en flaska rhonevin

Le Grand Roi Côtes du Rhône 2021

Smakbeskrivning

Le Grand Roi är ett vin som målar med bred pensel i varma färger. Det är ett matvänligt och sällskapligt vin. Doften är tät med toner av mörka bär, lakrits, lagerblad och en lätt pepprighet. I munnen struktur och kraft men med bibehållen harmoni och balanserad syra som ger en matvänlig svans. Vi väljer att njuta vinet svalt till grillat, fredagspizzan eller som sällskaplig skål på altan och balkong.

Rhône

Rhônedalen behöver ingen närmare presentation utan är ju som bekant en av Frankrikes om inte en av världens bästa adresser för vin. Här planterade den romerska hären druvor redan 500 år före Kristus på sitt härnadståg norrut och här låg en gång i tiden påvens exilslott på 1300-talet. Rhônedalens vin toppar många vinkännares önskelista och här har druvorna grenache och syrah sin självklara hemmaplan. Därför är det en stor glädje för oss att presentera en ny kung från detta strålande ursprung.

Floden Rhône har sin början i källorna och bergsflödena kring Genevesjön. Därifrån slingrar den sig västerut in i Frankrike, mot Lyon där den viker brant mot söder och ner mot utloppet i Medelhavet strax väster om Marseille. Vinodlingen kom tidigt till Cotes du Rhône, kanske redan med fenicierna på 500-talet före Kristus. Staden Avignon var länge påvarnas exilslott och det anrika vindistriktet Chateauneuf-du-Pape har fått sitt namn härifrån. Rhônedalen fick tidigt ett mycket gott rykte och länge blandades Bordeauxvin med Rhônevin för att höja kvaliteten.

På grund av skiftande klimat och olika geologiska förutsättningar delas Côtes du Rhône in i en nordlig och en sydlig del. I norr är antalet tillåtna druvor mycket begränsat, men i söder är de desto fler. Norra Rhône har ett mer utpräglat inlandsklimat med milda vintrar och varma somrar, längre söderut blir det varmare och Medelhavsvärmen når ofta mycket höga temperaturer. Den svalkande mistralen blåser ner ifrån norr men hotar i sin tur vingårdarna med att bygga upp åska, skyfall och hagelstormar.

Producent

Paul Sapin är i grunden en vinhandlare och lite av en nydanare i sin bransch. Med målsättningen att skapa viner med unik och uppskattad karaktär ligger fokuset på att hitta ekologiska druvor av högsta kvalitet och förädla dom enligt alla konstens regler. Redan designen är ett kraftfullt avsteg från den typiska etikett vi är vana vid från regionen och indikerar Paul Sapins inställning till det traditionella. Där andra vinmakare inriktar sig på specifika vingårdar och sluttningar går Paul Sapin sin egen väg och väljer istället att blanda druvor och ursprung för att skapa ett vin som uppnår sin fulla potential och sin egen speciella stil. Ambitionen resulterar i ett välsmakande pussel från flera områden i Côtes-du-Rhône tappat på miljövänlig PET-flaska.

Fakta

Druvsorter: 60% grenache, 30% syrah, 10% mourvedre
Restsocker: mindre än 3g/L
Klimat:  varma somrar
Läge: Côtes du Rhône
Jordmån: kalksten och lera

 

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

en rödvinflaska le grand roi med svampar och korv

Länge sålde familjen enbart sina viner till den franska marknaden. Paul Sapin odlar inte vin på egna vingårdar utan köper upp viner ifrån framförallt Frankrike, men även andra delar av världen, som de sedan buteljerar under egna etiketter. Paul Sapin förfogar över en av världens modernaste tappningsanläggningar, där man buteljerar cirka 38 miljoner flaskor vin årligen. En stor del av tappningen sker på PET-flaska. I…

en flaska vin i pet sapin
Ekologisk
Klimatsmart förpackning

Paul Sapin Chardonnay Organic 2021 (Fr)

Paul Sapin är ett ekologiskt vin från södra Frankrike. Dessutom tappat på den miljövänliga PET-flaskan.Tydlig doft...
Pris: * 97:- (75 cl)
en liten flaska vin i pet sapin
Ekologisk
Klimatsmart förpackning

Petit Paul Sapin EKO PET Merlot (Fr)

Ett torrt, medelfylligt mjukt vin med smak av björnbär. ...
Pris: 32:- (18,7 cl)

Inspiration

rhone_vingard_dal_flod

Rhône – från Vienne till Avignon – allt om vindistriktet

hamburgare med sallad och på ett papper

”Le Burger”

en hamburgare vegansk

Koreansk BBQ-burgare

Kikärtsburgare med haloumi och sötpotatispommes

Kikärtsburgare med halloumi och sötpotatispommes

Relaterade viner

BIB bag in box rödvin Castano Monastrell
Ekologisk

Castaño Organic Monastrell 2021 (Sp)

Mörk, röd färg. Ung, fruktig doft med inslag av mörka bär och örtkryddor. Fyllig, fruktig smak med balanserad...
Pris: 219:- (300 cl)
Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2016 Parallèle 45
Ekologisk

Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2020 Parallèle 45 (Fr)

Medelfylligt vin med kryddig smak av mörka bär, peppar och lakrits. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter...
Pris: 129:- (75 cl)
en flaska luna di mezzanotte barbera

Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba DOC 2020 (Pi)

Luna di Mezzanotte är gjort på 100 % barbera. Det har en ungdomlig stil med en markerad och bärig doft. I smaken...
Pris: 139:- (75 cl)
en flaska barolo

Luna di Mezzanotte Barolo DOCG 2018 (Pi)

Luna di Mezzanotte Barolo är gjort på 100 % Nebbiolo. Det har en granatäppelröd färg med inslag av purpur. Stilen...
Pris: 189:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close