en flaska locatour från usa

Locatour Zinfandel 2020

Zinfandel är en amerikansk stolthet och i allra högsta grad en nationaldruva. Zinfandel odlas nästan bara i Kalifornien och har en stor del i att delstatens viner numera dricks och uppskattas över hela världen. Kaliforniens speciella terroir, där nästan varje vingård har sina egna förutsättningar, har en enastående förmåga att locka fram ett brett spektrum av smaker. Locatours zinfandel är ett sådant vin.

Smakbeskrivning

Locatours Zinfandel är ett djuprött, fruktigt och bärigt vin som bjuder på mängder av smaker med körsbär, plommon, svarta vinbär, blåbär, björnbär och mogna persikor. Det har också en mogen kryddighet med kryddnejlika, lakrits, tobak och ett stråk av anis. Det är ett fylligt och lite syltigt vin med behagliga tanniner och viol i eftersmaken. Vinet är färdigt att drickas, men kan lagras under minst fem år. Lagringen utvecklar mer sträva toner av kaffe, kakao och vanilj.

Passar till

Locatours zinfandel är ett kraftfullt grillvin som går mycket bra till nötkött, grillad fisk, fågel och grönsaker. Prova det till exempel till en rejäl hamburgare på amerikanskt vis, eller till en panpizza med mozarella, chili och paprika. Vinet är också gott till pasta, risotto och andra italienska smaker som parmesan, tryffel, antipesto och oliver.

Korta fakta

Druva: 100 % zinfandel
Producent: Locatour Wines
Ursprung: USA, Kalifornien
Alkoholhalt 13,5 %
Restsocker: 0,56 g/100 ml

Zinfandel är en av vinvärldens mest mångsidiga druvor. Få andra druvor används till att göra så många vintyper. Av zinfandel gör man såväl lätta vita viner, roséviner, mousserande viner, dessertviner och framförallt rödviner i skilda stilar, från fruktiga och lätta till robusta och mustiga. Länge trodde man att zinfandel var en unik druva, men på 1990-talet kunde man med  hjälp av DNA-analyser påvisa att Zinfandel är identisk med italienska primitivo, liksom med den kroatiska crljenak kaštelanski.

I början av 2000-talet växte zinfandels popularitet. Zinfandelviner blev så populära att till och med vissa italienska vinodlare gick över till att benämna sina primitivoviner för zinfandel för att inte hamna på efterkälken när det Kaliforniska framgångståget rusade allt fortare. I dag är zinfandel motorn i Kaliforniens vinindustri och ett draglok för hela den amerikanska vinproduktionen. Druvan lär ha kommit till Kalifornien från en plantskola i Österrike och blev mycket populär bland nybyggarna under guldruschen. Zinfandels popularitet har gjort att fler länder börjat intressera sig för att odla druvan. Zinfandel odlas i dag kommersiellt i bland annat Chile, Australien, Sydafrika och Nya Zeeland.

Kort om Locatour

Locatour är en del av en familjeägd vingård där vinodling har pågått sedan 1924. Odlingarna ligger utanför Manteca strax öster om San Fransisco. Locatour har en tydlig ekologisk profil och kännetecknas av hållbara jordbruksmetoder. Miljövänlig odling och ett hållbart kretslopp är centrala för ägarfamiljen, liksom att vårda familjetraditioner och gamla odlingstekniker.

  • Zinfandel antas ursprungligen ha kommit från Kroatien där druvan odlats i 600 år
  • Klimatförändringarna, med skogsbränder, minskad nederbörd och hetta är ett påtagligt hot mot vinodlingen i Kalifornien. Odlare söker sig nu mot svalare odlingslägen
  • Jordmånen i Kalifornien är tämligen karg och ger kraftfulla viner
  • I Kalifornien finns fler än 20 000 vingårdar och fler än 500 subregioner
Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

en strand i californien med logga och vin

Locatour är en del av en familjeägd vingård där vinodling har pågått sedan 1924. Odlingarna ligger utanför Manteca strax öster om San Fransisco. Locatour har en tydlig ekologisk profil och kännetecknas av hållbara jordbruksmetoder och traditionellt hantverk. Miljövänlig odling och ett hållbart kretslopp är centrala för ägarfamiljen, liksom att vårda familjetraditioner och gamla odlingstekniker. Pinot noir har på…

en flaska vin pinot noir

Locatour Pinot Noir 2020 (US)

Pinot noir är en av våra allra mest kända druvor, en drottningdruva i allas blickfång i världens vinbutiker. Ett...
Pris: 119:- (75 cl)
locatour vinflaska chardonnay

Locatour Creamy Chardonnay 2020 (US)

Chardonnay är en druva med många skepnader. Ingen annan vitvinsdruva odlas i lika stor omfattning. Chardonnay finns i...
Pris: 119:- (75 cl)

Inspiration

zinfandel vingård vinstock druvor

Zinfandel – stolt amerikan med rötter i italien

teckand bild över vinframställning

Hur gör man rött vin?

Relaterade viner

BIB bag in box rödvin Castano Monastrell
Ekologisk

Castaño Organic Monastrell 2021 (Sp)

Mörk, röd färg. Ung, fruktig doft med inslag av mörka bär och örtkryddor. Fyllig, fruktig smak med balanserad...
Pris: 219:- (300 cl)
Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2016 Parallèle 45
Ekologisk

Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2020 Parallèle 45 (Fr)

Medelfylligt vin med kryddig smak av mörka bär, peppar och lakrits. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter...
Pris: 129:- (75 cl)
en flaska luna di mezzanotte barbera

Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba DOC 2020 (Pi)

Luna di Mezzanotte är gjort på 100 % barbera. Det har en ungdomlig stil med en markerad och bärig doft. I smaken...
Pris: 139:- (75 cl)
en flaska barolo

Luna di Mezzanotte Barolo DOCG 2018 (Pi)

Luna di Mezzanotte Barolo är gjort på 100 % Nebbiolo. Det har en granatäppelröd färg med inslag av purpur. Stilen...
Pris: 189:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close