en flaska vin pinot noir

Locatour Pinot Noir 2020

Pinot noir är en av våra allra mest kända druvor, en drottningdruva i allas blickfång i världens vinbutiker. Ett vin av pinot noir kan vara storslaget och alldeles fantastiskt, och för många vinodlare är det en favorit. Men det är en egensinnig druva som inte är enkel att bemästra. Det krävs skicklig i vineriet, tålamod och rätt lägen – som i Kalifornien. Därifrån kommer Locatours Wines – Pinot Noir.

Smakbeskrivning

Locatour Pinot Noir är ett mediumfylligt fruktdrivet rött vin med doft av körsbär, björnbär och kokos. I smaken kommer jordgubbar och rostad ek. Här finns en betydande kryddighet med muskot, lakrits och tryffel. Det är ett välstrukturerat vin med eleganta tanniner i en frisk avslutning med balanserade syror. Vinet är färdigt att dricka men åldras bra under många år och får då toner av multnade löv, lakrits och skog.

Passar till

Locatour Pinot Noir är ett delikat vin till mat med örtiga smaker, särskilt till rätter med rosmarin och vitlök. Det passar utmärkt till lamm och svamprisotto och till många pastarätter med tomatsåser och tryffeltoner. Det är också gott till pizza, till mildare ostar och till vita fiskar, gärna ugnsbakade under ett örttäcke.

Korta fakta

Druva: 100 % pinot noir
Producent: Locatour Wines
Ursprung: USA, Kalifornien
Restsocker: 0,62 g/100 ml

Pinot noir är en trendig och omtyckt druva både bland konsumenter och producenter. Trots att den är svårodlad och kinkig så ökar den i popularitet, och det med rätta. Pinot noir ger i sina bästa stunder viner i världsklass. Pinot noir är en historisk druva som med ursprung i Bourgogne spridit sig över världen i hundratals kloner. Pinot noir är en urförälder till många av världens stora druvor. Modern DNA-forskning har också visat att pinot noir är den druva som ligger närmast det vildväxande vinet, troligen bara en eller två mutationer bort. Pinot noir är en ytterst känslig druva och trivs inte där det är för varmt. I Kalifornien är dygnsmedeltemperaturen ofta för hög, men kommer man upp i bergen eller där havsvindarna svalkar så levererar druvan på ett kungligt sätt. I Kalifornien har de blå druvorna sina speciella odlingsområden. Pinot Noir odlas främst i norra delen, i Carnerors på gränsen till Napa och Sonoma, men också på andra platser där klimat och jordmån tillåter. Pinot noir från Kalifornien har en benägenhet att utveckla mer frukt än pinot noir från andra håll i världen.

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

en strand i californien med logga och vin

Locatour är en del av en familjeägd vingård där vinodling har pågått sedan 1924. Odlingarna ligger utanför Manteca strax öster om San Fransisco. Locatour har en tydlig ekologisk profil och kännetecknas av hållbara jordbruksmetoder och traditionellt hantverk. Miljövänlig odling och ett hållbart kretslopp är centrala för ägarfamiljen, liksom att vårda familjetraditioner och gamla odlingstekniker. Pinot noir har på…

en flaska locatour från usa

Locatour Zinfandel 2020 (US)

Zinfandel är en amerikansk stolthet och i allra högsta grad en nationaldruva. Zinfandel odlas nästan bara i...
Pris: 119:- (75 cl)
locatour vinflaska chardonnay

Locatour Creamy Chardonnay 2020 (US)

Chardonnay är en druva med många skepnader. Ingen annan vitvinsdruva odlas i lika stor omfattning. Chardonnay finns i...
Pris: 119:- (75 cl)

Inspiration

teckand bild över vinframställning

Hur gör man rött vin?

pinot noir druvor nigab

Pinot Noir – vinvärldens diva

Relaterade viner

BIB bag in box rödvin Castano Monastrell
Ekologisk

Castaño Organic Monastrell 2021 (Sp)

Mörk, röd färg. Ung, fruktig doft med inslag av mörka bär och örtkryddor. Fyllig, fruktig smak med balanserad...
Pris: 219:- (300 cl)
Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2016 Parallèle 45
Ekologisk

Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2020 Parallèle 45 (Fr)

Medelfylligt vin med kryddig smak av mörka bär, peppar och lakrits. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter...
Pris: 129:- (75 cl)
en flaska luna di mezzanotte barbera

Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba DOC 2020 (Pi)

Luna di Mezzanotte är gjort på 100 % barbera. Det har en ungdomlig stil med en markerad och bärig doft. I smaken...
Pris: 139:- (75 cl)
en flaska barolo

Luna di Mezzanotte Barolo DOCG 2018 (Pi)

Luna di Mezzanotte Barolo är gjort på 100 % Nebbiolo. Det har en granatäppelröd färg med inslag av purpur. Stilen...
Pris: 189:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close