en flaska barolo från luna di mezzanotte

Luna di Mezzanotte Barolo DOCG 2017

75 cl
189:-

Smakbeskrivning

Luna di Mezzanotte Barolo är gjort av 100% nebbiolo druvor. Vinet har en röd färg med tegelnyans. Doften är blommig med mörka bär, björnbär, rosor och viol, men har också toner av ek och torkade örter. Smaken är mycket nyanserad, med stor kryddighet, fatkaraktär, torkade körsbär, mogna jordgubbar inslag av tobak, earl grey-te och en behaglig strävhet. Vinet är färdigt att drickas nu, men utvecklas under lång tids lagring. Det är vanligt att Baroloviner kan lagras under minst tio år.

Passar till

Piemonte bjuder in till smakrik, vällagad och ganska traditionell mat. Vi rekommenderar Luna di Mezzanotte Barolo till pastarätter, t.ex. tryffelpasta, italienska charkuterier och hårdostar, långkok med mustig ragu på högrev och grönsaker. Gott till grillade lammkotletter och till en av Italiens favoriträtter Osso bocco.

Korta fakta

Barolo är en liten by och en D.O.C.G. i en del av Langhe i regionen Piemonte i nordvästra Italien: Nebbiolo-druvorna har vuxit i kalkrika lerjordar, där de har bundits upp enligt Guyot-metoden på 290 till 480 meters höjd över havet. Druvorna har macererat under 15 dagar, vinifierats på ståltank och sedan lagrats tre år på ekfat och ett år på flaska.

100 % Nebbiolo
Ursprung: Italien, Piemonte, Barolo
Lagring: Tre år på ek och ett år flaska

Gott att veta

I dag hör man ofta att Barolo är Italiens bästa vin, åtminstone bland vinentusiaster som uppskattar sträva, syrarika viner med massor av mogna tanniner. Barolovinernas höga syra- och tanninhalt kan knyta käkarna ordentligt, men till rätt mat är Barolo ett vin i yttersta världsklass. Barolo får bara tillverkas av nebbiolo-druvan och måste lagras under minst 38 månader varav minst 18 månader på ek. Insikten om Barolovinernas storhet är inte gammal. För bara några decennier sedan var det knappast någon som drack vinerna från Piemonte. Men när intresset för viner från oupptäckta områden och länder ökade, och insikten om hur man gör moderna kvalitetsviner spred sig fick Barolovinerna en hel kår av vinskribenter att tappa hakan. Barolo kan bara göras i Langhe-bergen kring byn Barolo i Piemonte i nordvästra Italien. Här på den relativt höga höjden vid foten av Alperna är klimat, jordmån och förutsättningar speciella: kalla nätter, soliga dagar och långa varma höstar ger de extremt krävande nebbiolo-druvorna tid att utveckla den typiska balansen mellan frukt och syra. Nebbiolo är en känslig druva som är starkt beroende av vädret, därför varierar årgångarna stort. Barolo finns i två stilar. De traditionella Barolovinerna är mycket sträva och kräver lång lagringstid, de moderna skördas senare och lagras på större andel ny ek, vilket gör dem mer lättillgängliga.

Kort om Produttori di Govene

Produttorri di Govene är Piemontes största och mest välrenommerade odlarkooperativ. Det grundades 1957 av vinodlare från Alba, Langhe, Roero, Asti och Monferrato. I dag har Govene 250 medlemmar som odlar vin på sammanlagt 300 hektar. Barbera är den vanligaste druvan, men även klassiska nebbiolo liksom ovanliga druvor som ruché, favorite och cortese odlas av kooperativet.

Läs mer
en vingård i piemonte med luna di mezzanotte

Produttori di Govone

Mer om producenten

Produttorri di Govone är Piemontes största och mest välrenommerade odlarkooperativ. Det grundades 1957 av vinodlare från Alba, Langhe, Roero, Asti och Monferrato. I dag har Govone 250 medlemmar som odlar vin på sammanlagt 300 hektar. Barbera är den vanligaste druvan, men även klassiska nebbiolo liksom ovanliga druvor som ruché, favorite och cortese odlas av kooperativet.

en flaska luna di mezzanotte barbera

Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba DOC 2019 (It)

Luna di Mezzanotte är gjort på 100 % barbera. Det har en ungdomlig stil med en markerad och bärig doft. I smaken...
Pris: 129:- (75 cl)

Inspiration

Recept på krämig tryffelpasta med ruccola och parmesan

Krämig tryffelpasta med ruccola och parmesan

nebbiolo på ett lastbilsflak i Barolo

Nebbiolo – druvan som går sin egen väg

vingård i piemonte med ett träd i vinterlandskap

Piemonte – vinet vid bergets fot

Grillad entrecôte och blomkål med tryffelbearnaise

Grillad entrecôte och blomkål med tryffelbearnaise

en vit tryffel i en hand

Tryffel – de dimhöljda bergens diamant

Relaterade viner

BIB bag in box rödvin Castano Monastrell

Castaño Organic Monastrell 2019 (Sp)

Mörk, röd färg. Ung, fruktig doft med inslag av mörka bär och örtkryddor. Fyllig, fruktig smak med balanserad...
Pris: 199:- (300 cl)
Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2016 Parallèle 45

Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2019 Parallèle 45 (Fr)

Medelfylligt vin med kryddig smak av mörka bär, peppar och lakrits. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter...
Pris: 119:- (75 cl)
villa puccini helflaska

Villa Puccini Toscana 2016 (It)

Villa Puccini har en tydligt fruktig doft av körsbär, viol och färska kryddor. Inslag av ek, vanilj och lite lätt...
Pris: 89:- (75 cl)
villa puccini governo nigab

Villa Puccini Governo 2017 (It)

Villa Puccini Governo all'uso Toscana är ett rubinrött och kraftfullt vin med en fyllig körsbärsdoft och toner av...
Pris: 99:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close