en flaska luna di mezzanotte barbera

Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba DOC 2020

Smakprofil

Vinet är gjord på 100 % barbera – druvan är tongivande i Piemonte och odlas flitigast och kallas därför för ”folkets druva”. Ett fruktigt, nyanserat vin med inslag av fat, kryddighet, mörka körsbär, skogshallon, söt lakrits och salvia. Vinet har klassificeringen ”Superiore” vilket i det här fallet betyder att det har lagrats 12 månader på ekfat samt att man vid skörd valt de bästa druvorna för vinet. Det är färdigt att drickas nu men utvecklas väl under lång tids lagring.

Passar till

Det finns en ungdomlig charmör under korken som bjuder på en varm, örtig och bärfruktig doft som i munnen får sällskap av en generös struktur och snygg syra. Det här vinet är tillgängligt och saftigt utan att förlora den ryggrad som behövs för att matcha exempelvis en risotto eller pasta med tryffel. En annan favorit är att servera vinet i generösa kupor till en bricka med fin Pecorino och italienska charkuterier.

Gott att veta

Barbera är en trendig italiensk druva som hittar allt längre bort från sin hemvist i Piemonte, där man vet att barbera har odlats på bergsluttningarna sedan 1300-talet. Barbera var länge en folklig druva lite i skuggan bakom ädla sorter som nebbiolo och sangiovese, men detta har inte italienarna i Piemonte brytt sig om. De har fortsatt att plantera sin barbera och sett till så att den blivit den mest odlade druvan i Piemonte. Vinet har de sedan druckit på trattoriorna under livliga samtal om fotboll och politik på bästa italienska högljudda sätt. Barberavinet har de haft som något av en hemlighet, i väntan på Barolo, som är ett talesätt i trakten. Barberas ursprung vet vi inte vet mycket om, namnet är gäckande och kan antyda att den har kommit med barbarer. Den har i vart fall inget släktskap med andra druvor som odlas i Piemonte, dock har modern DNA-teknik kunnat visa att barbera har en del gemensamt med den spanska monastrell-druvan. Länge användes barbera till enklare viner och bulkvin, men under 1970-talet började några producenter göra mer omsorgsfulla viner på barbera-druvan. I dag har barbera spritts till många länder, inte minst har odlare i USA hängt på trenden. Barbera är inte längre bara lantarbetarnas druva, utan en imponerande angelägenhet för vinvänner över hela världen. Luna di mezzanotte betyder midnattsmåne och det är lätt att tänka sig hur månklara nätter kan lysa upp vingårdarna i bergssluttningarna så att det blir nästan dagsljus i det glest befolkade Piemonte.

Korta fakta

  • Luna di Mezzanotte har odlats i lerjord på kullarna runt Alba med inslag av vulkaniska bergarter och kalk. Efter en varsam skörd får vinet macerera i 12 dagar.
  • Ursprung: Italien, Piemonte, Alba
  • Lagring: 12 månader på ekfat
  • Restsocker: 5,5 gram/liter
Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Hej Rody Nilsson här jag söker dig jag vill beställa det ok tack så jättemycket ha en fin dag hälsningar från Rody

två flaskor luna di mezzanotte rödvin

Produttori di Govone

Mer om producenten

Produttori di Govone är Piemontes största och mest välrenommerade odlarkooperativ. Det grundades 1957 av vinodlare från Alba, Langhe, Roero, Asti och Monferrato. I dag har Govone 250 medlemmar som odlar vin på sammanlagt 300 hektar. Barbera är den vanligaste druvan, men även klassiska nebbiolo liksom ovanliga druvor som ruché, favorite och cortese odlas av kooperativet.

en flaska barolo

Luna di Mezzanotte Barolo DOCG 2018 (Pi)

Luna di Mezzanotte Barolo är gjort på 100 % Nebbiolo. Det har en granatäppelröd färg med inslag av purpur. Stilen...
Pris: 189:- (75 cl)

Inspiration

gör din egen pasta

Spaghettata di Mezzanotte – Parmigiano

svamprisotto

Risotto med parmesan och svartkål

barbera vingård skylt

Barbera – den trendiga druvan från Piemonte

Piemonte-vin - vingård i piemonte med ett träd i vinterlandskap

Piemonte – vinet vid bergets fot

Relaterade viner

BIB bag in box rödvin Castano Monastrell
Ekologisk

Castaño Organic Monastrell 2021 (Sp)

Mörk, röd färg. Ung, fruktig doft med inslag av mörka bär och örtkryddor. Fyllig, fruktig smak med balanserad...
Pris: 219:- (300 cl)
Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2016 Parallèle 45
Ekologisk

Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2020 Parallèle 45 (Fr)

Medelfylligt vin med kryddig smak av mörka bär, peppar och lakrits. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter...
Pris: 129:- (75 cl)
en flaska barolo

Luna di Mezzanotte Barolo DOCG 2018 (Pi)

Luna di Mezzanotte Barolo är gjort på 100 % Nebbiolo. Det har en granatäppelröd färg med inslag av purpur. Stilen...
Pris: 189:- (75 cl)
en flaska beronia ecologico spansk rioja
Ekologisk

Beronia Ecológico 2020 (Ri)

Vinet har en klar, röd färg. Klassisk genröst doft av röda bär, vanilj, dill och tobak. Ett medelfylligt vin med...
Pris: 109:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close