en flaska luna di mezzanotte barbera

Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba DOC 2019

75 cl
129:-

Smakprofil

Luna di Mezzanotte är gjort på 100 % barbera. Det har en ungdomlig stil med en markerad och bärig doft. I smaken kommer rikligt med frukt, björnbär, svarta vinbär, mogna persikor och en kryddig lite örtig ton med en frisk och angenäm syra. Vinet är färdigt att drickas men utvecklas under lång tids lagring. Bör serveras vid 16–18 grader.

Passar till

Barbera ger viner som passar till mycket. Med sin unga och fruktiga stil är det utmärkt till lättare kötträtter, till vilt, fläsk och fågel. Det är ett förträffligt vin till det italienska köket, risotto, pasta, pizza, ostar och charkuterier. Druvorna har vuxit i världens mest berömda tryffeljordar, och att prova detta vin till just tryffel ger det en extra dimension.

Gott att veta

Barbera är en trendig italiensk druva som hittar allt längre bort från sin hemvist i Piemonte, där man vet att barbera har odlats på bergsluttningarna sedan 1300-talet. Barbera var länge en folklig druva lite i skuggan bakom ädla sorter som nebbiolo och sangiovese, men detta har inte italienarna i Piemonte brytt sig om. De har fortsatt att plantera sin barbera och sett till så att den blivit den mest odlade druvan i Piemonte. Vinet har de sedan druckit på trattoriorna under livliga samtal om fotboll och politik på bästa italienska högljudda sätt. Barberavinet har de haft som något av en hemlighet, i väntan på Barolo, som är ett talesätt i trakten. Barberas ursprung vet vi inte vet mycket om, namnet är gäckande och kan antyda att den har kommit med barbarer. Den har i vart fall inget släktskap med andra druvor som odlas i Piemonte, dock har modern DNA-teknik kunnat visa att barbera har en del gemensamt med den spanska monastrell-druvan. Länge användes barbera till enklare viner och bulkvin, men under 1970-talet började några producenter göra mer omsorgsfulla viner på barbera-druvan. I dag har barbera spritts till många länder, inte minst har odlare i USA har hängt på trenden. Barbera är inte längre bara lantarbetarnas druva, utan en imponerande angelägenhet för vinvänner över hela världen. Luna di mezzanotte betyder midnattsmåne och det är lätt att tänka sig hur månklara nätter kan lysa upp vingårdarna i bergssluttningarna så att det blir nästan dagsljus i det glest befolkade Piemonte.

Korta fakta

  • Luna di Mezzanotte har odlats i lerjord på kullarna runt Alba med inslag av vulkaniska bergarter och kalk. Efter en varsam skörd får vinet macerera i 12 dagar. Lagringen sker på ståltank och flaska.
  • Ursprung: Italien, Piemonte, Alba
  • Lagring: ståltank och flaska
  • Restsocker: 5,5 gram/liter
Läs mer
en vingård i piemonte med luna di mezzanotte

Produttori di Govone

Mer om producenten

Produttorri di Govone är Piemontes största och mest välrenommerade odlarkooperativ. Det grundades 1957 av vinodlare från Alba, Langhe, Roero, Asti och Monferrato. I dag har Govone 250 medlemmar som odlar vin på sammanlagt 300 hektar. Barbera är den vanligaste druvan, men även klassiska nebbiolo liksom ovanliga druvor som ruché, favorite och cortese odlas av kooperativet.

en flaska barolo från luna di mezzanotte

Luna di Mezzanotte Barolo DOCG 2017 (It)

Luna di Mezzanotte Barolo är gjort på 100 % Nebbiolo. Det har en granatäppelröd färg med inslag av purpur. Stilen...
Pris: 189:- (75 cl)

Inspiration

Grillad entrecôte och blomkål med tryffelbearnaise

Grillad entrecôte och blomkål med tryffelbearnaise

Tryffelpizza Bianco

Tryffelpizza Bianco

barbera vingård skylt

Barbera – den trendiga druvan från Piemonte

vingård i piemonte med ett träd i vinterlandskap

Piemonte – vinet vid bergets fot

Relaterade viner

BIB bag in box rödvin Castano Monastrell

Castaño Organic Monastrell 2019 (Sp)

Mörk, röd färg. Ung, fruktig doft med inslag av mörka bär och örtkryddor. Fyllig, fruktig smak med balanserad...
Pris: 199:- (300 cl)
Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2016 Parallèle 45

Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2019 Parallèle 45 (Fr)

Medelfylligt vin med kryddig smak av mörka bär, peppar och lakrits. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter...
Pris: 119:- (75 cl)
villa puccini helflaska

Villa Puccini Toscana 2016 (It)

Villa Puccini har en tydligt fruktig doft av körsbär, viol och färska kryddor. Inslag av ek, vanilj och lite lätt...
Pris: 89:- (75 cl)
villa puccini governo nigab

Villa Puccini Governo 2017 (It)

Villa Puccini Governo all'uso Toscana är ett rubinrött och kraftfullt vin med en fyllig körsbärsdoft och toner av...
Pris: 99:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close