medelhavet strax väster om Marseille. Vinodlingen kom tidigt till Cotes du Rhône, kanske redan med fenicierna på 500-talet före Kristus. Staden Avignon var länge påvarnas exilslott och det anrika vindistriktet Chateauneuf-du-Pape har fått sitt namn härifrån. Rhônedalen fick tidigt ett mycket gott rykte och länge blandades Bordeauxvin med Rhônevin för att höja kvaliteten.

På grund av skiftande klimat och olika geologiska förutsättningar delas Côtes du Rhône in i en nordlig och en sydlig del. I norr är antalet tillåtna druvor mycket begränsat, men i söder är de desto fler. Norra Rhône har ett mer utpräglat inlandsklimat med milda vintrar och varma somrar, längre söderut blir det varmare och Medelhavsvärmen når ofta mycket höga temperaturer. Den svalkande mistralen blåser ner ifrån norr men hotar i sin tur vingårdarna med att bygga upp åska, skyfall och hagelstormar.

Producent

Paul Sapin är i grunden en vinhandlare och lite av en nydanare i sin bransch. Med målsättningen att skapa viner med unik och uppskattad karaktär ligger fokuset på att hitta ekologiska druvor av högsta kvalitet och förädla dom enligt alla konstens regler. Redan designen är ett kraftfullt avsteg från den typiska etikett vi är vana vid från regionen och indikerar Paul Sapins inställning till det traditionella. Där andra vinmakare inriktar sig på specifika vingårdar och sluttningar går Paul Sapin sin egen väg och väljer istället att blanda druvor och ursprung för att skapa ett vin som uppnår sin fulla potential och sin egen speciella stil. Ambitionen resulterar i ett välsmakande pussel från flera områden i Côtes-du-Rhône tappat på miljövänlig PET-flaska.

Fakta

Druvsorter: 60% grenache, 30% syrah, 10% mourvedre
Restsocker: mindre än 3g/L
Klimat:  varma somrar
Läge: Côtes du Rhône
Jordmån: kalksten och lera

 

Läs mer
Ekologiska viner hos Nigabs sortiment

Länge sålde familjen enbart sina viner till den franska marknaden. Paul Sapin odlar inte vin på egna vingårdar utan köper upp viner ifrån framförallt Frankrike, men även andra delar av världen, som de sedan buteljerar under egna etiketter. Paul Sapin förfogar över en av världens modernaste tappningsanläggningar, där man buteljerar cirka 38 miljoner flaskor vin årligen. En stor del av tappningen sker på PET-flaska. I…

en liten flaska rosevin petit 25

Petit 25 Cinsault Rosé (Fr)

Många av de allra bästa rosévinerna i världen görs i södra Frankrike. Inte minst i Languedoc-Roussillon som är...
Pris: 29:- (25 cl)

Paul Sapin Chardonnay Organic 2020 (Fr)

Paul Sapin är ett ekologiskt vin från södra Frankrike. Dessutom tappat på den miljövänliga PET-flaskan.Tydlig doft...
Pris: * 89:- (75 cl)

Inspiration

rhone_vingard_dal_flod

Rhône – från Vienne till Avignon – allt om vindistriktet

”Le Burger”

Koreansk BBQ-burgare

Kikärtsburgare med haloumi och sötpotatispommes

Kikärtsburgare med halloumi och sötpotatispommes

Relaterade viner

BIB bag in box rödvin Castano Monastrell

Castaño Organic Monastrell 2019 (Sp)

Mörk, röd färg. Ung, fruktig doft med inslag av mörka bär och örtkryddor. Fyllig, fruktig smak med balanserad...
Pris: 199:- (300 cl)
Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2016 Parallèle 45

Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2019 Parallèle 45 (Fr)

Medelfylligt vin med kryddig smak av mörka bär, peppar och lakrits. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter...
Pris: 119:- (75 cl)
villa puccini helflaska

Villa Puccini Toscana 2016 (It)

Villa Puccini har en tydligt fruktig doft av körsbär, viol och färska kryddor. Inslag av ek, vanilj och lite lätt...
Pris: 89:- (75 cl)
villa puccini governo nigab

Villa Puccini Governo 2017 (It)

Villa Puccini Governo all'uso Toscana är ett rubinrött och kraftfullt vin med en fyllig körsbärsdoft och toner av...
Pris: 99:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close